Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Δημόπουλος: Πώς θα γίνεται η θεραπεία του κοροναϊού με πλάσμα

Δημόπουλος: Πώς θα γίνεται η θεραπεία του κοροναϊού με πλάσμα

Στην εκπομπή MEGA MAG μίλησε ο Αθανάσιος Δημόπουλος – καθηγητής Παθολογίας, Πρύτανης ΕΚΠΑ, αναφορικά με τις εξελίξεις στο θέμα του κοροναϊού

Στην εκπομπή MEGA MAG μίλησε ο Αθανάσιος Δημόπουλος – καθηγητής Παθολογίας, Πρύτανης ΕΚΠΑ, αναφορικά με τις εξελίξεις στο θέμα του κοροναϊού.

Μιλώντας αναφορικά με τις έρευνες για την θεραπεία με πλάσμα, ο κ. Δημόπουλος εξήγησε ότι «όταν ένας άνθρωπος έρθει σε επαφή με τον συγκεκριμένο ιό περιμένουμε είτε να νοσήσει, είτε να μολυνθεί αλλά να είναι ασυμπτωματικός, και περιμένουμε στη συνέχεια να αναπτύξει αντισώματα».

«Τα αντισώματα αυτά θέλουμε να τα πάρουμε, παίρνοντας πλάσματα από άτομα που έχουν νοσήσει, να τα κρυο-καταψύξουμε και στη συνέχεια να τα χορηγήσουμε ως ένα επιπλέον θεραπευτικό μέσο σε ασθενείς που πάσχουν, και έχουμε στοιχεία ότι θα νοσήσουν βαριά. Δηλαδή χορηγούμε έτοιμα αντισώματα παράλληλα με τις άλλες θεραπευτικές επιλογές», πρόσθεσε.

«Για να είμαστε σίγουροι ότι παίρνουμε πλάσμα από ασθενείς οι οποίοι έχουν όντως αντισώματα, θα μπούμε σε διαδικασία ελέγχου των εθελοντών στο τέλος της εβδομάδας. Άρα, πιστεύω ότι μέσα στις επόμενες 15 μέρες θα έχουμε συλλέξει αρκετό πλάσμα και θα δούμε αν υπάρχουν ασθενείς για τους οποίους ενδείκνυται αυτή η θεραπεία», ανέφερε ακόμη ο κ. Δημόπουλος.

«Το πλάσμα κρυο-συντηρείται και μπορεί να χορηγηθεί αρκετές βδομάδες ή και μήνες μετά. Αν έχουμε έξαρση το φθινόπωρο, θα μπορεί και πάλι να χρησιμοποιηθεί», επεσήμανε ο ίδιος.

Μιλώντας για τον πραγματικό αριθμό των κρουσμάτων στη χώρα μας, ο κ. Δημόπουλος τόνισε ότι «ξέρουμε ότι στην Ελλάδα δεν προχωρήσαμε σε μαζικό εκτεταμένο έλεγχο, καθώς περιοριστήκαμε σε άτομα που ήταν πιθανό να χρειαστούν νοσηλεία στο νοσοκομείο, ή υγειονομικό προσωπικό, ή ομάδες υψηλού κινδύνου. Με βάση αυτά τα δεδομένα, είναι σίγουρο ότι ο αριθμός των πασχόντων με ελαφρά συμπτώματα ή των ασυμπτωματικών είναι πολύ μεγαλύτερος, μπορεί και 10-15 φορές μεγαλύτερος».

«Το σημαντικό είναι να δούμε τι ποσοστό του πληθυσμού έχει αναπτύξει αντισώματα. Στην Ελλάδα το ποσοστό αυτό θα είναι χαμηλό γιατί δεν νόσησε πολύς κόσμος», πρόσθεσε.

Αναφορικά με την άρση των περιοριστικών μέτρων, ο κ. Δημόπουλος σημείωσε ότι «πρώτη προϋπόθεση να έχεις για δύο εβδομάδες χαμηλό αριθμό κρουσμάτων. Το δεύτερο να κάνεις πιο εκτεταμένο έλεγχο, επιτηρώντας τις ευάλωτες ομάδες. Ακόμη να έχεις ρυθμίσει τη δυνατότητα διερεύνησης, διαχείρισης, νοσηλείας, των ασθενών. Αυτές είναι οι προϋποθέσεις για να ξεκινήσει η χαλάρωση των μέτρων, σταδιακά, με μεσοδιαστήματα μεταξύ των αλλαγών ώστε να βλέπουμε αν η άρση κάποιων μέτρων οδηγεί σε αύξηση κρουσμάτων».

Sports in

Ειρωνική ανάρτηση της Τράμπζονσπορ προς τους παίκτες της Φενέρ: «Νομίζαμε ότι είσαστε ποδοσφαιριστές…»

Η… ειρωνική απάντηση της Τραμπζονσπόρ στους παίκτες της Φενέρμπαχτσε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024