Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κοροναϊός : Οι δυσκολίες στην παραγωγή του φαρμάκου remdesivir για την κάλυψη της παγκόσμιας ζήτησης

Κοροναϊός : Οι δυσκολίες στην παραγωγή του φαρμάκου remdesivir για την κάλυψη της παγκόσμιας ζήτησης

Καινούρια ερωτήματα αναζητούν απαντήσεις: πόσο έτοιμη είναι η εταιρεία Gilead να παραγάγει τις απαιτούμενες ποσότητες του φαρμάκου remdesivir και πόσο γρήγορα μπορεί να ανταποκριθεί στην παγκόσμια ζήτηση;

Με την προσμονή για τα αποτελέσματα των κλινικών μελετών σχετικά με την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του remdesivir ως ευρέος φάσματος αντι-ιικού φαρμάκου για την αντιμετώπιση του νέου κοροναϊού και την ελπίδα ότι τα αποτελέσματα θα στεφθούν από επιτυχία, καινούρια ερωτήματα αναζητούν απαντήσεις: πόσο έτοιμη είναι η εταιρεία Gilead να παραγάγει τις απαιτούμενες ποσότητες του φαρμάκου και πόσο γρήγορα μπορεί να ανταποκριθεί στην παγκόσμια ζήτηση;

Εάν οι κλινικές μελέτες αποδειχθούν επιτυχείς και δοθεί η έγκριση κυκλοφορίας από τις αρμόδιες Αρχές, θα απαιτηθούν μεγάλες ποσότητες του νέου φαρμάκου, και αυτές οι ποσότητες θα χρειαστεί να είναι όσο το δυνατόν πιο σύντομα διαθέσιμες.

Όταν ξεκίνησαν οι μελέτες του remdesivir για την αντιμετώπιση του Έμπολα, οι ανάγκες αντιστοιχούσαν σε 29.000 προσβεβλημένους μέσα σε ένα διάστημα 2,5 ετών.

Ο αριθμός των κρουσμάτων όμως της σημερινής πανδημίας βρίσκεται σε εντελώς διαφορετική κλίμακα, φθάνοντας τα 2,5 εκατομμύρια μέσα σε 5 μόνο μήνες.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Chemical & Engineering News, η εταιρεία ανακοίνωσε στις αρχές Απριλίου ότι διαθέτει το δραστικό συστατικό για την αντιμετώπιση 140.000 περιπτώσεων για δεκαήμερη θεραπεία.

Δραστηριοποιείται και διαμέσου συνεργασιών με άλλες εταιρείες, ώστε να μπορεί να παραγάγει ποσότητες για την αντιμετώπιση 500.000 περιπτώσεων έως τον Οκτώβριο και 1 εκατομμύριο περιπτώσεων έως το τέλος του έτους.

Πρέπει να τονιστεί ότι η δυσκολία ή η ευκολία της χημικής σύνθεσης σε μεγάλη κλίμακα ενός νέου φαρμάκου εξαρτάται από την πολυπλοκότητα της χημικής δομής του.

Το remdesivir είναι ένα προφάρμακο που χαρακτηρίζεται από σημαντική δυσκολία στη σύνθεσή του (έξι χειρόμορφα κέντρα).

Ήδη έχουν καταβληθεί προσπάθειες για τη συντόμευση του χρόνου σύνθεσης και έχει επιτευχθεί μείωση στα 2/3 περίπου του αρχικά απαιτούμενου χρόνου, οι προσπάθειες όμως συνεχίζονται.

Μια συνηθισμένη τακτική που ακολουθείται στη φαρμακευτική βιομηχανία είναι οι συνεργασίες με μικρότερες εξειδικευμένες εταιρείες, τουλάχιστον για τα πρώτα στάδια της σύνθεσης, ώστε να δημιουργείται μια αλυσίδα που ξεκινώντας από τις πρώτες χημικές ύλες καταλήγει στη σύνθεση του τελικού φαρμάκου έτοιμου για κλινική χρήση, με την εταιρεία να διεξάγει τα τελικά στάδια σύνθεσης εντός της εταιρείας.

Η συνθετική οργανική χημεία θα διαδραματίσει κυρίαρχο ρόλο στο να απαντηθούν επιτυχώς τα παραπάνω ερωτήματα, ώστε έγκαιρα να παραχθούν οι απαιτούμενες ποσότητες remdesivir, εάν οι κλινικές έρευνες δώσουν το πράσινο φως.

Σημαντικός όμως παράγοντας είναι και το εάν οι κλινικές έρευνες δείξουν ότι απαιτείται δεκαήμερη θεραπεία ή εάν μια πενθήμερη θεραπεία είναι αποτελεσματική.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο θα υπάρχει σημαντική εξοικονόμηση στην ποσότητα του φαρμάκου.

(Πηγή πληροφοριών : Γραφείο Τύπου ΕΚΠΑ – Γιώργος Κόκοτος, καθηγητής Οργανικής Χημείας – Φαρμακοχημείας ΕΚΠΑ, Κέντρο Αριστείας Σχεδιασμού και Ανακάλυψης Φαρμάκων ΕΚΠΑ)

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024