Κανένα απολύτως πρόβλημα δεν είχαν εντοπίσει οι τελευταίοι έλεγχοι του ΕΟΔΥ στην κλινική του Περιστερίου όπου έχουν εντοπισθεί τουλάχιστον 35  κρούσματα κοροναϊού και έχουν καταγραφεί τρεις θάνατοι ασθενών!

Το «Βήμα» επικοινώνησε με τον ιατρό ελεγκτή του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας που πραγματοποίησε τους σχετικούς ελέγχους τα τελευταία χρόνια (σσ. ο τελευταίος προ μερικών μηνών) κι ο οποίος ανέφερε ότι «δεν εντόπισε κανένα απολύτως πρόβλημα στη λειτουργία της κλινικής και σε ό,τι αφορά το ιατρικό σκέλος, της νοσηλείας,  της καθαριότητας κλπ».

Το μοιραίο σφάλμα

Σύμφωνα με αναφορές κρατικών παραγόντων το κύριο σφάλμα που οδήγησε στην φονική διασπορά του κοροναϊού στην εν λόγω κλινική ήταν η μεταχείριση νεφροπαθούς που είχε μεταβεί για αιμοκάθαρση  προ μερικών ημερών στο νοσοκομείο και ο οποίος παρουσίαζε πυρετό.

Όπως ανέφερε ιατρός με καθοριστικό ρόλο στην διαχείριση του περιστατικού «ο εν λόγω νεφροπαθής με τον πυρετό έβγαλε στην κλινική μας  ακτινογραφία πνεύμονα  η οποία -όπως τόνισαν άλλοι ιατροί-  δεν έδειξε κανένα εύρημα κι ακολούθως του χορηγήθηκε αντιβιοτικό για να μεταβεί στο σπίτι του».

Κι όλα αυτα με επίκληση «οδηγιών του ΕΟΔΥ» οι οποίες ωστόσο δεν είχαν δοθεί ποτέ. Αντιθέτως οι εντολές που δίνονταν από τον ΕΟΔΥ ήταν ο ασθενής αυτός να μεταφερθεί σε νοσοκομείο αναφοράς για  να υποβληθεί σε τεστ για τον Covid-19.

Κάτι το οποίο συνέβη στη δεύτερη επίσκεψή του, αφού πρώτα πάλι οι υπεύθυνοι  θεώρησαν σκόπιμο να  βγάλει νέα ακτινογραφία πνεύμονος που έδειξε «ύποπτα» ευρήματα.

Ελλειπή μέτρα

Όμως από τις δύο αυτές επισκέψεις του ασθενούς υπήρξε η μοιραία μετάδοση του φονικού ιού και με το δεδομένο ότι στην κλινική δεν λαμβάνονταν  επαρκή προληπτικά μέτρα ενώ υπήρξε καταγγελία από εκπροσώπους της ΠΟΕΔΗΝ  ότι «στο νοσηλευτικό προσωπικό δεν είχαν δοθεί γάντια, μάσκες  κλπ».

Ακόμη δεν φαίνεται  να τηρήθηκε  το πρωτόκολλο που προβλέπει ότι οι νεφροπαθείς  που έχουν πυρετό κι είναι ύποπτοι για Covid-19 υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση σε απομονωμένο χώρο ή τελευταίοι στα ραντεβού , όταν έχουν αποχωρήσει οι άλλοι ασθενείς.

«Το Βήμα» επικοινώνησε με διευθυντή νεφρολογικών κλινικών σε δημόσια κι ιδιωτικά νοσοκομεία ο οποίος επισήμανε ότι «τα αναφερόμενα για παραπλάνηση των ιατρών και του νοσηλευτικού προσωπικού της κλινικής γιατί πολλοί νεφροπαθείς  υποτίθεται ότι παρουσιάζουν συχνά πυρετό, είναι εντελώς εσφαλμένα. Οι ασθενείς  που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση έχουν πυρετό με την συχνότητα όλων των υγιών ανθρώπων».

Ο ίδιος ιατρός που είχε καθοριστικό ρόλο και σε κρατικά ελεγκτικά όργανα επεσήμανε ότι οι 66   Μονάδες Τεχνητού Νεφρού που λειτουργούν σε ιδιωτικές κλινικές (σσ όπως αυτή στο Περιστερι) δεν έχουν αυστηρές προδιαγραφές για τον αριθμό των ιατρών που θα παρακολουθούν τους νεφροπαθείς, την έκταση και την δομή των χώρων κλπ. Σε αντίθεση με τα μέτρα που επιβάλλεται να ληφθούν στις Μονάδες Χρόνιας Αιμοκάθαρσης.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο