Οι Γάλλοι ταξιδιώτες και εκείνοι που διαμένουν μόνιμα στη Γαλλία και φθάνουν από χώρες εκτός ΕΕ θα καλούνται να μπαίνουν σε καραντίνα για 14 ημέρες σε «εθελοντική» βάση, από αύριο, Τετάρτη, 20 Μαΐου, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών.

«Από την Τετάρτη, θα ζητάμε από τους Γάλλους (…) που επιστρέφουν στη Γαλλία και από εκείνους που διαμένουν στη Γαλλία να υπόκεινται εθελοντικά σε καραντίνα δεκατεσσάρων ημερών», δήλωσε ο Ζαν-Ιβ Λεντριάν στο τηλεοπτικό δίκτυο LCI, διευκρινίζοντας πως το μέτρο αφορά την επιστροφή από χώρες «εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης».

«Η πρωτοβουλία αυτή θα είναι μια αυτόνομη πρωτοβουλία, στη βάση της προσωπικής ευθύνης, και αυτές οι δεκατέσσερις ημέρες μπορούν να περάσουν στο σπίτι ή σε τόπο που θα επιλέξει» ο ταξιδιώτης κατά την επιστροφή του στη Γαλλία, πρόσθεσε.

Το μέτρο αυτό δεν αφορά προς το παρόν τους μη Ευρωπαίους ξένους εφόσον τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, περιλαμβανομένης ως εκ τούτου και της εισόδου στη Γαλλία, είναι κλειστά από τις 17 Μαρτίου.

Στο εσωτερικό της ΕΕ, το Παρίσι ελπίζει σε μια χαλάρωση των περιορισμών στα σύνορα από τις 15 Ιουνίου, δήλωσε ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας.

«Στα εσωτερικά σύνορα, έχουμε συμφωνίες αμοιβαιότητας με τις γειτονικές χώρες και μπορεί κάποιος να σκεφθεί πως σταδιακά, βοηθούσης της άρσης των μέτρων περιορισμού και αν η περιπέτεια της πανδημίας δεν επιστρέψει, θα μπορεί να θέσει εν αμφιβόλω αυτά τα μέτρα περιορισμού», είπε.

«Νομίζω πως σταδιακά από τις 15 Ιουνίου θα μπορέσουμε να καταλήξουμε σε μια γενικευμένη χαλάρωση, κάτι το οποίο εύχομαι», πρόσθεσε.

Προς το παρόν, μόνο οι κάτοικοι των συνόρων, εκείνοι που έχουν κάποιον οικογενειακό λόγο ή που επιστρέφουν στον τόπο μόνιμης κατοικίας τους μπορούν να κυκλοφορήσουν ανάμεσα στη Γαλλία και άλλες χώρες της ΕΕ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο