Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κοροναϊός: Κίνδυνος να πάνε χαμένες 1.048 ώρες καραντίνας - SOS από τους ειδικούς

Κοροναϊός: Κίνδυνος να πάνε χαμένες 1.048 ώρες καραντίνας – SOS από τους ειδικούς

Αντικρίζοντας τις εικόνες αυτών που αποφάσισαν να ξανακάνουν την «επανάστασή» τους για όλους τους λάθος λόγους, είναι πλέον υπαρκτός ο κίνδυνος για ενδεχόμενο πισωγύρισμα σε κάποιας μορφής απαγορεύσεις. Οχι για να τιμωρηθούν οι απείθαρχοι, αλλά επειδή είναι ορατό το ενδεχόμενο να υπάρξει νέα έξαρση των κρουσμάτων

«Πονοκέφαλος» εξακολουθεί να επικρατεί σε κυβέρνηση και υγειονομικές αρχές της χώρας με όσους παραβιάζουν τα μέτρα περιορισμού διάδοσης της πανδημίας του κοροναϊού, και κυρίως με πολυπληθείς, υπαίθριες συγκεντρώσεις νεαρών σε πλατείες ή έξω από μπαρ, τα οποία με το πρόσχημα της διανομής σε πακέτο σερβίρουν αλκοόλ σε πελάτες.

Χαρακτηριστικά είναι όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες στην άνω πλατεία της Αγίας Παρασκευής (πλατεία Αγίου Ιωάννου) -καθώς και σε άλλα πολυσύχναστα σημεία της πρωτεύουσας- όπου συγκεντρώνονται εκατοντάδες νεαροί, προκαλώντας την αντίδραση της δημοτικής αρχής και στη συνέχεια των ΜΑΤ. Κι εκεί που φαινόταν ότι οι παραινέσεις και οι αυστηρές συστάσεις της πολιτείας έβρισκαν ευήκοα ώτα, αρκετοί ήταν αυτοί που βρέθηκαν για ένα ακόμη βράδυ στην πλατεία του Αγίου Ιωάννου, αψηφώντας την απαγόρευση που έχει τεθεί σε ισχύ και την τήρηση των μέτρων ασφαλείας, όπως και σε Παγκράτι, Λυκαβηττό, Κηφισιά και αλλού.

Αντικρίζοντας τις εικόνες αυτών που αποφάσισαν να ξανακάνουν την «επανάστασή» τους για όλους τους λάθος λόγους, είναι πλέον υπαρκτός ο κίνδυνος για ενδεχόμενο πισωγύρισμα σε κάποιας μορφής απαγορεύσεις. Οχι για να τιμωρηθούν οι απείθαρχοι, αλλά επειδή είναι ορατό το ενδεχόμενο να υπάρξει νέα έξαρση των κρουσμάτων.

Φυσικά, το lockdown δεν είναι αποτελεί πανάκεια. Κλειστήκαμε 1.048 ώρες στα σπίτια μας επειδή ήταν μονόδρομος προκειμένου να δώσουμε χρόνο στο Εθνικό Σύστημα Υγείας να προετοιμαστεί. Δεν γίνεται, όμως, να μπαίνουμε κάθε τόσο σε καραντίνα επειδή κάποιοι δεν καταλαβαίνουν -ή κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν- την κρισιμότητα της κατάστασης.

Η κρισιμότητα των επόμενων ημερών

Αυτό ήταν άλλωστε και το μήνυμα του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας, Νίκου Χαρδαλιά, κατά την τακτική ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα. Ο κ. Χαρδαλιάς προειδοποίησε πως υπάρχει κίνδυνος να τα τινάξουμε όλα στον αέρα, καθώς τα δεδομένα μπορούν να αλλάξουν ανά πάσα στιγμή.

