Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Βόμβα» Μέρκελ: Έπεσα θύμα ρώσων χάκερ

«Βόμβα» Μέρκελ: Έπεσα θύμα ρώσων χάκερ

Όπως αναφέρει το BBC, η γερμανίδα καγκελάριος ερωτήθηκε στην Μπούντεσταγκ για δημοσίευμα του περιοδικού Der Spiegel που ισχυριζόταν ότι οι μυστικές δυνάμεις της Ρωσίας έκλεψαν email από το γραφείο της το 2015 σε κυβερνοεπίθεση που έγινε στη γερμανική Βουλή

Σε  δήλωση – βόμβα προέβη η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ αποκαλύπτοντας πως βρέθηκε στο στόχαστρο Ρώσων χάκερ που θεωρεί πως άνηκαν στη ρωσική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών GRU.

Όπως αναφέρει το BBC, η γερμανίδα καγκελάριος ερωτήθηκε στην Μπούντεσταγκ για δημοσίευμα του περιοδικού Der Spiegel που ισχυριζόταν ότι οι μυστικές δυνάμεις της Ρωσίας έκλεψαν email από το γραφείο της το 2015 σε κυβερνοεπίθεση που έγινε στη γερμανική Βουλή.

«Με εντιμότητα σας λέω ότι με πονάει αυτό. Καθημερινά προσπαθώ να χτίσω μια καλύτερη σχέση με τη Ρωσία και από την άλλη υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία ότι ρωσικές δυνάμεις το κάνουν αυτό» πρόσθεσε.

Η Μέρκελ είπε ότι από τις έρευνες έχει βρεθεί συγκεκριμένος ύποπτος. «Δυστυχώς το συμπέρασμα στο οποίο έχω καταλήξει είναι ότι αυτό δεν είναι κάτι καινούριο και όλα είναι μέρος της στρατηγικής της Ρωσίας».

Το δημοσίευμα του Spiegel

Πριν από πέντε ημέρες, το γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel» είχε αποκαλύψει ότι ρώσοι χάκερς υπέκλεψαν e-mail της Μέρκελ.

Δίχως να κατονομάζει τις πηγές του, το γερμανικό περιοδικό ανέφερε ότι η υπηρεσία κατασκοπείας των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων (GRU) φέρεται να απέκτησαν πολλά e-mail από το εκλογικό γραφείο της Μέρκελ, ύστερα από επίθεση χάκερ το 2015.

Το γερμανικό περιοδικό έγραφε ότι οι ρώσοι χάκερ φαίνεται ότι κατάφεραν να αντιγράψουν τα μηνύματα email σε άλλο υπολογιστή και από τις δύο διευθύνσεις.

Η γερμανική Βουλή ανακάλυψε ότι τα συστήματά της είχαν παραβιαστεί τον Μάιο του 2015 και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι εισβολές συνεχίζονταν τουλάχιστον από τις αρχές του ίδιου έτους. Ήταν, ωστόσο, αδύνατο να προσδιοριστεί ποιες πληροφορίες είχαν κλαπεί.

Με φόντο τα παραπάνω, οι γερμανικές αρχές καταζητούν τον ηλικίας 29 ετών Ρώσο Ντμίτρι Σεργκέγεβιτς Μπάντιν, ο οποίος θεωρούν ότι ανήκει σε ειδική μονάδα της υπηρεσίας κατασκοπείας των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων (GRU).

Σύμφωνα με τη Sueddeutsche Zeitung, ο Μπάντιν ανήκει στη μονάδα 26165 της GRU (γνωστή ως AΡT28 μεταξύ των εταιρειών κυβερνοασφάλειας) και είχε εντολή να διεξαγάγει κυβερνοκατασκοπεία για λογαριασμό του ρωσικού κράτους. Κατηγορείται πως κατάφερε να εισχωρήσει στο εσωτερικό δίκτυο υπολογιστών του γερμανικού Κοινοβουλίου μεταξύ Απριλίου και Μαΐου του 2015.

Πάντως, από ρωσικής πλευράς, ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας (FSB), της διαδόχου υπηρεσίας της διαβόητης KGB επί Σοβιετικής Ένωσης, είχε προειδοποιήσει τον Οκτώβριο ότι οι διεθνείς τρομοκρατικές οργανώσεις και άλλοι κακόβουλοι δράστες έχουν την ικανότητα να «παραποιήσουν» τις κυβερνοεπιθέσεις, έτσι ώστε να φαίνεται ότι έχουν διαπραχθεί από συγκεκριμένα κράτη.

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024