Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Συναθροίσεις : Βρετανοί ερευνητές εξηγούν γιατί οι νέοι είναι πιο απείθαρχοι

Συναθροίσεις : Βρετανοί ερευνητές εξηγούν γιατί οι νέοι είναι πιο απείθαρχοι

Tις αιτίες που τα νεαρά -κυρίως- άτομα είναι πιο πιθανό να παραβιάσουν τους κανόνες του lockdown εξετάζουν βρετανοί επιστήμονες.

Tις αιτίες που τα νεαρά -κυρίως- άτομα είναι πιο πιθανό να παραβιάσουν τους κανόνες του lockdown εξετάζουν βρετανοί επιστήμονες.

Τι διαπίστωσαν οι ερευνητές

Συγκεκριμένα, μια ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ και το Πανεπιστήμιο του Ούλστερ πραγματοποίησε μια έρευνα μεταξύ 2.000 ατόμων ηλικίας 13-24 ετών.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν δύο πράγματα: αφενός ότι οι νεαροί άνδρες είναι πιο πιθανό από τις νέες γυναίκες να παραβιάζουν τους κανόνες του lockdown , αφετέρου ότι η μη συμμόρφωση συνδέεται με την κατάθλιψη της καραντίνας.

Ως εκ τούτου, οι ερευνητές κάλεσαν την βρετανική κυβέρνηση να στοχεύσει καλύτερα τα μηνύματα για τους νέους.

Η μη συμμόρφωση «συνδέεται με κατάθλιψη»

Ειδικότερα, περίπου το 59% των ερωτηθέντων -917 νέοι- δήλωσαν ότι αισθάνονταν πολύ πιο ανήσυχοι κατά τη διάρκεια του lockdown – ειδικά αν είχαν έναν γονέα που εργαζόταν.

Οι επιστήμονες σημειώνουν ότι οι νέοι με κατάθλιψη είχαν περισσότερες πιθανότητες να παραβιάσουν τους κανόνες και να βγουν έξω για να συναντήσουν τους φίλους τους, ενώ εκείνοι που παρουσίαζαν άγχος είχαν περισσότερες πιθανότητες να εφαρμόσουν τα μέτρα προστασίας, όπως η τήρηση αποστάσεων και το τακτικό πλύσιμο των χεριών.

Ο Δρ Liat Levita από το Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ ανέφερε ότι η ψυχική υγεία δεν δικαιολογεί τη μη τήρηση των κανόνων, αλλά μπορεί να μας βοηθήσει να καταλάβουμε γιατί είναι δύσκολο για ορισμένα άτομα να συμμορφωθούν.

Οι άνδρες πιο… απείθαρχοι

Οι νεαροί άνδρες είναι πιο πιθανό από τις νέες γυναίκες να παραβιάζουν τους κανόνες του lockdown υποστηρίζουν οι ψυχολόγοι.

Οι μισοί από τους άνδρες ηλικίας 19-24 είχαν συναντηθεί με φίλους ή μέλη της οικογένειας με τους οποίους δεν ζούσαν μαζί στη διάρκεια του lockdown σε σύγκριση με το 25% των γυναικών.

Οι νεαροί άνδρες αναλαμβάνουν περισσότερο ρίσκο

Αυτή η έρευνα διαπίστωσε ότι 150 από τους 281 άνδρες ηλικίας 19-24 είχαν συναντηθεί με μια ομάδα φίλων κατά τη διάρκεια της καραντίνας, ενώ το ένα πέμπτο είχε εμπλακεί σε ένταση με την αστυνομία.

Η πληθυσμιακή ομάδα αυτή είναι πιο πιθανό να θεωρεί παράλληλα ότι δεν διατρέχει κίνδυνο να κολλήσει κοροναϊό. Αυτό σημαίνει ότι οι κατευθυντήριες γραμμές της κυβέρνησης για την τήρηση των μέτρων δεν ήταν χρήσιμες σε αυτήν την ομάδα.

Οι συστάσεις των ερευνητών

«Θα αναλάβουν μεγαλύτερο ρίσκο και οι διαδικασίες λήψης αποφάσεών τους διαμορφώνονται από αυτό, ώστε η συμπεριφορά τους να έχει νόημα για αυτούς» αναφέρουν οι επιστήμονες.

Τα ευρήματα έρχονται μετά από πρόσφατα στατιστικά στοιχεία από την αστυνομία, σύμφωνα με τα οποία το ένα τρίτο αυτών που επέβαλαν πρόστιμα για παραβίαση των κανόνων ήταν ηλικίας 18-24 ετών και οκτώ στους 10 ήταν άνδρες.

Οι ψυχολόγοι επισημαίνουν ότι η κυβέρνηση πρέπει να κάνει περισσότερα για να εξηγήσει τους λόγους της συνεχιζόμενης τήρησης αποστάσεων για να βοηθήσει τους νέους να κατανοήσουν τους κανόνες που σχετίζονται με την προστασία έναντι της εξάπλωσης του κοροναϊού.

Sports in

Βόμβα από Βόλο και Μπέο: «Ο Καρυπίδης πήρε τηλέφωνο τον Μπερτόγλιο, η δικαιοσύνη έχει πλέον τον λόγο»!

Με ανακοίνωση του ο Βόλος κατήγγειλε παρέμβαση του ιδιοκτήτη του Άρη Θόδωρου Καρυπίδη επικοινωνώντας τηλεφωνικά με τον Μπερτόγλιο και τονίζοντας πως «το περιεχόμενο της συζήτησης και η αιτία του τηλεφωνήματος προφανώς και είναι γνωστό σε όλους»!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024