Ψηφιακή «βιτρίνα» στην οποία θα προβάλλουν τα προϊόντα τους, κλείνοντας χωρίς μεσάζοντες συμφωνίες για τη διάθεσή τους τόσο με τις εμπορικές επιχειρήσεις όσο και απευθείας με τους καταναλωτές, αποκτούν οι Έλληνες αγρότες και παραγωγοί.

Η νέα πλατφόρμα greekfarms.gov.gr, που τέθηκε σε λειτουργία την Παρασκευή, θα εξελιχθεί ώστε να αποκτήσει «εμβέλεια» και στις διεθνείς αγορές, παρέχοντας στους αγρότες τη δυνατότητα να εξάγουν τις σοδειές τους.

Επιπλέον, μπορούν να αναρτούν «αγγελίες» εργασίας για την εξεύρεση προσωπικού, αλλά και να τη χρησιμοποιούν ως εργαλείο προβολής του συνολικού τους προφίλ, καθώς θα μπορούν να επικοινωνήσουν καλύτερα έναν πιθανό δικό τους ιστότοπο, στον οποίο θα περιέχονται επιπρόσθετες πληροφορίες.

Στόχος της κυβέρνησης με τη λειτουργία της greekfarms.gov.gr είναι η εξασφάλιση της επάρκειας αγροδιατροφικών προϊόντων στην αγορά, με την ψηφιακή ενδυνάμωση της εφοδιαστικής αλυσίδας «από το χωράφι στο ράφι και στο πιάτο του καταναλωτή». Ειδικά, δε, αυτή την περίοδο που κρίνεται αναγκαία η άμεση προώθηση των προϊόντων του πρωτογενούς τομέα, και ιδιαίτερα των νωπών και ευαλλοίωτων, που μένουν αδιάθετα εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

«Γέφυρα»

Η νέα υπηρεσία διασυνδέει ψηφιακά τους συντελεστές της αγροτικής παραγωγής με την αγορά, ανοίγοντας νέους δρόμους για τη διάθεση των προϊόντων. Οι παραγωγοί έχουν τη δυνατότητα να παρέχουν καθημερινή ενημέρωση προς τις εμπορικές επιχειρήσεις χονδρικής και λιανικής πώλησης αγροτικών προϊόντων για τη διαθέσιμη παραγωγή τους και τα πιστοποιητικά που τη συνοδεύουν.

Χρήση της πλατφόρμας μπορούν να κάνουν αγρότες που είναι ήδη εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (ΜΑΑΕ) του ΥπΑΑΤ, αλλά και συνεταιρισμοί, εγγεγραμμένοι στο Εθνικό Μητρώο Αγροτικών Συνεταιρισμών και άλλων Συλλογικών Φορέων. Για την είσοδο στην εφαρμογή και τη δημιουργία προφίλ για κάθε παραγωγό, απαιτούνται οι κωδικοί πρόσβασης του TAXISnet του φυσικού ή νομικού προσώπου, αντίστοιχα.

Αντίστοιχα, οι έμποροι που είναι εγγεγραμμένοι στο ΓΕΜΗ, για να εισέλθουν στην πλατφόρμα, θα πρέπει να δώσουν τους κωδικούς TAXISnet του ΑΦΜ της εμπορικής τους δραστηριότητας. Η υπηρεσία greekfarms.gov.gr δίνει τη δυνατότητα στις εμπορικές επιχειρήσεις να αναζητήσουν ανά κατηγορία και είδος τα προϊόντα που ψάχνουν, σε πραγματικό χρόνο, ενώ μπορούν να εντοπίζουν τη διαθέσιμη παραγωγή και με βάση γεωγραφικά κριτήρια, για την καλύτερη οργάνωση των αγορών τους και της μεταφοράς.

Ελεύθερη πρόσβαση στους καταναλωτές

Σε ό,τι αφορά στους καταναλωτές, η χρήση της υπηρεσίας είναι ελεύθερη και δεν απαιτείται εγγραφή. Έτσι, έχουν πρόσβαση στις πληροφορίες εκείνων των παραγωγών που έχουν επιλέξει να απευθυνθούν και στον τελικό καταναλωτή (B2C) και μπορούν με ένα «κλικ» να εντοπίζουν εύκολα τους Έλληνες παραγωγούς και να λαμβάνουν πληροφορίες για τα προϊόντα τους.

«Η πλατφόρμα που θέσαμε σε εφαρμογή είναι ένα είδος κυβερνητικού χρυσού οδηγού για τους αγρότες που θέλουν να πουλήσουν την παραγωγή τους, αλλά και για τους εμπόρους και τους καταναλωτές που θέλουν να προμηθευτούν αγροτικά είδη. Ωστόσο, πρέπει να σημειώσουμε ότι δεν αναγράφονται τιμές. Η αγοραπωλησία γίνεται μετά από επικοινωνία των ενδιαφερόμενων μερών», αναφέρει στον Ελεύθερο Τύπου ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκης Βορίδης.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο