Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ρωσία : Οργισμένοι οι γιατροί καθώς τα νοσοκομεία της χώρας μπαίνουν σε καραντίνα

Ρωσία : Οργισμένοι οι γιατροί καθώς τα νοσοκομεία της χώρας μπαίνουν σε καραντίνα

Σε κέντρα εξάπλωσης της πανδημίας μετατράπηκαν πολλά ρωσικά νοσοκομεία εξαιτίας της έλλειψης προστατευτικού εξοπλισμού

Εικοσιτέσσερα ρωσικά νοσοκομεία έχουν τεθεί σε καραντίνα εδώ και εβδομάδες, καθώς αναδείχθηκαν σε κέντρα εξάπλωσης του κοροναϊού, με πολλούς γιατρούς να βρίσκονται μεταξύ των νέων κρουσμάτων.

Οι αριθμοί είναι τρομακτικοί. Την Πέμπτη, το σύνολο των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στη χώρα έσπασε το φράγμα των 100.000, ξεπερνώντας σε αριθμό εκείνα που καταγράφηκαν στο Ιράν και την Κίνα. Ανάμεσα στα 285 επίκεντρα εξάπλωσης του ιού που προσπαθεί να ελέγξει η χώρα, το 64% βρίσκεται στα νοσοκομεία της, ανέφερε ο Αλεξάντερ Γκορέλοφ, επιδημιολόγος της κρατικής υπηρεσίας Rospotrebnazdor, σε πρόσφατη συνάντηση που διηύθυνε ο πρόεδρος Πούτιν.

Επί εβδομάδες τα ανεξάρτητα ΜΜΕ της Ρωσίας, αλλά και μη κυβερνητικοί οργανισμοί έχουν δημοσιεύσει ανώνυμες εκκλήσεις εξοργισμένων επαγγελματιών υγείας που αναφέρουν ότι έχουν σταλεί στην πρώτη γραμμή της μάχης χωρίς τον αναγκαίο εξοπλισμό, ενώ ταυτόχρονα οι γραφειοκρατικές καθυστερήσεις κοστίζουν ανθρώπινες ζωές. Καθώς η κατάσταση επιδεινώνεται, πολλοί έχουν αρχίσει να μιλούν ανοιχτά, διακινδυνεύοντας να τους ασκηθούν μηνύσεις.

Το «Diamond Princess της Ρωσίας»

Ένα εξέχον παράδειγμα αφορά το Ινστιτούτο Τραυματολογίας και Ορθοπεδικής Vreden στην Αγία Πετρούπολη. Πριν από τρεις εβδομάδες, οι αρχές έθεσαν σε καραντίνα τους περίπου 500 ασθενείς και επαγγελματίες υγείας εν μέσω ξεσπάσματος κοροναϊού, με τον Τύπο να βαφτίζει το νοσοκομείο “Diamond Princess της Ρωσίας”, αναφερόμενος στο κρουαζιερόπλοιο που τέθηκε σε καραντίνα μετά από την τεράστια εξάπλωση της νόσου στους επιβάτες του.

Αρχικά η καραντίνα επρόκειτο να ολοκληρωθεί την περασμένη εβδομάδα, όμως οι αρχές της δημόσιας υγείας αργότερα επέκτειναν το κλείσιμο του νοσοκομείο “μέχρι νεοτέρας”. Την Κυριακή 26 Απριλίου, μια εργαζόμενη του νοσοκομείου ανάρτησε βίντεο στο YouTube μέσα από το οποίο εκλιπαρούσε για βοήθεια.

“Βήχω, το στήθος μου πονά, όμως δεν υπάρχει κανείς για να με εξετάσει. Δεν υπάρχει θεραπεία ούτε φάρμακα”, ανέφερε η γυναίκα. “Κανείς δεν ήρθε να μας ρωτήσει πώς νιώθουμε ή να μας ενημερώσει για το τι σκοπεύουν να κάνουν με εμάς… πότε θα τελειώσει αυτή η κατάσταση;”

Περίπου 300 άτομα εντός του νοσοκομείου έχουν προσβληθεί από κοροναϊό, σύμφωνα με τον επικεφαλής Ρασίντ Τικίλοφ.

Από την πλευρά του, ο διευθυντής του τμήματος επεμβάσεων στη σπονδυλική στήλη Ντμίτρι Πτασνίκοφ ανέφερε μέσα από ανάρτησή του στο Instagram ότι όλοι οι γιατροί του τμήματός του έχουν κολλήσει τον ιό.

Το Ινστιτούτο Vreden αρνήθηκε να σχολιάσει την κατάσταση στο CNN, όμως ο διευθυντής του, Αντρέι Τσέρνιυ, δήλωσε μέσω βίντεο στο Instagram ότι “υπάρχουν αντικειμενικές δυσκολίες στα τεστ και καθυστερήσεις στην αποστολή των αποτελεσμάτων από τα εργαστήρια”.

Σύμφωνα πάντα με τον Τσέρνιυ, πρόσφατα μπόρεσαν να λύσουν ορισμένα κωλύματα και να δημιουργήσουν μια “πράσινη ζώνη” για εκείνους που βγαίνουν αρνητικοί στον ιό, προκειμένου να μπορέσουν να λάβουν εξιτήριο.

Χιονοστιβάδα κρουσμάτων

Ωστόσο, δύο εργαζόμενοι που επιθυμούν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, ανέφεραν στο CNN ότι εξακολουθούν να μην διαθέτουν προστατευτικό εξοπλισμό ενώ πολλοί γιατροί που εξετάστηκαν εξακολουθούν να μην έχουν λάβει τα αποτελέσματά τους. Οι ακτινογραφίες θώρακά τους, όμως, δείχνουν πνευμονία.

“Όλοι οι φίλοι μου έχουν αρρωστήσει… το 80% των συναδέλφων”, δήλωσε στο CNN ένας εκ των εργαζόμενων. “Οι νοσηλευτές είναι άρρωστοι, όμως υποχρεώνονται να εργάζονται και να φροντίζουν τους ασθενείς”.

Ορισμένοι από τους νοσηλευόμενους με βαριά προβλήματα υγείας έχουν μεταφερθεί σε άλλες κλινικές, όμως όσοι έχουν παραμείνει στο Ινστιτούτο βρίσκονται στο όριο της ψυχικής κατάρρευσης.

Σε κίνδυνο οι επαγγελματίες υγείας

Τουλάχιστον άλλα 23 νοσοκομεία της χώρας έχουν τεθεί σε καραντίνα κατά τη διάρκεια του Απριλίου, σύμφωνα με υπολογισμούς του CNN που στηρίχτηκαν σε δημοσιεύματα αλλά και στις επίσημες ανακοινώσεις των ρωσικών αρχών.

Δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία για τον συνολικό αριθμό των επαγγελματιών υγείας στη χώρα που έχουν προσβληθεί από τον κοροναϊό.

Οι περισσότερες από τις κλινικές που βρίσκονται σε καραντίνα δεν προορίζονταν για την αντιμετώπιση της πανδημίας, αλλά αποτελούν γενικά νοσοκομεία, μαιευτήρια ή ψυχιατρεία, στα οποία οι γιατροί δεν διέθεταν τον απαραίτητο προστατευτικό εξοπλισμό.

Επικρίσεις στον Πούτιν

Την ίδια στιγμή, ο Πούτιν δέχεται έντονες επικρίσεις για την αποστολή μεγάλου όγκου προστατευτικού εξοπλισμού στις ΗΠΑ, την Ιταλία και τη Σερβία, ενώ οι Ρώσοι γιατροί υποχρεώνονται να ράβουν μόνοι τους τις μάσκες τους και να αγοράζουν προστατευτική ένδυση από καταστήματα εργαλείων, σύμφωνα με τα ανεξάρτητα ΜΜΕ και το συνδικαλιστικό όργανο των Ρώσων επαγγελματιών υγείας Action.

Ορισμένοι γιατροί διαμαρτύρονται πως τα νοσοκομεία έχουν σταματήσει να εξετάζουν τους εργαζόμενούς τους προκειμένου να αποφύγουν την καραντίνα. Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Action, Αντρέι Κόνοβαλ, αν ένας γιατρός βγει θετικός στον κοροναϊό, οι περισσότεροι συνάδελφοί του τίθενται σε καραντίνα και κανείς δεν μένει να φροντίσει τους ασθενείς.

Οι οδηγοί ασθενοφόρων της Μόσχας επίσης εκφράζουν διαμαρτυρίες για υποστελέχωση της υπηρεσίας τους. Όπως δήλωσε ένας οδηγός στο CNN, η ομάδα του διαθέτει μεν προστατευτικό εξοπλισμό, όμως δεν προλαβαίνει να αντιδράσει σε όλες τις κλήσεις που δέχεται κατά τη διάρκεια της 24ωρης βάρδιας της.

Μια ομάδα γιατρών έχει δημιουργήσει την ιστοσελίδα “Λίστα μνήμης”, ζητώντας από συναδέλφους σε όλη τη χώρα να καταγράψουν τα ονόματα των γιατρών που έχουν χάσει τη ζωή τους από επιπλοκές του κοροναϊού.

Μέχρι την Τετάρτη, η λίστα περιλάμβανε 70 ονόματα, αλλά οι εμπνευστές της δηλώνουν πως σε καμία περίπτωση αυτή δεν είναι πλήρης, καθώς έχει αποδειχθεί πολύ δύσκολο να βρουν τα επίσημα αίτια θανάτου. Η Ρωσία δεν έχει δημοσιεύσει επίσημα στοιχεία ακόμη για τους επαγγελματίες υγείας που πέθαναν από κοροναϊό, αν και ο εκπρόσωπος τύπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πέσκοφ έχει αναγνωρίσει ότι οι ειδήσεις από την πρώτη γραμμή της μάχης “είναι δυσάρεστες”.

Πηγή: www.cnn.com

Sports in

Ο Ολυμπιακός είναι η μεγαλύτερη διαφήμιση για το ελληνικό ποδόσφαιρο στην Ευρώπη

Μια τεράστια βραδιά για τον Ολυμπιακό, με τους «ερυθρόλευκους» να κάνουν την διαφορά

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024