Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τεστ αντισωμάτων : Τι ακριβώς είναι και πώς μπορούν να βοηθήσουν στον έλεγχο της πανδημίας;

Τεστ αντισωμάτων : Τι ακριβώς είναι και πώς μπορούν να βοηθήσουν στον έλεγχο της πανδημίας;

Πρόκειται για ένα πολύτιμο εργαλείο, το οποίο όμως έχει και σαφείς περιορισμούς ως προς τις βεβαιότητες που μπορεί να μας προσφέρει

Οι ειδικοί ελπίζουν στα τεστ αντισωμάτων για τον έλεγχο της εξάπλωσης του κοροναϊού, αλλά και ως έα μέσο επιστροφής στην κανονικότητα μέχρι την ανάπτυξη εμβολίου. Αλλά τι ακριβώς είναι και τι μπορούν πραγματικά να μας μάθουν για τον ιό;

Γιατί τα χρειαζόμαστε

Τα τεστ αντισωμάτων αποτελούν ένα εργαλείο μέσω του οποίου μπορούμε να μάθουμε αν κάποιος έχει περάσει τον ιό στο παρελθόν. Τα αποτελέσματά τους είναι πολύτιμα για πολλούς λόγους. Σε επίπεδο πληθυσμού, μπορούν να μας δείξουν το εύρος της εξάπλωσης του ιού. Όσο περισσότεροι άνθρωποι διαθέτουν αντισώματα, τόσο μικρότερος είναι ο κίνδυνος για ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας, καθώς αναμένεται πως τα αντισώματα θα προσφέρουν τουλάχιστον κάποιο βαθμό προστασίας απέναντι στην ασθένεια.

Επιπλέον, ο αριθμός των ανθρώπων με αντισώματα μπορεί να μας βοηθήσει να μετρήσουμε με μεγαλύτερη ακρίβεια την πραγματική θνητότητα του ιού.

Σε ατομικό επίπεδο τα τεστ δεν είναι εξίσου χρήσιμα, αν και μπορούν ενδεχομένως να δείξουν ποιος έχει προσβληθεί από την ασθένεια χωρίς να επιδείξει εμφανή συμπτώματα. Ωστόσο, προκειμένου να μπορούμε να μιλάμε για “υγειονομικά διαβατήρια” θα πρέπει τα τεστ να αποκτήσουν πολύ μεγαλύτερη ακρίβεια, αλλά και να αντιληφθούμε καλύτερα το επίπεδο προστασίας απέναντι στον ιό που προσφέρουν τα αντισώματα.

Μπορεί να μας δείξει αν έχουμε ανοσία;

Όχι. Το μόνο που μπορεί να μας πει το τεστ είναι αν έχουμε αντισώματα, δηλαδή αν έχουμε μολυνθεί από τον κοροναϊό στο παρελθόν.

Μέχρι στιγμής, φαίνεται πως η συντριπτική πλειοψηφία των ατόμων που πέρασαν τον ιό εμφάνισαν κάποια αντισώματα. Ωστόσο, δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο αν η παρουσία τους στον οργανισμό εκείνων που πέρασαν την ασθένεια ασυμπτωματικά είναι εξίσου έντονη.

Προς το παρόν, η σημασία των αντισωμάτων δεν είναι γνωστή, αν και υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορούν να οδηγήσουν σε ανοσία απέναντι στον ιό.

Όμως, αν και πιθανότατα αναμένεται να προσφέρουν κάποια προστασία, προς το παρόν ο βαθμός στον οποίο το επιτυγχάνουν δεν είναι γνωστός. Αυτό σημαίνει ότι δεν γνωρίζουμε αν μας βοηθούν να αντιμετωπίσουμε μια νέα λοίμωξη πιο εύκολα ή αν μας προστατεύουν από τη μόλυνση.

Πάντως, το πιθανότερο είναι πως δεν οδηγούν σε πλήρη ανοσία, ενώ δεν είναι απίθανο ένας άνθρωπος με επαρκή αντισώματα να μπορεί να λειτουργήσει ως φορέας του ιού, μολύνοντας άλλους χωρίς ο ίδιος να νοσεί.

Τέλος, η διάρκεια της ανοσίας παραμένει επίσης άγνωστη. Η εμπειρία από άλλους κοροναϊούς μας λέει ότι δεν είναι πολύ πιθανό να κρατά περισσότερα από ένα έως τρία χρόνια.

Πώς λειτουργεί το τεστ

Υπάρχουν δύο τύποι του τεστ, οι οποίοι λειτουργούν βάσει της ίδιας αρχής. Το πιο αξιόπιστο είναι εκείνο που πραγματοποιείται σε εργαστήρια και αποκαλείται ενζυμοσύνδετη ανοσοπροσροφητική δοκιμή – για συντομία, Elisa. Ταυτόχρονα, υπάρχει και ένα που θυμίζει τεστ εγκυμοσύνης και μπορεί να γίνει στο σπίτι. Και τα δύο περιέχουν πρωτεΐνες του ιού πάνω στις οποίες προσκολλώνται τα αντισώματα, όταν είναι παρόντα στο δείγμα αίματος. Η παρουσία, αλλά και η ποσότητα των αντισωμάτων ανιχνεύεται μέσω αλλαγής χρώματος στο τεστ Elisa και μέσω της εμφάνισης μιας γραμμής στο σπιτικό τεστ.

Πηγή: www.theguardian.com

Sports in

Έξαλλοι στη Μακάμπι: «Λέει ψέματα ο Αταμάν»

Πηγή της Μακάμπι απαντά σε όσα της προσάπτει ο Εργκίν Αταμάν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024