Αγωνία επικρατεί στις επιστημονικές και υγειονομικές αρχές μετά την «εισβολή» του κοροναϊού σε οίκο ευγηρίας στη Νέα Μάκρη.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να προστατέψει τα άτομα που κινδυνεύουν περισσότερο από τον κοροναϊό, ανάμεσα τους και οι άνθρωποι μεγάλης ηλικίας.

Το τελευταίο διήμερο πραγματοποιήθηκαν συντονισμένοι έλεγχοι σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων στην Αττική για την τήρηση των μέτρων αποκλεισμού και υγιεινής από κλιμάκια του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) – έλεγχοι που αποκάλυψαν την «εισβολή» του κοροναϊού μέσω εργαζομένου σε Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων στη Νέα Μάκρη και τη νόσηση ηλικιωμένων.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά οι έλεγχοι θα είναι ενδελεχείς και διαρκείς σε ό,τι αφορά την τήρηση του σχετικού πρωτοκόλλου, ενώ κάλεσε τους υπεύθυνους λειτουργίας των Μονάδων να είναι πολύ τυπικοί στην εφαρμογή των κανόνων που έχουν τεθεί από τον ΕΟΔΥ.

Ως την ομάδα του πληθυσμού που κινδυνεύει περισσότερο από τον κοροναϊό χαρακτήρισε τους ηλικιωμένους ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον ιό, Σωτήρης Τσιόδρας, σημειώνοντας και την ανάγκη να προστατευθούν περισσότερο στην πανδημία.

Όσον αφορά τους οίκους ευγηρίας ο κ. Τσιόδρας ανέφερε πως όσοι βρέθηκαν θετικοί έχουν ήδη απομακρυνθεί από τις δομές ενώ πραγματοποιούνται έλεγχοι από κλιμάκια του ΕΟΔΥ, ύστερα από τον συναγερμό που σήμανε στις Αρχές μετά τον εντοπισμό κρουσμάτων σε γηροκομείο στη Νέα Μάκρη.

Τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ προέβησαν σε έλεγχο του συνόλου του προσωπικού και των φιλοξενουμένων. Επιπλέον, έλαβαν υλικό για καλλιέργεια από επιφάνειες, κλιματιστικές μονάδες και χώρους που άγγιζαν τα χέρια των εργαζομένων, προκειμένου να διαπιστωθεί η τυχόν ύπαρξη του ιού σε κοινόχρηστους χώρους.

Επίσης, έγινε διανομή υγειονομικού υλικού και προληπτικών φαρμάκων για να χορηγηθούν στους φιλοξενούμενους των ιδρυμάτων.

Ο κ. Τσιόδρας παραθέτοντας τις οδηγίες για τις δομές φιλοξενίας ηλικιωμένων τόνισε ότι είναι υποχρεωτική η συνεχής χρήση χειρουργικής μάσκας όπως και η εφαρμογή της υγιεινής των χεριών, πριν και μετά κάθε επαφή με φιλοξενούμενους και υπενθύμισε πως στην περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων του ίδιου του εργαζομένου ή μέλους της οικογένειάς του, πρέπει να επικοινωνεί αμέσως με τον υπεύθυνο γιατρό της Μονάδας και να τον ενημερώνει για την κατάσταση. Είναι αναγκαίος ο εργαστηριακός έλεγχος και η απομόνωση στο σπίτι του.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr