Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Μητσοτάκης στη Βουλή: Θρηνούμε τη μνήμη των θυμάτων της Marfin

Μητσοτάκης στη Βουλή: Θρηνούμε τη μνήμη των θυμάτων της Marfin

Με αναφορά στην τραγωδία της Marfin ξεκίνησε την ομιλία του στη Βουλή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης λέγοντας «θρηνούμε τη μνήμη των θυμάτων της Marfin». Ακριβώς 10 χρόνια μετά τιμούμε την μνήμη της Παρασκευής Ζούλια, του Επαμεινώνδα Τσακάλη και της εγκύου Αγγελικής Παπαθανασοπούλου. Είναι τα θύματα της Marfin. Αθώοι συμπολίτες μας που τους στέρησε την ζωή […]

Με αναφορά στην τραγωδία της Marfin ξεκίνησε την ομιλία του στη Βουλή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης λέγοντας «θρηνούμε τη μνήμη των θυμάτων της Marfin».

Ακριβώς 10 χρόνια μετά τιμούμε την μνήμη της Παρασκευής Ζούλια, του Επαμεινώνδα Τσακάλη και της εγκύου Αγγελικής Παπαθανασοπούλου. Είναι τα θύματα της Marfin. Αθώοι συμπολίτες μας που τους στέρησε την ζωή η τυφλή βία και ο διχασμός. Οι μολότοφ των κουκουλοφόρων μιας εποχής που πλήγωσε την Ελλάδα ολόκληρη. Την πολιτική, την κοινωνία, τον πολιτισμό την εικόνα μας στο εξωτερικό.

Τις επόμενες μέρες, πιστός σε μια δέσμευση που είχα αναλάβει, η πολιτεία θα τιμήσει τη μνήμη των ανθρώπων που χάθηκαν με μια πλακέτα που με δυο λέξεις, «Ποτέ πια», θα πολεμά τη λήθη και θα μας καλεί σε δημοκρατική επαγρύπνηση, είπε ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στην Marfin.

Αναφερόμενος στο περιβαλλοντικό νομοσχέδιο χαρακτήρισε άδικη την κριτική τονίζοντας ότι η ανάπτυξη του 21ου αιώνα δεν μπορεί παρά να συμβαδίζει με το έμπρακτο ενδιαφέρον για την προστασία του περιβάλλοντος.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός η Ελλάδα είναι από τις πρώτες στην υπερ-ρύθμιση με νόμους και απαγορεύσεις για τη ρύθμιση του περιβάλλοντος και σε μια από τις τελευταίες ως προς την αποτελεσματικότητα. Λόγος και για τα δύο, η φοβική γραφειοκρατία.

Υποστήριξε ότι αυτό που ονομάζουμε βιώσιμη ανάπτυξη είναι η άλλη όψη μια ουσιαστικής κοινωνικής πολιτικής. Δεν είναι ανάπτυξη αν δεν αφορά τους πολίτες και δεν μπορεί να είναι βιώσιμη αν δεν αφορά το περιβάλλον.

Ανέφερε ότι το νομοσχέδιο έχει βασικές κατευθύνσεις σε τρία πεδία και συγκεκριμένα στη μεταρρύθμιση νομοθεσίας για περιβαλλοντικές άδειες, στη προστασία δασών και στη διαχείριση αποβλήτων.

Χαρακτήρισε «δραματικές» τις ελλείψεις για ένα μοντέρνο ευρωπαϊκό κράτος.

Αναφορικά με τις περιβαλλοντικές άδειες  όπως είπε εναρμονιζόμαστε με τις ευρωπαϊκές οδηγίες. «Αν μια άδεια καθυστερεί πάνω από 3 μήνες θα αναλαμβάνει το κεντρικό συμβούλιο» ενώ ανακοίνωσε ότι η διάρκεια των αδειών επεκτείνεται από τα 10 στα 15 χρόνια.

Αυτό που κάνουμε στο πεδίο των αδειοδοτήσεων δεν είναι να κάνουμε εκπτώσεις στην περιβαλλοντική μας συνείδηση, είπε και πρόσθεσε ότι «δεν το επιτρέπει και η δική μου συνείδηση».

Ανακοίνωσε ότι δρομολογείται η δημιουργία ενός κεντρικού φορέα για τις προστατευόμενες περιοχές Natura κατ΄απαίτηση πολλών περιβαλλοντικών οργανώσεων.

Αναφερόμενος στο το ζήτημα των εξορύξεων πετρελαίου, είπε πως αποτελεί μια σημαντική διαφωνία επί της αρχής.

«Φαντάζομαι ότι η κριτική που ασκείται από τον ΣΥΡΙΖΑ είναι τουλάχιστον υποκριτική διότι ο χάρτης που κατέθεσε ο υπουργός στην Ολομέλεια της Βουλής τα λέει όλα. Οικόπεδα που αδειοδοτήσατε ήταν Natura» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης και επισήμανε: «Με τις τιμές του πετρελαίου εκεί που βρίσκονται σήμερα είναι αμφίβολο αν υπάρχει πραγματικό ενδιαφέρον για νέες εξορύξεις πετρελαίου στη χώρα μας».

