Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Βρετανία : Σε δειγματοληπτικό έλεγχο 100.000 πολιτών θα στηριχθεί η άρση του lockdown

Βρετανία : Σε δειγματοληπτικό έλεγχο 100.000 πολιτών θα στηριχθεί η άρση του lockdown

Σύμφωνα με τους Βρετανούς ειδικούς, τα μαζικά τεστ αποτελούν μονόδρομο για την ασφαλή έξοδο από το lockdown

Τεστ για τον κοροναϊό θα διενεργηθεί σε100.000 τυχαία επιλεγμένους Άγγλους πολίτες, σε μια προσπάθεια να εκτιμηθεί αν ο ρυθμός μετάδοσης είναι αρκετά χαμηλός ώστε να επιτρέψει την έξοδο από το lockdown.

Τα τεστ, που θα πραγματοποιηθούν την ερχόμενη εβδομάδα θα προσφέρουν μια πρώτη εικόνα του ποσοστού του πληθυσμού που έχει προσβληθεί από τον ιό, πριν την προγραμματισμένη επανεξέταση των μέτρων στις 7 Μαΐου.

Ο καθηγητής Ara Darzi, διευθυντής του Ινστιτούτου Παγκόσμιας Ιατρικής Καινοτομίας του Imperial College στο Λονδίνο, το οποίο θα πραγματοποιήσει τη μελέτη από κοινού με την εταιρεία Ipsos Mori, ανέφερε ότι μέχρι την ανάπτυξη εμβολίου, τα μαζικά τεστ αποτελούν μονόδρομο για την ασφαλή έξοδο από το lockdown.

“Ωστόσο το τοπίο των τεστ θυμίζει την Άγρια Δύση, καθώς δεν υπάρχουν κανόνες, προδιαγραφές και η αξιοπιστία τους κυμαίνεται σημαντικά”, πρόσθεσε. “Μέσα από αυτό το φιλόδοξο πρόγραμμα, το μεγαλύτερο στην Αγγλία, ελπίζουμε στην δημιουργία ενός βιώσιμου προγράμματος τεστ στο οποίο θα μπορεί να βασιστεί η κυβέρνηση”.

Οι δύο φάσεις του προγράμματος

Τα 100.000 άτομα, τα οποία έχουν επιλεγεί από 315 τοπικές αρχές σε όλη την Αγγλία, θα κληθούν να πραγματοποιήσουν οικιακά τεστ για τον ιό, τα οποία θα δείξουν αν νοσούν αυτή τη στιγμή. Η ομάδα σκοπεύει να επαναλάβει το πείραμα σε τέσσερις ή έξι εβδομάδες – ή όταν οι περιορισμοί του lockdown θα αρχίσουν να χαλαρώνουν – για να καταγράψει τα πρώτα σημάδια πιθανής αναζωπύρωσης της πανδημίας.

“Ο μεγάλος αριθμός συμμετεχόντων είναι αναγκαίος αν θέλουμε να είμαστε σίγουροι ότι θα εντοπίσουμε ακόμη και τις μικρές εστίες του ιού στην κοινότητα”, αναφέρει ο καθηγητής Graham Cooke, μέλος της ερευνητικής ομάδας του Imperial College.

Ο ρόλος των τεστ αντισωμάτων

Στο δεύτερο μέρος του προγράμματος, θα εκτιμηθεί η ακρίβεια ενός αριθμού διαφορετικών τεστ αντισωμάτων, αλλά και η ευκολία πραγματοποίησής τους κατ’ οίκον. Τα τεστ θα πραγματοποιηθούν αρχικά σε εθελοντές, οι οποίοι είναι γνωστό ότι έχουν περάσει τον ιό, ώστε να εξακριβωθεί η αξιοπιστία τους. Τριακόσιοι εθελοντές θα λάβουν και ένα δείγμα τεστ το οποίο θα πραγματοποιήσουν μόνοι τους, τρυπώντας το δάχτυλό τους με μια βελόνα, τοποθετώντας το αίμα σε μια κασέτα, προσθέτοντας μια χρωστική ουσία και βλέποντας το αποτέλεσμα, ώστε να εκτιμηθεί αν οι πολίτες είναι σε θέση να αυτο-εξεταστούν στο σπίτι.

Αν τα τεστ αποδειχθούν ακριβή και εύχρηστα θα διανεμηθούν σε μεγαλύτερα τμήματα του πληθυσμού, με στόχο την πραγματοποίηση τεστ αντισωμάτων σε 100.000 άτομα εντός του έτους, ώστε να κριθεί ο βαθμός ανοσίας του πληθυσμού στον κοροναϊό.

Προηγουμένως η κυβέρνηση είχε παραγγείλει εκατομμύρια τεστ αντισωμάτων, τα οποία όμως αποδείχθηκε ότι εντόπιζαν τα αντισώματα μόνο στο 70% των περιπτώσεων. Ωστόσο, σύμφωνα με τον Cooke, αυτό το ποσοστό μπορεί να είναι υπερβολικά απαισιόδοξο, καθώς δοκιμάστηκαν με ορό που βρισκόταν αποθηκευμένος σε εργαστήρια και όχι με δείγματα αίματος εθελοντών.

Πρόσθεσε ότι ορισμένα από τα τεστ ενδέχεται να μην είναι αρκετά ευαίσθητα για να παρέχουν ακριβή αποτελέσματα για τα άτομα, όμως ακόμη και έτι ενδέχεται να μας προσφέρουν μια γενική εικόνα για το ποσοστό του πληθυσμού που έχει προσβληθεί από τον ιό.

Πηγή: www.theguardian.com

Sports in

Λουίς Ενρίκε: «Μεγάλο κίνητρο για την Παρί το τρεμπλ»

Όσα είπε ο Λουίς Ενρίκε για ένα πιθανό τρεμπλ της Παρί Σεν Ζερμέν φέτος

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024