Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Κοροναϊός : Με θετικό πρόσημο η «πρεμιέρα» άρσης της καραντίνας - Κρίσιμη η τήρηση των κανόνων

Κοροναϊός : Με θετικό πρόσημο η «πρεμιέρα» άρσης της καραντίνας – Κρίσιμη η τήρηση των κανόνων

Τα πρώτα επιδημιολογικά νέα ήταν αισιόδοξα, ενώ τηρήθηκαν από τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών οι ειδικές οδηγίες στα μέσα μαζικής μεταφοράς, τους εργασιακούς χώρους και τις δημόσιες υπηρεσίες.

Θετικά αξιολογείται η πρεμιέρα άρσης της καραντίνας καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών αλλά και των επιχειρήσεων που άνοιξαν – αν και μουδιασμένα- τήρησαν τους κανόνες που συνοδεύουν τη σταδιακή χαλαρωση των μέτρων.

Τα πρώτα επιδημιολογικά νέα ήταν αισιόδοξα, ενώ τηρήθηκαν από τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών οι ειδικές οδηγίες στα μέσα μαζικής μεταφοράς, τους εργασιακούς χώρους και τις δημόσιες υπηρεσίες.

Μπορεί οι άνθρωποι που κυκλοφορούσαν,  να ήταν πολλοί περισσότεροι, από τις ημέρες της καραντίνας, αλλά τηρήθηκαν τα μέτρα υγιεινής, η χρήση μάσκας και οι αποστάσεις.

Η πρώτη αξιολόγηση θα γίνει προς το τέλος της εβδομάδας και θα αποτυπωθεί και στην πορεία των κρουσμάτων μέχρι τότε, όμως ήδη στην κυβέρνηση βλέπουν ότι υπάρχουν περιθώρια για επιτάχυνση της απελευθέρωσης κοινωνικών και οικονομικών πτυχών της καθημερινότητας.

Χρήση μάσκας και αποστάσεις

Από χθες  άνοιξαν -μεταξύ άλλων- βιβλιοπωλεία, καταστήματα ηλεκτρονικών υπολογιστών, περιφερειακών μονάδων υπολογιστών και λογισμικού, καταστήματα αθλητικού εξοπλισμού, καταστήματα ανθέων, υπηρεσίες τεχνικού ελέγχου οχημάτων (ΚΤΕΟ) και αυτά που βρίσκονταν πρώτα με διαφορά στη λίστα της συντριπτικής πλειοψηφίας των Ελλήνων: τα κομμωτήρια, τα κουρεία και τα κέντρα αισθητικής.

Οι μάσκες είχαν την τιμητική τους, ως υποχρεωτικό μέτρο προφύλαξης από τον κοροναϊό σε κλειστούς χώρους, όπως τα κουρεία και τα κομμωτήρια, αλλά και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Μάλιστα, στα ΜΜΜ, όσοι δεν φορούσαν μάσκα αναγκάστηκαν να κατέβουν από αυτά, μετά τις υποδείξεις και τις συστάσεις των αρχών.

Ακόμα, στον… χορό της επιστροφής μπήκαν τα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής, με τις κυρίες και τους κυρίους που πρόλαβαν να κλείσουν το ραντεβού τους έγκαιρα, να υποχρεούνται και εκείνοι να φορούν μάσκες, όπως και οι υπάλληλοι που τους εξυπηρετούν.

Μπροστά σε ίδια εικόνα βρέθηκαν και όσοι επισκέφτηκαν  τα καταστήματα που άνοιξαν, στα οποία ισχύουν τα μέτρα της απόστασης, αλλά και των ατόμων που επιτρέπονται να βρίσκονται μέσα σε αυτά ανάλογα με τα τετραγωνικά τους. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργηθούν ουρές, χωρίς ωστόσο να υπάρξουν αναταραχές. Οι περισσότεροι δείχνουν να καταλαβαίνουν την κατάσταση και έτσι περίμεναν υπομονετικά να έρθει η σειρά τους.

Τσουχτερά πρόστιμα

Την ίδια ώρα εντατικοί ήταν οι έλεγχοι των ειδικών κλιμακίων, αλλά και αυξημένη η κινητοποίηση των αστυνομικών αρχών για τυχόν «παραφωνίες» ως προς τη συμμόρφωση με την νέα κανονικότητα.

Επιχειρήσεις και πολίτες καλούνται να συμμορφωθούν με τη νέα τάξη πραγμάτων και να συμμορφωθούν με τα μέτρα προστασίας, ώστε να αποφευχθεί ένα νέο κύμα κρουσμάτων κοροναϊού.

Σε αντίθετη περίπτωση τα πρόστιμα είναι τσουχτερά:

– 300 ευρώ είναι τα πρόστιμα για μη χρήση μάσκας, σε νοσοκομεία, ιατρεία, διαγνωστικά κέντρα
– 150 ευρώ για μη τήρηση απόστασης στο 1,5 μέτρο
– 150 ευρώ είναι και τα πρόστιμα σε Δημόσιο – ιδιωτικές επιχειρήσεις
– 150 ευρώ σε οδηγούς ταξί και επιβάτες που δεν χρησιμοποιούν μάσκα, ή όταν οι οδηγοί ταξί έχουν υπεράριθμους επιβάτες
– 1.000 ευρώ σε κομμωτήρια για μη τήρηση ραντεβού και κανόνων υγιεινής και αποστάσεων εσωτερικά του καταστήματος
– 2.000 ευρώ σε ΚΤΕΟ για μη τήρηση ραντεβού

Οι έλεγχοι θα συνεχιστούν σε σταθμούς μετρό, στάσεις λεωφορείων, τρόλεϊ, τραμ, σε πιάτσες και δρόμους για τα ταξί, σε εισόδους νοσοκομείων, σε ιατρεία, διαγνωστικά κέντρα και εκκλησίες.

Καθημερινή αξιολόγηση

Η πορεία στην «γέφυρα ασφαλείας» που ξεκίνησε χθες θα αξιολογείται καθημερινά και ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα θα υπάρχουν βελτιώσεις ή ακόμα και ταχύτερη αποδέσμευση οικονομικών κλάδων. Οι κινήσεις θα γίνονται βήμα βήμα και με τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, όπως έχουν διαμηνύσει κυβερνητικά στελέχη.
Αναφορικά με το πότε θα έχουμε μια ξεκάθαρη εικόνα για την άρση των μέτρων, σύμφωνα με τους ειδικούς, μέσα στις επόμενες 15 ημέρες θα υπάρχει μία ξεκάθαρη εικόνα σχετικά με το κατά πόσο θα έχει επηρεάσει στη διασπορά του ιού η άρση των περιορισμών και η ελεύθερη μετακίνηση των πολιτών.

Σύμφωνα με τα όσα λένε οι ειδικοί τα μέτρα θα αξιολογούνται ανά 24ωρο και αν κάτι δεν πάει καλά δεν αποκλείεται να επαναληφθούν τα μέτρα. Ανοιχτό εξάλλου είναι το ενδεχόμενο να υπάρξουν και γεωγραφικοί περιορισμοί αναλόγως της πορείας του ιού στη χώρα.

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024