Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πέντε ημέρες από το τέλος της καραντίνας: Πειθαρχία από τους πολίτες σε ΜΜΜ και καταστήματα – Μικρές… ανταρσίες στις πλατείες

Πέντε ημέρες από το τέλος της καραντίνας: Πειθαρχία από τους πολίτες σε ΜΜΜ και καταστήματα – Μικρές… ανταρσίες στις πλατείες

Η πρώτη φάση για τη άρση του lockdown είναι γεγονός, ενώ ήδη έχει αρχίσει και η αντίστροφη μέτρηση για το δεύτερο στάδιο καθώς την Δευτέρα θα ανοίξουν οι υπόλοιπες επιχειρήσεις και τα εμπορικά καταστήματα.

Πέντε ημέρες έχουν περάσει από τότε που ανέβασαν ρολά συγκεκριμένα καταστήματα και άρχισε να επιστρέφει σταδιακά η χώρα στην κανονικότητα  με την κυβέρνηση και τους επιστήμονες να παραμένουν σε εγρήγορση και να περιμένουν με αγωνία τα αποτελέσματα της άρσης του lockdown όσο αφορά στο υγειονομικό σκέλος.

Η πρώτη φάση της άρσης του lockdown είναι γεγονός, ενώ ήδη έχει αρχίσει και η αντίστροφη μέτρηση για το δεύτερο στάδιο της καθώς την Δευτέρα θα ανοίξουν οι υπόλοιπες επιχειρήσεις και τα εμπορικά καταστήματα.

Οι αντιφατικές εικόνες

Στην λίστα εντάσσονται τα μεγάλα πολυεπίπεδα καταστήματα, ενώ μοναδική εξαίρεση αποτελούν τα καταστήματα εστίασης, τα εμπορικά κέντρα και τα πολυκαταστήματα, τα οποία αναμένεται να «ανοίξουν» τη Δευτέρα, 1η Ιουνίου.

Ωστόσο η μετάβαση από το πρώτο στάδιο στο δεύτερο δεν θα λέγαμε πως ήταν το ιδανικό.

Στην αρχή όλο το βάρος τόσο από την κυβέρνηση όσο και από τους ειδικούς δόθηκε στη τήρηση των μέτρων στα ΜΜΜ αλλά και στα καταστήματα.

Πρώτη χαλάρωση της καραντίνας με… παρατράγουδα

Η κυβέρνηση προσπάθησε στο μέτρο του δυνατού να αποφευχθούν εικόνες συνωστισμού και εικόνες πολιτών που εναντιώνονται στα μέτρα, ανακοινώνοντας πρόστιμα σε όσους δεν φορούν μάσκα και ελέγχοντας τόσο τον αριθμών των πελατών στα μαγαζιά, όσο στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Κι ενώ μέχρι στιγμής η εικόνα στα ΜΜΜ είναι άριστη, καθώς όλοι οι πολίτες κυκλοφορούν σε αυτά φορώντας μάσκα, ενώ ιδιαίτερο πρόβλημα δεν υπάρχει ούτε στα σούπερ μάρκετ καθώς η είσοδος των καταναλωτών είναι ελεγχόμενη, ο νέος πονοκέφαλος των ειδικών και της κυβέρνησης είναι εκείνοι που έχουν λησμονήσει τα πάρτι με αποτέλεσμα να μην πειθαρχούν και να κάνουν του κεφαλιού τους.

Από το βράδυ της Δευτέρας μέχρι και χτες, ο συνωστισμός σε πλατείες που ανέκαθεν προτιμούσε η νεολαία είναι συνεχής.

Όλα ξεκίνησαν βέβαια από την πρωτοβουλία κάποιων καταστημάτων να προσελκύσουν νέους βάζοντας μουσική και πουλώντας ποτά, με αποτέλεσμα να μαζευτούν κατά δεκάδες σε πεζόδρομους και δρόμους κρατώντας ένα πλαστικό ποτήρι στο χέρι.

