Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Κοροναϊός : Δύο γάτες στη Νέα Υόρκη βρέθηκαν θετικές - Τι λένε οι ειδικοί

Κοροναϊός : Δύο γάτες στη Νέα Υόρκη βρέθηκαν θετικές – Τι λένε οι ειδικοί

Δύο γάτες στη Νέα Υόρκη έγιναν τα πρώτα κατοικίδια ζώα στις ΗΠΑ που βρέθηκαν θετικά στον κοροναϊό, όμως δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι τα ζώα μπορούν να μεταδώσουν τον ιό στους ανθρώπους, σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές.

Δύο γάτες στη Νέα Υόρκη έγιναν τα πρώτα κατοικίδια ζώα στις ΗΠΑ που βρέθηκαν θετικά στον κοροναϊό, όμως δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι τα ζώα μπορούν να μεταδώσουν τον ιό στους ανθρώπους, σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές.

Οι γάτες που βρίσκονται σε διαφορετικές περιοχές της πολιτείας της Νέας Υόρκης αντιμετωπίζουν ήπια αναπνευστικά προβλήματα και αναμένεται να αναρρώσουν πλήρως. Πιστεύεται ότι μολύνθηκαν από την covid-19 από ανθρώπους στα σπίτια όπου ζουν ή από γείτονες, σύμφωνα με το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC).

Μία τίγρης και ένα λιοντάρι, επίσης στη Νέα Υόρκη, εντοπίστηκαν νωρίτερα τον Απρίλιο θετικά στον κοροναϊό.

Η πόλη της Νέας Υόρκης, επίκεντρο της επιδημίας covid-19 στις ΗΠΑ, λαμβάνει έκτακτα μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης της ασθένειας, όμως οι αρχές επεσήμαναν ότι οι ιδιοκτήτες δεν χρειάζεται να ανησυχούν για τα κατοικίδιά τους.

Τι λένε οι ειδικοί

«Τα ζώα, τα κατοικίδια, μπορούν να μολυνθούν (…) Δεν υπάρχουν στοιχεία ότι ο ιός μεταδίδεται από τα κατοικίδια στους ανθρώπους», δήλωσε ο Άντονι Φάουτσι, επιδημιολόγος υπεύθυνος του Λευκού Οίκου για την αντιμετώπιση της επιδημίας.

Η Δρ. Casey Barton Behravesh, αξιωματούχος του CDC, ειδική σε θέματα υγείας ανθρώπων-ζώων, τόνισε ότι δεν υπάρχει λόγος να πανικοβληθούν οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων ή να βιαστούν να εξετάσουν τα ζώα τους. «Δεν θέλουμε οι άνθρωποι να φοβούνται τα κατοικίδια ζώα», είπε. «Δεν υπάρχουν στοιχεία ότι τα κατοικίδια ζώα παίζουν ρόλο στη διάδοση αυτής της ασθένειας στους ανθρώπους».

Ωστόσο το CDC συνιστά στους ιδιοκτήτες να μην επιτρέπουν στα κατοικίδιά τους να έρχονται σε επαφή με άλλους ανθρώπους ή ζώα έξω από το σπίτι όπου ζουν. Οι γάτες θα πρέπει να μένουν μέσα και τα σκυλιά όταν πηγαίνουν βόλτα να είναι δεμένα με λουρί και να διατηρούν απόσταση δύο μέτρων από άλλους ανθρώπους ή ζώα.

Η Αμερικανική Κτηνιατρική Ένωση λέει ότι τα κατοικίδια ζώα μπορούν να μείνουν σε σπίτια όπου ένα άτομο έχει νοσήσει COVID-19, αρκεί να μπορεί να φροντίζει το ζώο. «Σε αυτήν την κατάσταση έκτακτης ανάγκης, τα κατοικίδια ζώα και οι άνθρωποι χρειάζονται ο καθένας την υποστήριξη του άλλου», δήλωσε η ομάδα.

Η πρώτη από τις δύο γάτες, αρρώστησε περίπου μια εβδομάδα αφότου κάποιος στην οικογένεια ιδιοκτητών εμφάνισε σύντομη αναπνευστική ασθένεια, αν και η ασθένεια δεν επιβεβαιώθηκε ότι ήταν Covid-19, δήλωσε  η Barton Behravesh.

Το ζώο έβγαινε σε εξωτερικούς χώρους και μπορεί να έχει έρθει σε επαφή με ένα μολυσμένο άτομο στην περιοχή, είπε. Ο ιδιοκτήτης της δεύτερης γάτας ήταν θετικός για Covid-19 προτού αρρωστήσει η γάτα, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Μια άλλη γάτα στο ίδιο σπίτι δεν έχει δείξει σημάδια ασθένειας. Τα συμπτώματα των γατών περιελάμβαναν βήχα και καταρροή, ανέφεραν αξιωματούχοι.   Οι αρχές έχουν συστήσει σε όλους τους ασθενείς ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων να αποφεύγουν όσο το δυνατόν περισσότερο το χάιδεμα ή άλλη επαφή με τα ζώα τους και να φοράνε μάσκα όταν τα φροντίζουν.

Οι μολύνσεις σε ζώα

Σύμφωνα με το CDC, μολύνσεις από την covid-19 έχουν αναφερθεί σε πολύ λίγα ζώα παγκοσμίως, κυρίως σε όσα ήρθαν σε επαφή με κάποιον που είχε μολυνθεί από τον ιό.

«Δεν υπάρχουν στοιχεία ότι τα κατοικίδια διαδραματίζουν ρόλο στην εξάπλωση του ιού στις ΗΠΑ», επεσήμανε το CDC σε ανακοίνωσή του. «Οπότε δεν υπάρχει λόγος να ληφθούν μέτρα για τα ζώα συντροφιάς, τα οποία ίσως επηρεάσουν την ευημερία τους. Χρειάζονται περαιτέρω έρευνες για να κατανοήσουμε αν και πώς διαφορετικά ζώα, περιλαμβανομένων των κατοικιδιών, μπορεί να επηρεάζονται».

Νωρίτερα τον Απρίλιο είχε δημοσιευθεί έρευνα σύμφωνα με την οποία οι γάτες μπορεί να μολυνθούν από τον κοροναϊό, ενώ τα σκυλιά δεν φαίνεται να είναι ευάλωτα στον ιό, κάτι που ώθησε τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να ανακοινώσει ότι θα εξετάσει πιο προσεκτικά το ενδεχόμενο μετάδοσης μεταξύ ανθρώπων και ζώων.

Πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύθηκε στον ιστότοπο του επιστημονικού περιοδικού γάτες και τα κουνάβια μπορεί να μολυνθούν από τον SARS-CoV-2. Όμως η έρευνα, που βασίστηκε σε μία άλλη που πραγματοποιήθηκε τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο στην Κίνα έδειξε ότι σκυλιά, κότες, γουρούνια και πάπιες μάλλον δεν μολύνονται.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Guardian, AP.

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024