Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ο κοροναϊός μας επέτρεψε να ρίξουμε μια ματιά στο μέλλον και είναι εφιαλτικό

Ο κοροναϊός μας επέτρεψε να ρίξουμε μια ματιά στο μέλλον και είναι εφιαλτικό

Εάν αυτό είναι το μέλλον, δεν είναι περίεργο που πολλές γυναίκες που ξέρω δεν μπορούν να περιμένουν να επιστρέψουν στη δουλειά - έτσι ώστε να έχουν πραγματικά μια στιγμή για τις ίδιες.

Οι γυναίκες που εργάζονται στο σπίτι ασχολούνται περισσότερο με τη φροντίδα των παιδιών και τις οικιακές δουλειές, ενώ η εικονική εργασία δεν έχει διάλειμμα. «Θα τελειώσει αυτό μαζί με το lockdown; Μην στοιχηματίζετε» αναφέρει ο βρετανικός Guardian.

«Δεν ήταν γοητευτικό όταν, το 2017, όταν ο καθηγητής Robert Kelly έδωσε μια συνέντευξη στο BBC σχετικά με τη μεταβαλλόμενη σχέση μεταξύ Βόρειας και Νότιας Κορέας, και η υπέροχη κόρη του περπατούσε ακολουθούμενη από το μωρό του σε ένα καροτσάκι και στη συνέχεια η αγχωμένη σύζυγός του μάζεψε τα παιδιά; Μας άρεσε πολύ ο τρόπος που προσπάθησε να διατηρήσει την ψυχραιμία του στην καταιγίδα του εσωτερικού χάους. Αυτή η ματιά στην οικογενειακή ζωή: ο σοβαρός άντρας με τη γεωπολιτική του ανάλυση και η υπεροψία του μικρού κοριτσιού του που δεν μπορούσε να νοιάζεται λιγότερο… Ποιος δεν μπορεί να συσχετιστεί με αυτό;» αναφέρει η αρθρογράφος του βρετανικού μέσου Suzanne Moore.

Όσον αφορά τη δουλειά, τα παιδιά δεν καταλαβαίνουν. Και τώρα που τόσοι δουλεύουν από το σπίτι, τα παιδιά πρέπει να απομακρυνθούν με κάποιο τρόπο. Οι γυναίκες αναφέρουν ότι, όταν πραγματοποιούν κλήσεις Zoom, η θέα ενός παιδιού θα τους κάνει να φαίνονται αντιεπαγγελματικές, ενώ οι άνδρες το φοβούνται λιγότερο επειδή τους κάνει να φαίνονται στρογγυλεμένοι και ανθρώπινοι. Σε ένα ορισμένο επίπεδο εταιρικής επιτυχίας, αυτό μπορεί να ισχύει, αλλά για τους περισσότερους ανθρώπους η πραγματικότητα της εργασίας από το σπίτι είναι θολή.

Ορατές οι ανισότητες

Καθώς η πανδημία έχει κάνει ορατή κάθε ανισότητα, έριξε επίσης «φως» στο τι συμβαίνει στο σπίτι.

Οι γυναίκες στο σπίτι κάνουν περισσότερα. Περισσότερη φροντίδα παιδιών. Περισσότερη εκπαίδευση στο σπίτι. Περισσότερη οικιακή εργασία. Ακόμα κι αν εργάζονται.

Η παλιά ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, που δεν επιτεύχθηκε ποτέ, είναι τώρα ακόμη περισσότερο εκτός ελέγχου. Η τηλεργασία δεν έχε διαλείμματα: email, WhatsApp και οι συναντήσεις μέσω Zoom σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να είναι διαθέσιμοι όλη την ώρα.

Νέοι τρόποι εργασίας

Καθώς αίρονται τα μέτρα, πολλοί εργαζόμενοι θα κληθούν να ανεχθούν κάποιες πολύ περίεργες συνθήκες, και αυτό θα γίνει στην τρομακτική επιχειρηματική ορολογία «ανθεκτικότητα», «αναδιάρθρωση» και «παράγοντες αλλαγής».

Στο εργατικό δυναμικό θα ειπωθεί αυτός ο νέος τρόπος εργασίας που υπόσχεται ευελιξία – αλλά η ενισχυμένη ευελιξία δεν είναι η ίδια με την επιλογή, κάτι που θέλουν οι περισσότεροι: σκόπιμη εργασία και κάποια αυτονομία.

Για πάρα πολλούς, η δουλειά δεν είναι σκόπιμη, και το lockdown κατάφερε να το επιβάλλει, αλλά οι άνθρωποι χρειάζονται εισόδημα.

«Ο Μαρξ μίλησε για τέσσερα είδη αποξένωσης της εργασίας, και το τέταρτο είναι όταν ο εργαζόμενος αποξενώνεται από άλλους εργάτες» αναφέρει η αρθρογράφος.

Η εργασία είναι απλώς μια οικονομική πρακτική και τα κοινωνικά στοιχεία της παραγωγής δεν αναγνωρίζονται. Η υπέροχη λαχτάρα που ακούτε από πολλούς που εργάζονται τώρα από το σπίτι είναι ακριβώς αυτή – η κοινωνική πλευρά.

Όλα είναι δουλειά

Για τους λίγους τυχερούς, η ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής είναι καλύτερη από ποτέ, αλλά για πολλούς, θα ήθελα να στοιχηματίσω, ότι είμαστε πολύ μακριά από αυτό.

«Όλα είναι δουλειά και η ζωή αισθάνεται κουραστική και άμορφη. Δεν υπάρχει διάλειμμα, δεν υπάρχει διακοπή, δεν υπάρχει φροντίδα παιδιών. Αντ ‘αυτού, πρέπει να τα κάνουμε όλα – όλη την ώρα.

Εάν αυτό είναι το μέλλον, δεν είναι περίεργο που πολλές γυναίκες που ξέρω δεν μπορούν να περιμένουν να επιστρέψουν στη δουλειά – έτσι ώστε να έχουν πραγματικά μια στιγμή για τις ίδιες» καταλήγει η αρθρογράφος.

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024