Στόχος, όπως είπε, είναι να μην χρειαστεί να κάνουμε βήματα προς τα πίσω, να προχωρήσουμε στη σταδιακή άρση των μέτρων σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, χωρίς να θέσουμε σε κίνδυνο ό,τι έχουμε πετύχει με κόπο μέχρι στιγμής.

Το διάστημα που διανύουμε δε, αποκτά ιδιαίτερη σημασία καθώς καταβάλλεται από όλους τους αρμόδιους φορείς και τους πολίτες μεγάλη προσπάθεια προκειμένου να επανεκκινήσει η οικονομία και η χώρα να επανέλθει σταδιακά σε μια πιο σταθερή μορφή κανονικότητας με λιγότερες αβεβαιότητες.

Κι ενώ υπήρχαν σκέψεις για άνοιγμα των επιχειρήσεων εστίασης νωρίτερα από το προβλεπόμενο, δηλαδή την 1η Ιουνίου -οι οποίες βέβαια μπήκαν στον «πάγο» λόγω των παραπάνω εικόνων- οι αρμόδιοι φορείς έχουν διαμηνύσει πως, όπως για την ενδεχόμενη επιτάχυνση, υπάρχει επιχειρησιακή ετοιμότητα και προς την αντίθετη κατεύθυνση: νέα lockdown, είτε γεωγραφικά είτε σε κλάδους οικονομικής δραστηριότητας, στην περίπτωση που διαπιστωθούν αρνητικές επιπτώσεις στα επιδημιολογικά δεδομένα.

Προβληματισμός για τις συγκεντρώσεις

Ο διάχυτος εκνευρισμός στο κυβερνητικό επιτελείο αποτυπώθηκε στην παρέμβαση που πραγματοποίησε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.

Ο κ. Χαρδαλιάς έκανε αναφορά «σε αυτούς που μη σεβόμενοι την κοινή προσπάθεια συγκεντρώνονται χωρίς μέτρα προφύλαξης, αγνοώντας τις οδηγίες προστασίας, στις διάφορες πλατείες. Όσοι επιλέγουν να αγνοούν την πραγματικότητα θέτουν σε κίνδυνο τη δική τους ζωή και τη ζωή των φίλων τους και των δικών τους ανθρώπων. Η πανδημία είναι ξεκάθαρο ότι δεν έχει τελειώσει».

Πρόσθεσε ότι «ούτε αντίσταση κάνουν κάποιοι ούτε μαγκιά δείχνουν. Ο κοροναϊός είναι αντίπαλος και, όπως έχει δείξει σε όλο τον κόσμο, δεν αντιμετωπίζεται από την αστυνομία».

Εκτίμησε ότι κάθε ανεύθυνη κίνηση σήμερα θα φέρει αρνητικά αποτελέσματα τις επόμενες ημέρες και «κάποιοι δυστυχώς αδιαφορούν. Αυτή η στάση, είπε, δεν είναι ανεκτή από την κοινωνία, την πολιτεία και τους πολίτες.

Όπως είπε, έχουμε κατορθώσει με πολλές θυσίες να περιορίσουμε την μετάδοση της νόσου και υπάρχει «ο κίνδυνος να τα τινάξουμε όλα στον αέρα. Δεν είναι ζήτημα της αστυνομίας ο περιορισμούς της νόσου. Η στάση όλων είναι ζήτημα αποκλειστικής, κοινωνικής και ατομικής ευθύνης» πρόσθεσε σε αυστηρό τόνο.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ό,τι έχουμε καταφέρει το οφείλουμε στην υπευθυνότητα και την πειθαρχία, που έχουμε δείξει στην τήρηση, των κανόνων. «Έτσι μπορέσαμε να αποφύγουμε μια αλματώδη αύξηση των κρουσμάτων και να βρισκόμαστε σήμερα στη διαδικασία σταδιακής άρσης των περιοριστικών μέτρων. Την ίδια αποφασιστικότητα, πειθαρχία, προσήλωση στο στόχο επιβάλλεται να δείξουμε και σε αυτήν τη φάση, της νέας μας προσπάθειας».

