Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Σουηδία : Ξεπέρασαν τους 1.000 οι θάνατοι από κοροναϊό

Σουηδία : Ξεπέρασαν τους 1.000 οι θάνατοι από κοροναϊό

Το ποσοστό θνητότητας είναι αρκετά υψηλό σε σύγκριση με άλλες χώρες: στη Σουηδία 101 άτομα ανά ένα εκατομμύριο πληθυσμού πεθαίνουν από κοροναϊό

Η Σουηδία έσπασε το φράγμα των 1.000 νεκρών από κοροναϊό, ξεπερνώντας κατά πολύ τις γειτονικές της χώρες, ενώ οι επιστήμονες συνεχίζουν να επικρίνουν την προσέγγιση της κυβέρνησης στην πανδημία.

Η υπηρεσία δημόσιας υγείας της Σουηδίας ανακοίνωσε ότι οι νεκροί ανέρχονται, μέχρι στιγμής, σε 1.033 και τα επιβεβαιωμένα κρούσματα σε 11.445.

Σ’ ένα 24ωρο έχασαν τη ζωή τους 114 άτομα ενώ 915 άνθρωποι νοσηλεύονται ή βρίσκονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Το ποσοστό θνητότητας είναι αρκετά υψηλό σε σύγκριση με άλλες χώρες: στη Σουηδία 101 άτομα ανά ένα εκατομμύριο πληθυσμού πεθαίνουν από κοροναϊό. Έτσι, η Σουηδία είναι πιο ψηλά από τη Δανία (51 ανά 1 εκατ.), τη Φινλανδία (11 ανά 1 εκατ.), τη Γερμανία (37 ανά 1 εκατ.), ακόμα και από τις ΗΠΑ (79 ανά 1 εκατ.).

Τα μέτρα που έχουν εφαρμοστεί στη Σουηδία

Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, οι Σουηδοί εξακολουθούν και υποστηρίζουν τα μέτρα της σουηδικής κυβέρνησης, η οποία προτίμησε να βασιστεί στην ατομική ευθύνη των πολιτών παρά σε συστάσεις και κανόνες.

Αν και έχουν κλείσει τα λύκεια και απαγορεύονται οι συναθροίσεις άνω των 50 ατόμων, η κυβέρνηση έχει ζητήσει – και δεν έχει επιβάλει – από τους πολίτες να αποφεύγουν τα άσκοπα ταξίδια, να προτιμήσουν τη δουλειά από το σπίτι και να μένουν στο σπίτι αν είναι πάνω από 70 ετών ή αρρωστοι.

Σύμφωνα με τα στατιστικά, περίπου οι μισοί Σουηδοί δουλεύουν πλέον από το σπίτι, η χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς έχει πέσει κατά το ήμισυ και η κυκλοφορία στους δρόμους της Στοκχόλμης έχει πέσει κατά 70%.

Ωστόσο, οι Σουηδοί μπορούν ακόμα να πηγαίνουν για ψώνια, καθώς και σε εστιατόρα και μπαρ. Τα παιδιά κάτω των 16 ετών συνεχίζουν να πηγαίνουν στο σχολείο, ακόμα και αν ένα μέλος της οικογένειάς τους είναι άρρωστο.

Ο Άντερς Τέγκνελ, ο κορυφαίος επιδημιολόγος της χώρας, περιέγραψε τη σουηδική προσέγγιση ως μία προσπάθεια να γίνει μία «αργή διασπορά της ασθένειας έτσι ώστε να μην γεμίσουν οι υπηρεσίες υγείας».

Ο Τέγκνελ έχει αρνηθεί ότι υποστηρίζει την «ανοσία της αγέλης», αν και ουσιαστικά αυτήν προωθεί το σχέδιό του.

Δυσφορία επιστημόνων για την στρατηγική της κυβέρνησης

Σε ανοιχτή επιστολή τους, 22 γιατροί, ιολόγοι, ερευνητές των κορυφαίων νοσοκομείων, πανεπιστημίων και ερευνητικών ιδρυμάτων της χώρας εκφράζουν τη δυσφορία τους για την «αποτυχημένη» στρατηγική της κυβέρνησης, ζητώντας άμεση και ριζική αλλαγή πλεύσης.

«Στη Σουηδία, έχουμε πάνω από 10 φορές περισσότερους νεκρούς από τη γειτονική Φινλανδία», αναφέρεται στην επιστολή.

Ο Τέγκνελ απέρριψε τους ισχυρισμούς των επικριτών του λέγοντας ότι η Σουηδία και οι γείτονές της «βρίσκονται σε διαφορετικό σημείο της καμπύλης».

Ισχυρίστηκε ότι οι υψηλοί αριθμοί των νεκρών στη Σουηδία οφείλονται στο μεγάλο ποσοστό θανάτων σε οίκους ευγηρίας, κάτι που δεν έχει παρατηρηθεί στις άλλες σκανδιναβικές χώρες.

Ο επιδημιολόγος επιμένει ότι αν και η Σουηδία έχει βραχυχρόνια περισσότερα κρούσματα, δεν θα αντιμετωπίσει τον κίνδυνο υψηλής διασποράς του ιού που θα έχουν οι άλλες χώρες όταν αρθούν τα μέτρα για lockdown.

Sports in

Oλυμπιακός: Η μεγάλη διαφορά με τον ΠΑΟ

Ο Ολυμπιακός πήρε στα χέρια του το πλεονέκτημα έδρας από την Μπαρτσελόνα και μέσα από το διπλό στη Βαρκελώνη, αναδύεται η μεγάλη διαφορά που έχει την εφετινή σεζόν με τον Παναθηναϊκό.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024