Γρήγορα η κατάσταση βγήκε εκτός ελέγχου κυρίως στην Αγία Παρασκευή όπου περίπου 300 άτομα αρνήθηκαν να αποχωρήσουν από την πλατεία με αποτέλεσμα να προκληθούν μέχρι και επεισόδια μεταξύ της αστυνομίας το βράδυ της Τριτης.

Κι ενώ από την πλευρά του ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε το κλείσιμο της πλατείας Αγίου Ιωάννου και την απαγόρευση πώλησης ποτών από καφετέριες, μέχρι και χτες τόσο η πλατεία Βαρνάβα στο Παγκράτι αλλά και στην Αγία Παρασκευή ήταν σχεδόν γεμάτες.

Οι φόβοι των ειδικών και το κρίσιμο Σαββατοκύριακο

Εκτός από τις ανταρσίες στις πλατείες από τους απείθαρχους όμως δεν έλειψαν και οι ρομαντικοί, οι οποίοι μαζεύτηκαν σε Ακρόπολη και Λυκαβηττό για να απολαύσουν την πανσέληνο.

Οι αντιφατικές αυτές εικόνες προκάλεσαν την ανησυχία των ειδικών, οι οποίοι έσπευσαν να προειδοποιήσουν τους πολίτες πως τα υπαίθρια πάρτι συνιστούν υγειονομική βόμβα.

Κρούουν το κώδωνα του κινδύνου οι επιστήμονες

Οι ειδικοί κρούουν των κώδωνα του κινδύνου και επισημαίνουν πως, αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση ένα νέο lockdown είναι αναπόφευκτο.

Οι συναθροίσεις σε δημόσιους χώρους αποτελούν υγειονομική βόμβα και είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα οδηγήσουν σε αύξηση των κρουσμάτων κοροναϊού και σε εντατικοποίηση των μέτρων περιορισμού κυκλοφορίας.

Μάλιστα οι επιστήμονες δίνουν συχνά το παράδειγμα της Ιταλίας με αντίστοιχα πάρτι να δημιουργήσουν δεκάδες περιστατικά της νόσου και να προκαλέσουν την τραγωδία που ακολούθησε αλλά και της Αυστρίας όπου πάνω από 1.000 άτομα μολύνθηκαν σε τέτοιες συναθροίσεις.

Ωστόσο ο φόβος παραμένει καθώς αφενός αρκετοί απείθαρχοι συνεχίζουν να το παίζουν επαναστάτες με το ποτό στο χέρι, αφετέρου τη Δευτέρα το μεγαλύτερο μέρος της καραντίνας θα αποτελεί παρελθόν.

Το μεγάλο στοίχημα πέντε μέρες μετά το τέλος της καραντίνας

Μάλιστα όσον αφορά την αξιολόγηση της πορείας εφαρμογής του σχεδίου και τις αποφάσεις για τα επόμενα βήματα, κρίσιμο θα είναι το Σαββατοκύριακο , καθώς και οι ειδικοί επί της υγείας θα έχουν μια σαφή πρώτη εικόνα και για τα επιδημιολογικά δεδομένα της πρώτης εβδομάδας μετά την καραντίνα, η οποία λειτούργησε και ως περίοδος προσαρμογής.

Πάντως, το μεγάλο στοίχημα είναι η επόμενη εβδομάδα, καθώς τη Δευτέρα θα λειτουργήσουν όλα τα εμπορικά καταστήματα – πλην πολυκαταστημάτων και εμπορικών κέντρων – και θα γυρίσουν στα θρανία οι μαθητές της Γ’ Λυκείου.

Sports in

Από τον Ολυμπιακό στη Χιροσίμα

Τα γιεν της JT Thunders έπεισαν τον Ντανιέλ Καστελάνι να πάρει το αεροπλάνο για την Ιαπωνία

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024