Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κοροναϊός - Γερμανία : Υπό έλεγχο και διαχειρίσιμη η πανδημία σύμφωνα με τις Αρχές

Κοροναϊός – Γερμανία : Υπό έλεγχο και διαχειρίσιμη η πανδημία σύμφωνα με τις Αρχές

Πρώτη φορά ο μέσος αριθμός των δευτερογενών λοιμώξεων που δημιουργεί κάθε ασθενής με Covid-19 έπεσε σήμερα κάτω από το 1 και περιορίστηκε στο 0,7, σύμφωνα με το ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ, την ομοσπονδιακή αρχή που παρακολουθεί την επιδημία

Η επιδημία του νέου κοροναϊού είναι «υπό έλεγχο» στη Γερμανία έπειτα από ένα μήνα κοινωνικών περιορισμών, ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση, εκφράζοντας την ικανοποίησή της και υποσχόμενη μαζική παραγωγή μασκών.

Πρώτη φορά ο μέσος αριθμός των δευτερογενών λοιμώξεων που δημιουργεί κάθε ασθενής με Covid-19 έπεσε σήμερα κάτω από το 1 και περιορίστηκε στο 0,7, σύμφωνα με το ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ, την ομοσπονδιακή αρχή που παρακολουθεί την επιδημία.

Η επιδημία είναι έτσι «υπό έλεγχο και διαχειρίσιμη» υπογράμμισε ο υπουργός Υγείας, Γενς Σπαν.

Ο δείκτης αυτός παρακολουθείται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, επειδή έχει πολύ συγκεκριμένο αντίκτυπο στην ικανότητα του υγειονομικού συστήματος να αντέξει το σοκ της επιδημίας.

Σε μια παρέμβασή της που είχε σχολιαστεί πολύ, η Άνγκελα Μέρκελ είχε προειδοποιήσει την Τετάρτη πως οποιαδήποτε νέα αύξηση του δείκτη μετάδοσης θα έφερνε το γερμανικό σύστημα υγείας στα όριά του.

Με το δείκτη «στο 1,1 μπορεί να φθάσουμε στα όρια του συστήματος υγείας μας σε όρους κλινών εντατικής μέχρι τον Οκτώβριο», είχε προειδοποιήσει.

Με το δείκτη «στο 1,2 θα περιμέναμε το σύστημα υγείας μας να φθάσει στα όριά του τον Ιούλιο. Με το δείκτη στο 1,3 θα φθάσουμε στα όρια ήδη από τον Ιούνιο».

Γραμμική αύξηση

Χωρίς να επιλέξει το αυστηρό lockdown, η Γερμανία επέβαλε σημαντικούς περιορισμούς σε όλη την επικράτειά της, από το κλείσιμο των σχολείων και των πολιτιστικών χώρων μέχρι την απαγόρευση συγκεντρώσεων άνω των δύο ατόμων.

«Μπορούμε τώρα να πούμε πως αυτό πέτυχε, επιτύχαμε να περάσουμε από μια δυναμική αύξηση σε μια γραμμική αύξηση, τα ποσοστά μετάδοσης μειώθηκαν σημαντικά» υπογράμμισε ο υπουργός Υγείας, Σπαν.

«Ένας άλλος σημαντικός και ενθαρρυντικός αριθμός είναι επίσης ότι από τις 12 Απριλίου θεραπεύονται κάθε μέρα περισσότεροι άρρωστοι απ’ όσες νέες μολύνσεις έχουμε» τόνισε επίσης.

Η Γερμανία είχε σήμερα 133.830 επισήμως καταγεγραμμένα κρούσματα (+3.380 σε 24 ώρες) και 3.868 θανάτους, σύμφωνα με το ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ.

Η χώρα θα μπορέσει πλέον να χαλαρώσει τους περιορισμούς της.

Από τις 4 Μαΐου τα σχολεία θα ανοίξουν σταδιακά.

Τα καταστήματα άνω των 800 τετραγωνικών μέτρων επιτρέπεται να δέχονται και πάλι πελάτες.

Η επιτυχία αυτή παραμένει πάντως «εύθραυστη», είχε προειδοποιήσει την Τετάρτη η καγκελάριος, η δημοτικότητα της οποίας βρίσκεται στο ζενίθ έπειτα από 14 χρόνια στην εξουσία.

Και ο υπουργός Υγείας υπογράμμισε σήμερα πως πρέπει «να μάθουμε να ζούμε με τον ιό».

Για να αποφύγει ενδεχόμενη αναζωπύρωση της επιδημίας, η Γερμανία θα αναπτύξει έτσι τη χρήση μασκών.

Μέχρι τώρα η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και τα 16 κρατίδια δεν έχουν ακολουθήσει το παράδειγμα της γειτονικής Αυστρίας, η οποία έχει επιβάλει υποχρεωτική χρήση μασκών στα καταστήματα και τα μέσα συγκοινωνίας, και αρκούνται να «συστήνουν κατηγορηματικά» τη χρήση τους.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε πως υπέγραψε συμβόλαια με μια πενηνταριά επιχειρήσεις για την παραγωγή συνολικά 10 εκατομμυρίων μασκών, που να ανταποκρίνονται στις προδιαγραφές προστασίας FFP2, και 40 εκατομμυρίων χειρουργικών μασκών την εβδομάδα από τον Αύγουστο.

Ένα πείραμα, που έγινε στην Ιένα της Θουριγγίας και στο πλαίσιο του οποίου η χρήση μάσκας ήταν υποχρεωτική, φαίνεται να καταδεικνύει την αποτελεσματικότητά τους.

Κανένα νέο κρούσμα δεν έχει καταγραφεί εκεί σε διάστημα μίας εβδομάδας, σύμφωνα με το γερμανικό Τύπο.

Η Γερμανία σχεδιάζει επίσης να πολλαπλασιάσει τα διαγνωστικά τεστ.

Μέχρι στιγμής έχει πραγματοποιήσει περί το 1,7 εκ.

(Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ – ΜΠΕ)

Sports in

Οι Christian Louboutin μπότες που η Lana del Rey και η Taylor Swift δεν μπορούν να αποχωριστούν

Η Swift τις φορούσε καθ' όλη τη διάρκεια της παγκόσμιας περιοδείας που την έκανε δισεκατομμυριούχο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024