Η θεραπεία με πλάσμα ιαθέντων από τον κοροναϊό αρχίζει και στην Ελλάδα με την Χριστίνα Μπόμπα και τον Σάκη Τανιμανίδη να είναι εθελοντές και να απευθύνουν κάλεσμα συμμετοχής σε αυτήν την προσπάθεια.

Σε εξέλιξη είναι στην Ελλάδα μία πειραματική διαδικασία που στόχο έχει τη θεραπεία ασθενών με κοροναϊό.

Πρόκειται για την χορήγηση πλάσματος από ανθρώπους που έχουν ιαθεί, σε ασθενείς που νοσούν με κοροναϊό.

Ο καθηγητής αιματολογίας του ΕΚΠΑ, Ευάγγελος Τέρπος, μίλησε για τη διαδικασία στην εκπομπή  της Τατιάνας Στεφανίδου.

Όπως ανέφερε, έντεκα άτομα έχουν δώσει αίμα “για να δούμε αν έχουν αντισώματα, ώστε στη συνέχεια να δώσουν πλάσμα σε ασθενείς που νοσηλεύονται”.

Ανάμεσα σε αυτά τα άτομα είναι ο Σάκης Τανιμανίδης και η Χριστίνα Μπόμπα, που προσβλήθηκαν από κοροναϊό και πλέον είναι καλά στη υγεία τους.

Όπως είπαν στην Τατιάνα Στεφανίδου, επικοινώνησε μαζί τους ο ΕΟΔΥ και έτσι αποφάσισαν να βοηθήσουν στη μελέτη και να γίνουν δότες.

«Η διαδικασία ξεκίνησε την Τετάρτη με έξι δότες, ανάμεσά τους ήταν και ο κ. Τανιμανίδης και η κ. Μπόμπα, τους οποίους ευχαριστώ ολόψυχα, που ανταποκρίθηκαν άμεσα στην πρόσκλησή μου.

Υπάρχουν μέχρι στιγμής 11 άτομα που έχουν δώσει αίμα, τα οποία έχουν ήδη νοσήσει με κοροναϊό και έχουν θεραπευτεί.

Έτσι θα δούμε αν έχουν αντισώματα, προκειμένου να μπορέσουν σε δεύτερη φάση να δώσουν το πλάσμα τους, ώστε να χρησιμοποιηθεί σε ασθενείς που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία για Covid-19 της χώρας μας», είπε ο καθηγητής.

«Το πρώτο βήμα ήταν αρκετά απλό, δώσαμε αίμα, λίγο περισσότερο από αυτό που δίνουμε για να κάνουμε εξετάσεις, ώστε να μπορούν να δουν όλες τις παραμέτρους για το αν είμαστε κατάλληλοι. Νομίζω ότι ένα ποσοστό του αίματος το στέλνουν και στην Αμερική για περαιτέρω έρευνα.

Είναι μια συντονισμένη παγκόσμια προσπάθεια μας εξήγησαν. Είναι κάτι απλό, για να δεις αν είσαι κατάλληλος για να προχωρήσεις στο δεύτερο βήμα. Είναι σημαντικό όποιος έχει περάσει τον κοροναϊό να έρθει εθελοντικά να γίνει δότης. Λόγω προσωπικών δεδομένων δεν μπορούν να σε καλέσουν εκείνοι. Εμάς μας πήραν προσωπικά», είπε με τη σειρά της η Χριστίνα Μπόμπα με τον Σάκη Τανιμανίδη να δηλώνει:

«Η διαδικασία είναι πολύ απλή και εύκολη αλλά θέλουμε να πούμε στον κόσμο ότι με τη δική του συμμετοχή μπορεί να σώσει κάποιον άνθρωπο».

Παρακολουθήστε στο παρακάτω βίντεο όσα δήλωσαν σχετικά η Χριστίνα Μπόμπα και ο Σάκης Τανιμανίδης

Γράψτε το σχόλιό σας