Σε μελέτες που πραγματοποιούνται το τελευταίο διάστημα αναφορικά με τα τεστ αντισωμάτων, αλλά και την ανάπτυξη ανοσίας απέναντι στον κοροναϊό, αναφέρθηκε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για την πανδημία, Σωτήρης Τσιόδρας.

Κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης για την εξέλιξη του ιού στη χώρα, ο καθηγητής λοιμωξιολογίας έκανε λόγο για μελέτη για την ανάπτυξη αντισωμάτων του κοροναϊού στον γενικό πληθυσμό. Όπως είπε, η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε μια σειρά από περιοχές σε Γαλλία, Γερμανία, Βρετανία και αλλού.

«Ο αριθμός των θετικών τεστ αντισωμάτων κυμαίνεται από 1% στη Σκωτία ως 14% σε περιοχή της Γερμανίας» σχολίασε και τόνισε πως τα ποσοστά αυτά σε συστήματα υγείας που δέχτηκαν έντονη πίεση από την πανδημία του κοροναϊού, δεν έχουν και πολύ σημασία.

Στην Ολλανδία, έρευνα έδειξε πως το 3% των ατόμων έχουν ανοσία στον κοροναϊό.

Δεν έχει αναπτυχθεί ακόμη συλλογική ανοσία

Παράλληλα, ο Σωτήρης Τσιόδρας επανέλαβε πως οι ενδείξεις θέλουν τον αριθμό των ατόμων που μολύνθηκαν από τον κοροναϊό να είναι αρκετά υψηλότερος από όσο καταγράφεται. Ωστόσο, τόνισε πως υπάρχουν ακόμη πολλές αβεβαιότητες σε ό,τι αφορά στον έλεγχο της ανάπτυξης γενικής ανοσίας.

Στο πλαίσιο αυτό, σημείωσε πως μια αξιόπιστη μέτρηση εξαρτάται από την αξιοπιστία των τεστ, το είδος του πληθυσμού που συμμετέχει στην έρευνα και την εικόνα με την οποία εκδηλώθηκε ο ιός στον άνθρωποι που έγινε το τεστ.

«Σε συνδυασμό με τα μέτρα προστασίας από τη μετάδοση του ιού δεν έχουμε ακόμη συλλογική ανοσία» σημείωσε χαρακτηριστικά ο λοιμωξιολόγος.

Υπεροχή του κοροναϊού σε άνδρες

Είπε, επίσης, ότι φαίνεται να επιβεβαιώνεται η υπεροχή του ιού στους άνδρες, ενώ τόνισε ότι καταγράφηκαν θρομβώσεις σε πολλούς ασθενείς.

Στο σημείο αυτό, έκανε αναφορά στη σημαντική ερευνητική δραστηριότητα που υπάρχει στην Ελλάδα για το γενετικό υπόβαθρο των νοσούντων και τόνισε πως χρειάζεται εντατική μελέτη σε παγκόσμιο επίπεδο, κάτι που θα βοηθήσει στις θεραπευτικές αγωγές και για να βρεθεί το καθοριστικό μονοπάτι του ιού.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr