Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Κοροναϊός: Μειώνεται ο αριθμός των ημερήσιων θανάτων στη Γαλλία

Κοροναϊός: Μειώνεται ο αριθμός των ημερήσιων θανάτων στη Γαλλία

Επιβράδυνση παρουσιάζει ο ρυθμός αύξησης των νεκρών από κοροναϊό στη Γαλλία, αν και η χώρα κατέγραψε και πάλι πάνω από 500 θανάτους σε μία μέρα.

Επιβράδυνση παρουσιάζει ο ρυθμός αύξησης των νεκρών από κοροναϊό στη Γαλλία, αν και η χώρα κατέγραψε και πάλι πάνω από 500 θανάτους σε μία μέρα.

Συγκεκριμένα, την Τρίτη ανακοινώθηκαν 531 θάνατοι, γεγονός που ανεβάζει τον συνολικό αριθμό των νεκρών σε 20.796.

Καθώς η Γαλλία πλησιάζει τους 21.000 νεκρούς από τον κορονοϊό, είναι η τέταρτη χώρα στον κόσμο με τα περισσότερα θύματα του θανατηφόρου ιού.

Την ίδια στιγμή, ο αριθμός των ανθρώπων που νοσηλεύονται μειώθηκε για 7η συνεχή ημέρα.

Συνολικά στις εντατικές νοσηλεύονται 5.433 άνθρωποι, με τον αριθμό να μειώνεται για 13η συνεχή ημέρα.

Μόνο το 6% των Γάλλων έχει αναπτύξει ανοσία

Περί το 6% των Γάλλων θα έχει προσβληθεί από τον κοροναϊό στις 11 Μαΐου, επίπεδο απολύτως ανεπαρκές για την αποφυγή δεύτερου επιδημικού κύματος εάν όλα τα περιοριστικά μέτρα αρθούν μετά την ημερομηνία αυτή, σύμφωνα με εκτιμήσεις που δημοσιεύονται σήμερα από το Ινστιτούτο Παστέρ.

«Για να είναι επαρκής η συλλογική ανοσία ώστε να αποφευχθεί ένα δεύτερο κύμα θα χρειαζόταν το 70% του πληθυσμού να έχει αναπτύξει ανοσία. Είμαστε πολύ κάτω από το επίπεδο αυτό», εξηγεί ο συντάκτης της μελέτης Simon Cauchemez.

Κατά συνέπεια, «κατά την έξοδο από τα περιοριστικά μέτρα, αν θέλουμε να αποφύγουμε ένα σφοδρό δεύτερο κύμα, ορισμένα μέτρα πρέπει να διατηρηθούν», προσθέτει.

Η προοπτική αναζωπύρωσης της επιδημίας υποχρεώνει σε πολύ σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων από την 11η Μαΐου, έχει ήδη προειδοποιήσει ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ τονίζοντας ότι οι Γάλλοι δεν πρόκειται να ξαναβρούν την ζωή τους αμέσως και πιθανότατα και για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Το μικρό ποσοστό των ανθρώπων που έχουν εκτεθεί στον ιό οφείλεται στα ίδια τα περιοριστικά μέτρα, αναφέρεται στην μελέτη, σύμφωνα με την οποία «ο μέσος αριθμός των ατόμων που μολύνονται από έναν φορέα (Reproduction Rate) έχει μειωθεί από 3,3 πριν από την επιβολή των μέτρων σε 0,5».

Στόχος των περιοριστικών μέτρων, που έχουν επιβληθεί σε πλήθος χωρών, ήταν να αποφευχθεί η ταυτόχρονη μαζική προσβολή μεγάλου αριθμού ανθρώπων, γεγονός που θα υπερέβαινε τις δυνατότητες των συστημάτων υγείας.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από το Ινστιτούτο Παστέρ σε συνεργασία με τον οργανισμό Santé publique France και το CNRS και βασίζεται σε μαθηματικά μοντέλα και στατιστικές, που επιτρέπουν την διασταύρωση στοιχείων για τους θανάτους και την θνητότητα της νόσου, ώστε να υπάρξει μία εκτίμηση για το μέρος του πληθυσμού που θα έχει εκτεθεί στον κορονοϊό μέχρι την 11 Μαΐου (5,7, δηλαδή 3,7 εκατομμύρια άτομα).

«Το περιθώριο σφάλματος είναι μεγάλο, ανάμεσα στο 3% και το 10%», επισημαίνει ο Simon Cauchemez. Ωστόσο «είτε ο αριθμός είναι 6%, είτε είναι 10% είτε 20%, δεν αλλάζει κάτι από την φύση του προβλήματος, αφού, σε κάθε περίπτωση, βρισκόμαστε πολύ μακριά από το 70% που απαιτείται για μια έξοδο από τα περιοριστικά μέτρα χωρίς προβλήματα», τονίζει.

Η μελέτη συμπεραίνει ότι το ποσοστό θνητότητας της Covid-19 τοποθετείται στο 0,5%.

«Η θνητότητα ποικίλλει ανάλογα με την ηλικία και το φύλο. Οι άνδρες κινδυνεύουν περισσότερο να πεθάνουν αν προσβληθούν από τις γυναίκες (50% περισσότερο από τις γυναίκες) και αυτή η διαφοροποίηση αυξάνεται με την ηλικία», εξηγεί.

Η μελέτη δείχνει επίσης ότι οι πιθανότητες νοσηλείας είναι 2,6% για τα άτομα που έχουν προβληθεί από τον ιό.

«Τα περιοριστικά μέτρα επέτρεψαν την άμβλυνση της επιδημικής καμπύλης στην κορύφωση, αλλά η επιδημία παραμένει σε υψηλό επίπεδο», δήλωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας της Γαλλίας Ολιβιέ Βεράν.

Sports in

Κοβάσεβιτς: «Κανονικά στην Τουρκία η ρεβάνς με τη Φενέρ, δεν ανησυχούμε για την ασφάλεια»

Όσα είπε ο Ντάρκο Κοβάσεβιτς για τη ρεβάνς με τη Φενέρμπαχτσε και την ασφάλεια στην Τουρκία

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024