Επεσήμανε ότι το νομοσχέδιο βάζει επίσης μια τάξη στο θολό τοπίο των δασικών χαρτών. Τα σχέδια περιοχών που είχαν εξαιρεθεί με το εφεύρημα των οικιστικών πυκνώσεων θα κατατεθούν εκ νέου.

Από την 1η Ιανουαρίου 2021 επιβάλλεται περιβαλλοντικό τέλος σε κάθε είδος πλαστικής σακούλας με εξαίρεση της βιοδιασπώμενες.

Οι δημότες πολλών δήμων που αντιμετωπίζουν ακόμα πρόβλημα θα μπορούν να συνδέονται στα κεντρικά δίκτυα αποχέτευσης.

Πρώτον φέρνει ένα βήμα μπροστά τη χώρα σε τομείς που θα τους χαρακτήριζα τριτοκοσμικούς. Βάζει τέλος στην Ελλάδα των βόθρων, των μπάζων, των χωματερών.

Δεύτερον, στρέφει τη χώρα προς την ενέργεια που θα παράγεται από αέρα, ήλιο, νερά. Την απαλλάσσει από τους βλαβερούς ρύπους του λιγνίτη.

Τρίτον, οι νέες ρυθμίσεις εισάγουν σύγχρονη οπτική για προστασία ελληνικής φύσης.

Αναφερόμενος στο χθεσινή συγκέντρωση έξω από τη βουλή για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο ο πρωθυπουργός ανέβασε τους τόνους λέγοντας ότι ασχοληθήκαμε με το θέαμα να βρίσκονται ο ένας δίπλα στον άλλον και να μην μπορούν να τηρηθούν οι στοιχειώδεις αποστάσεις ασφαλείας.

«Λογικό να αναρωτιέται ο κόσμος τι θα γινόταν με την υγειονομική κρίση αν κυβερνούσατε εσείς», είπε εξαπολύοντας επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ.

«Από το 2011 ζητούσα στη Βουλή ένα νέο πλαίσιο περιβαλλοντικής αδειοδότησης. Όσα υποστήριζα τότε, τα λέω και σήμερα. Με τη διαφορά ότι τώρα έχω την ευκαιρία να κάνω τα λόγια πράξη, και αυτό κάνουμε», συνέχισε ο πρωθυπουργός.

«Πήρε το μάτι μου και την αφίσα της συγκέντρωσης. Κατήγγειλε και πάλι οικολογικό πραξικόπημα, νέες υποτίθεται μνημονιακές ρυθμίσεις. Δεν μπορώ να απαντήσω σε φθαρμένα συνθήματα. Σε αυτά έχει απαντήσει το έργο της προηγούμενης κυβέρνησης. Όχι άλλο κάρβουνο κύριοι της αξιωματικής αντιπολίτευσης» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης συνεχίζοντας την κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ.

Ανέφερε ότι η κυβέρνηση και το υπουργείο προωθεί την πλήρη απολιγνιτοποίηση μέχρι το 2028, σημειώνοντας «δεν έχω ξεκάθαρη απάντηση για τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε αυτό το θέμα», και τόνισε:

«Βιαζόμαστε να εφαρμόσουμε αυτή την πολιτική για να πετύχουμε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη χρηματοδότηση από το ευρωπαϊκό ταμείο μετάβασης. Η απεξάρτηση από ρυπογόνο λιγνίτη θα γίνει θεμέλιο για νέα ζωή. Θέλουμε να επιταχύνουμε την ανάπτυξη της χώρας με πράσινο πρόσημο».

Επισήμανε επίσης «εμείς είμαστε η κυβέρνηση που τελικά επέβαλλε κατεδάφιση δύο ορόφων στο ξενοδοχείο κοντά στην Ακρόπολη όταν άλλοι έμεναν για χρόνια απλοί παρατηρητές».

«Η ανάπτυξη τρέχει και το περιβάλλον δεν μπορεί να μας περιμένει. Πρέπει να είναι βιώσιμο και όχι αναλώσιμο».

Η πιο δύσκολες στιγμές βρίσκονται πίσω μας είπε ο πρωθυπουργός κλείνοντας τονίζοντας πως τόσο η κρίση του κοροναϊού όσο και η κλιματική κρίση μας καλούν να δράσουμε αλλιώς.

Only in

Το μεταναστευτικό, η Ακροδεξιά και η κρίση ταυτότητας της Ευρώπης

Όταν η πολυθρύλητη «ευρωπαϊκή αλληλεγγύη» μπαίνει για πολλοστή φορά στο «ζύγι» της δυστοπικής μικροπολιτικής

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2024