Στο τραπέζι πρόστιμα – φωτιά

Σε κάθε περίπτωση, το προσεχές διάστημα, εφόσον δεν υπάρχει πειθαρχία στα μέτρα, δεν αποκλείεται να ανακοινωθούν και νέα πρόστιμα-φωτιά καθώς και βαριές καμπάνες για όποιον συνεχίσει να αποτελεί κίνδυνο για την δημόσια υγεία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα μαγαζιά δεν θα είναι τα μόνα που ενδεχομένως να πρέπει να πληρώσουν βαριά πρόστιμα γι’ αυτή την κατάσταση, αλλά και όσοι πολίτες επιλέξουν να συνεχίσουν να «επαναστατήσουν» με ένα ποτήρι στο χέρι.

Το πρόστιμο για τους καταστηματάρχες που ανοίγουν με πονηρό τρόπο τα μαγαζιά και πουλάνε ποτά μπορεί να φτάνει τα 5.000 ευρώ αλλά και να μπαίνει λουκέτο για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Αλλά και αφαίρεση άδειας σε περίπτωση υποτροπής.

Σχετικά με τους πολίτες που αψηφούν τις συστάσεις των ειδικών, γι’ αυτούς θα ισχύσει το πρόστιμο των 150 ευρώ για τη μη τήρηση αποστάσεων ασφαλείας.

Μιλώντας για το ζήτημα στο MEGA ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, υποστήριξε πως σε περιπτώσεις που υπάρχει καταστρατήγηση, θα υπάρχει τοπική παρέμβαση με απόφαση του δημάρχου.

«Όταν γίνεται η αρχική σύσταση, περιμένουμε από τους πολίτες να συμμορφωθούν, όπως έδειξαν και το προηγούμενο διάστημα. Δεν κάνουμε κάτι άλλο από αυτό συστήνει η υγειονομική επιτροπή. Όπου υπάρχει παραβατική συμπεριφορά θα υπάρχει παρέμβαση, γιατί οι υπόλοιποι Έλληνες δεν είναι κορόιδα» είπε χαρακτηριστικά.

Ή τηρούμε τους κανόνες ή… οδηγούμαστε σε καταστροφή

Η κρισιμότητα της κατάστασης πάντως, επισημαίνεται σε κάθε τόνο από τους επιστήμονες, οι οποίοι προειδοποιούν σε δραματικούς τόνους, φέρνοντας στη μνήμη όλων μας τις εικόνες με τα στρατιωτικά οχήματα στην Ιταλία να μεταφέρουν φέρετρα.

Κρούουν δε, τον κώδωνα του κινδύνου και υποστηρίζουν πως, αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, η πορεία της επιδημίας στη χώρα μας θα χειροτερέψει.

Μιλώντας στο MEGA ο λοιμωξιολόγος, καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών και Μέλος της Επιτροπής για τον κοροναϊό, Νίκος Σύψας, ήταν κάθετος λέγοντας πως στο τραπέζι υπάρχουν μόνο δύο επιλογές: «Είτε τηρούμε τους κανόνες, ιδιαίτερα τους κανόνες της απόστασης είτε τους παραβιάζουμε διασπείροντας τον ιό, με αποτέλεσμα την αύξηση των κρουσμάτων.

«Η δεύτερη επιλογή θα μας οδηγήσει σε μια οικονομική και κοινωνική καταστροφή» τόνισε ο κ. Σύψας και πρόσθεσε πως με την άρση των μέτρων αυτός ακριβώς ήταν ο φόβος. Η ύπαρξη δηλαδή εστιών υπερμετάδοσης του ιού, εξ’ ου και το σταδιακό άνοιγμα της κοινωνίας. Ωστόσο για να στεφθεί με επιτυχία η προσπάθεια αυτή, απαιτείται η συμμετοχή των πολιτών».

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024