Για το ενδεχόμενο να υπάρξει επιχείρηση της Τουρκίας στον Έβρο, προειδοποίησε ο διευθυντής Ερευνητικών Προγραμμάτων του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων (ΙΔΙΣ), Κωνσταντίνος Φίλης, εντάσσοντας ένα τέτοιο ενδεχόμενο στην ευρύτερη διαπραγμάτευση μεταξύ ΕΕ και Άγκυρας.

«Δεν αποκλείεται επιχείρηση Ερντογάν στον Έβρο και αυτό έχει να κάνει με την ευρύτερη διαπραγμάτευση που γίνεται μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας. Αν ο Ερντογάν θέλει να πιέσει την Τουρκία προφανώς με ένα σμπάρο, δυο τρυγόνια. Πιέζει Βρυξέλλες πιέζει και την Αθήνα», είπε χαρακτηριστικά.

Η Ελλάδα, ωστόσο, είναι σε επαγρύπνηση κι αυτό στέλνει ένα μήνυμα και στην Τουρκία και στους διακινητές, όπως σημείωσε, μιλώντας στο Σκάι.

Για τον αρχηγό του τουρκικού στόλου

Ο κ. Φίλης αναφέρθηκε στην απομάκρυνση του Τούρκου αρχηγού στόλου, εκτιμώντας ότι εντάσσεται στο πλαίσιο «εσωτερικού ξεκαθαρίσματος λογαριασμών. Εγω θα έβαζα στην εξίσωση και τον Φιντάν ο οποίος είναι ο αρχηγός των μυστικών υπηρεσιών γιατί φαίνεται να υπάρχει ένας διαγωνισμός μεταξύ Φιντάρ – Ακάρ ως προς την επόμενη μερα για ενδεχόμενη διαδοχή».

«O Γιαϊτζί ήταν ενοχλητικός για το υπουργείο Εξωτερικών που ήδη ο ρόλος του ήταν υποβαθμισμένος και για το υπουργείο Άμυνας γιατί αυτοδιαφημιζόταν περισσότερο και από τους ίδιους του υπουργούς» πρόσθεσε, εξηγώντας ότι «ο Ερντογάν κάθε φορά που θέλει να κάνει αλλαγή πολιτικής προιδεάζει και το εξωτερικό με κάποια αλλαγή προσώπου που αποτελεί σημείο αναφοράς. Ο Γιαϊτζί είναι ο εμπνευστής του τουρκολιβυκού συμφώνου. Νομίζω ότι μας προετοιμάζει για μια αλλαγή.

Δεν θέλει να έχει μέσα στους κόλπους του υπουργείου Άμυνας κάποιον ο οποίος αν ο Ερντογάν αποφασίσει να κάνει ένα βήμα είτε μπροστά είτε πίσω να τον αμφισβητεί και να του βάζει μονίμως ένα αγκάθι».

Ερωτηθείς εάν η αλλαγή βοηθά την Ελλάδα, απάντησε πως είναι δύσκολο να απαντηθεί:«Δεν πιστεύω ότι η Τουρκία θα αλλάξει την πολιτική της ως προς το Αιγαίο και την Ανατολική μεσόγειο, την Κύπρο κλπ. Επίσης αυτά που είπε ο Γιαϊτζί θα μείνουν στην τουρκική ατζέντα και κατά καιρούς θα τα ανακαλούν, θα τα ανασύρουν και θα τα φέρνουν στην επικαιρότητα. Δηλαδή μόνο το πρόσωπο άλλαξε».

«Τρίτη χώρα και συγκεκριμένο πρόσωπο»

Πάντως ο  κ. Φίλης διαπίστωσε διάθεση για αμοιβαία αποκλιμάκωση της έντασης μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας, κάνοντας λόγο για μια τρίτη χώρα που λειτουργεί σαν κανάλι επικοινωνίας, αν και δεν την κατονόμασε. «Οι δύο ασκήσεις που ματαιώθηκαν έγιναν για πολύ συγκεκριμένους λόγους και σε συνεννόηση. Αυτή την στιγμή το κανάλι επικοινωνίας είναι μια τρίτη χώρα και συγκεκριμένο πρόσωπο. Θα πρέπει  να βρεθεί ένα απευθείας κανάλι επικοινωνίας μεταξύ των δύο  πλευρών αλλά φαίνεται ότι αυτό το τρίτο κανάλι λειτουργεί.

Τι σημαίνει αυτό; Ότι με την ταυτόχρονη ματαίωση δεν έχουμε π.χ υπερπτήσεις τις τελευταίες μέρες. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι σήμερα ή αύριο δεν θα έχουμε ένα νέο ρεκορ και αυτό μπορεί να αλλάξει αν μια ενεργεια ερμηνευτεί με τον έναν ή άλλον τρόπο».

Σχετικά με τις μηδενικές ροές προσφύγων ο κ. Φίλης ανάφερε πως δεν υπάρχει διάθεση από την πλευρά της Τουρκίας και λόγω της πανδημίας να σταλούν μεγάλοι αριθμοί προσφύγων ή να τους δώσουν την δυνατότητα να έρθουν όπως συνέβη στον Έβρο όπου έχουμε σημειώσει μια σημαντική επιτυχία.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο