Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Marfin: Η τελετή μνήμης άνοιξε νέο γύρο πολιτικής αντιπαράθεσης

Marfin: Η τελετή μνήμης άνοιξε νέο γύρο πολιτικής αντιπαράθεσης

Δύο ναι και δύο όχι εισέπραξε ο Κ. Μητσοτάκης για την τελετή μνήμης του Σαββάτου για τα θύματα της Marfin. Φ. Γεννηματά και Κ. Βελόπουλος ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του πρωθυπουργού σε αντίθεση με τον Αλ. Τσίπρα και το Δ. Κουτσούμπα.

Δύο ναι και δύο όχι εισέπραξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην πρόσκληση που απηύθυνε στους πολιτικούς αρχηγούς για να παραστούν στην τελετή μνήμης του Σαββάτου για τα θύματα της Μαρφίν.
Φώφη Γεννηματά και Κυριάκος Βελόπουλος ανταποκρίθηκαν στον κάλεσμα του πρωθυπουργού σε αντίθεση με τον Αλέξη Τσίπρα και το Δημήτρη Κουτσούμπα.

Διαχωρισμοί

Στο περιεχόμενο της επετείου έτσι όπως το έδωσε στο μήνυμά του ο κ. Μητσοτάκης διαχώρισαν τη θέσης τους, αρχικά το ΚΚΕ και λίγο μετά και ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλοντας ο καθένας από την πλευρά τους την κυβέρνηση για φιέστες και σκοπιμότητες με σκοπό τη συκοφάντηση των κοινωνικών και λαϊκών αγώνων.

Πρακτικά το ρολόι γύρισε πίσω μία δεκαετία στο κλίμα της εισόδου της χώρας στην εποχή των μνημονίων και η συγκεκριμένη πρωτοβουλία της κυβέρνησης αλλά και οι αντιδράσεις των κομμάτων για την απόδοση τιμών στη μνήμη των θυμάτων της τραγωδίας της Marfin εντάχθηκαν στο πολιτικό πλαίσιο και στους κοινωνικούς διαχωρισμούς των όσων φέρνει στην οικονομία ο κοροναϊός.

Πράξη ενότητας

Στο πλαίσιο των όσων είχε πει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη βουλή, το Σάββατο στις 12 το μεσημέρι θα γίνει αποκάλυψη της πλακέτας μνήμης για τους νεκρούς της Marfin, παρουσία της προέδρου της Δημοκρατίας Αικατερίνης Σακελλαροπούλου.

«Προσκαλώ τους αρχηγούς όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων να παραβρεθούν. Ας αφήσουμε πίσω την εποχή του διχασμού και της βίας με μία συμβολική αλλά αυτονόητη πράξη ενότητας» ήταν το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη σήμερα μέσω twitter.

Μάλιστα ο διευθυντής του γραφείου του πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης επικοινώνησε με τους διευθυντές των γραφείων των πολιτικών αρχηγών και τους μετέφερε την πρόσκληση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Σε δύσκολη θέση

Ο ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε σε δύσκολη και σχετικά αμήχανη θέση καθώς ένα άκριτο ναι στην πρόσκληση Μητσοτάκη θα τον έσερνε πολιτικά πίσω από την κυβέρνηση, ενώ ένα όχι θα τον οδηγούσε στην απομόνωση και στα πυρά της κυβέρνησης για υπόθαλψη της βίας.

Ωστόσο το ΚΚΕ πρώτο διαχώρισε τη θέση του από την κυβέρνηση και απέρριψε την πρόσκληση του Κυριάκου Μητσοτάκη, καταγγέλλοντας «διακομματικές και κυβερνητικές φιέστες» με σκοπό τη συκοφάντηση των λαϊκών αγώνων.

Προβοκατόρικοι σχεδιασμοί

Μάλιστα το ΚΚΕ ανακοίνωσε ότι θα τιμήσει τη μνήμη των θυμάτων της Marfin καταθέτοντας στεφάνι στις 10:30 το πρωί του Σαββάτου και δεν θα παραστεί στην τελετή που θα γίνει παρουσία της προέδρου της Δημοκρατίας.

Στην κατεύθυνση αυτή το ΚΚΕ κάνει λόγο σε ότι αφορά το έγκλημα της Marfin για δράση αδίστακτων προβοκατόρικων παρακρατικών μηχανισμών που σχετίζονται με το κράτος.

«Ο ελληνικός λαός δεν πρέπει να ξεχάσει. Πρέπει να βρίσκεται σε ετοιμότητα για να εμποδίζει και να ματαιώνει κάθε είδους αντιδραστικούς και προβοκατόρικους σχεδιασμούς σε βάρος του» αναφέρει χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.

Διέξοδος

Κάπως έτσι βρήκε διέξοδο και ο ΣΥΡΙΖΑ και ουσιαστικά ανακοίνωσε και αυτός ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν θα παραστεί στην εκδήλωση στην οποία προσκλήθηκε από τον πρωθυπουργό.

Αντίστοιχα θα καταθέσει στεφάνι στις 9:30 το πρωί του Σαββάτου στο σημείο που θα τοποθετηθεί η πλακέτα στη μνήμη των τριών θυμάτων.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο η Κουμουνδούρου άφησε αιχμές κατά της ηγεσίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη (κ.κ. Χρυσοχοΐδη και Οικονόμου) ότι είναι οι ίδιοι άνθρωποι που διαχειρίστηκαν το 2010 την υπόθεση χωρίς να εντοπιστούν οι ένοχοι και να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη.

Παράλληλα ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε την κυβέρνηση Μητσοτάκη ότι επιχειρεί να καπηλευτεί τη μνήμη των θυμάτων της Marfin για να συκοφαντήσει τους κοινωνικούς αγώνες.

Όπως και τότε έτσι και σήμερα «ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά τον εντοπισμό και την τιμωρία των φυσικών αυτουργών του αποτρόπαιου εγκλήματος» επισημαίνεται σε ανακοίνωση της Κουμουνδούρου.

Οι ευθύνες της τράπεζας

Αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο το ΚΚΕ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ από την πλευρά του ο καθένας στάθηκαν στις ευθύνες της τράπεζας για το έγκλημα της 5ης Μαΐου του 2010 στο κατάστημα της οδού Σταδίου.

«Κανείς δεν μπορεί να ξεχνά ότι η Δικαιοσύνη καταδίκασε τρία ανώτατα στελέχη της τράπεζας γιατί κλείδωσαν τους εργαζόμενους αναγκάζοντάς τους να δουλέψουν υπό την απειλή απόλυσης και απεφάνθη πως «ο θάνατος των υπαλλήλων της Marfin θα είχε αποφευχθεί εάν το συγκεκριμένο κατάστημα της οδού Σταδίου δεν είχε τεράστια προβλήματα ασφαλείας» ανέφερε ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Οι ευθύνες της τράπεζας στην ουσία έμειναν στο απυρόβλητο» τόνισε από την πλευρά του το ΚΚΕ υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι και ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση έχει τις δικές του ευθύνες για το γεγονός ότι δεν εντοπίστηκαν οι δράστες.

Οι ευθύνες του ΣΥΡΙΖΑ

«Οι ευθύνες όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων είναι τεράστιες. Δέκα χρόνια τώρα (κι ενώ μεσολάβησαν κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ – ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ – ξανά ΝΔ) οι ηθικοί και φυσικοί αυτουργοί του αποτρόπαιου εγκλήματος στο κατάστημα της MARFIN, παραμένουν στο σκοτάδι» τόνισε χαρακτηριστικά το ΚΚΕ.

Πάντως το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έμεινε μόνος του σ’ αυτό τον προστάτεψε από τις επιθέσεις της κυβέρνησης μέσω επίσημων δηλώσεων καθώς το Μαξίμου απέφυγε να σχολιάσει επισήμως τη στάση του Αλέξη Τσίπρα.

Βολές από Βελόπουλο στο ΣΥΡΙΖΑ

Σε αντίθεση βέβαια με τα social media και ιδίως το twitter όπου χρήστες αλλά και τρολς έχουν εξαπολύσει σφοδρή επίθεση προσωπικά στον Αλέξης Τσίπρα που θυμίζει ρητορική προηγούμενων περιόδων όταν η ΝΔ συνέδεε το ΣΥΡΙΖΑ με μολότοφ και τρομοκρατία.

Είναι δε χαρακτηριστικό ότι τις πολιτικές επιθέσεις κατά του ΣΥΡΙΖΑ τις ανέλαβε η ακροδεξιά «Ελληνική Λύση» του Κυριάκου Βελόπουλου, κατηγορώντας τον ότι δεν στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων.

«Ακόμα κι αν θεωρούσε ότι η αποκάλυψη της πλακέτας μνήμης για τους νεκρούς της Μarfin είναι μια εκδήλωση τιμής και μνήμης, που ο Πρωθυπουργός θέλει επικοινωνιακά να χρησιμοποιήσει, έστω κι έτσι θα έπρεπε για την δικαίωση των αθώων θυμάτων να είναι εκεί!

Κρίμα, γιατί οι ιδεολογικές αγκυλώσεις τους στον ΣΥΡΙΖΑ ξεπερνούν την αυτονόητη υποχρέωση! Εκτός φυσικά κι αν είναι οι τύψεις τους για το γεγονός ότι δεν έγινε από κανέναν τίποτα, ώστε να βρεθούν οι υπαίτιοι της πολλαπλής δολοφονίας, αυτές που τους οδήγησαν σε αυτήν την απόφαση. Όπως και να έχει, κρίμα!» ανέφερε η ανακοίνωση της «Ελληνικής Λύσης».

Το παρών και οι αιχμές της Γεννηματά

Αιχμές πάντως από τις απουσίες των πολιτικών αρχηγών άφησε και η Φώφη Γεννηματά δηλώνοντας ότι θα δώσει κανονικά το παρών στην τελετή αποκάλυψης της πλακέτας για τα θύματα της Marfin.

«Θα είμαι το Σάββατο στην Μαρφίν. Η πλακέτα μνήμης είναι το ελάχιστο χρέος στη μνήμη των αδικοχαμένων συνανθρώπων. Δεν αρκεί όμως. Εκείνο που μετράει είναι η ειλικρινής στάση όλων μας απέναντι στη βία. Και κυρίως η δέσμευση να εξιχνιαστεί το έγκλημα και να τιμωρηθούν οι δράστες» αναφέρει χαρακτηριστικά με ανάρτησή της στο twitter η Φώφη Γεννηματά.

Το κύμα του αντιμνημονίου

Μάλιστα ο εκπρόσωπος τύπου του ΚΙΝΑΛ απέδωσε επί της ουσίας την τραγωδία της Marfin το 2010 στο «μίσος» και το «διχασμό» «όταν κάποιοι καβαλώντας το κύμα του αντιμνημονίου προχώρησαν σε ενέργειες τις οποίες όλοι θυμόμαστε».

«Θα είμαστε εκεί γιατί ο ρόλος της αντιπολίτευσης είναι να συμβάλλει στην εθνική ενότητα και όχι τον διχασμό» ανέφερε ο Παύλος Χρηστίδης.

Μέχρι στιγμής δεν έχει αποσαφηνίσει τη στάση του ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης για το τι θα πράξει το Σάββατο.

Sports in

«Να’ τοι, να’ τοι οι πρωταθλητές»: Στην Ελλάδα τα «χρυσά μωρά» του Ολυμπιακού (pics)

Η αποστολή του Ολυμπιακού έφτασε πριν από λίγο στο «Ελ. Βενιζέλος» μετά την κατάκτηση του Youth League στο Final-4 της Ελβετίας.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024