Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Είναι ο κοροναϊός ή μια εποχική γρίπη; - Ολα τα συμπτώματα και οι διαφορές

Είναι ο κοροναϊός ή μια εποχική γρίπη; – Ολα τα συμπτώματα και οι διαφορές

Το 88% των ασθενών με Covid-19 εκδήλωσαν πυρετό ενώ περίπου οι εφτά στους δέκα υπέφεραν από ξηρό βήχα.

Ενα φτάρνισμα, λίγος βήχας, πόσο μάλλον ένα μέτριο αίσθημα δυσκολίας στην αναπνοή ή κόπωσης αρκεί για να ενεργοποιηθεί ο… εσωτερικός συναγερμός μας. Η αγωνία, άλλωστε, είναι πλέον κοινή για όλους: «Μήπως νοσώ με Covid-19;».

Οι ειδικοί από την πλευρά τους συστήνουν ψυχραιμία, καθώς τα κοινά αυτά συμπτώματα δεν… μαρτυρούν απαραίτητα ότι ευθύνεται ο SARS-CoV -2. Οι ειδικοί του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) σε πρόσφατη έκθεσή τους έβαλαν στο… μικροσκόπιο τα συμπτώματα των ασθενών στην Κίνα, προσπαθώντας να αποκρυπτογραφήσουν τα σημάδια της νόσου.

Οπως προκύπτει λοιπόν από την ίδια έκθεση, το 88% των ασθενών με Covid-19 εκδήλωσαν πυρετό ενώ περίπου οι εφτά στους δέκα υπέφεραν από ξηρό βήχα. Στη ίδια λίστα, εκτός από τη δύσπνοια ή τη δυσκολία στην αναπνοή, συμπεριλήφθηκε ο πονόλαιμος, η διάρροια, το αίσθημα της κόπωσης και οι πόνοι στο σώμα.

Συνεπώς και με βάση τα παραπάνω δεδομένα, το ζητούμενο σύμφωνα με τον ωτορινολαρυγγολόγο της φημισμένης κλινικής των ΗΠΑ «Cleveland», Dr. Michael Benninger είναι «η λογική προσέγγιση των συμπτωμάτων». Οπως, άλλωστε ο ίδιος διευκρινίζει είναι σπάνιο να εκδηλώσει κανείς πυρετό ή διάρροια εξαιτίας, για παράδειγμα, μιας εποχικής αλλεργίας.

Επικοινωνία με τον γιατρό

Ειδικότερα και σύμφωνα με τον ειδικό εάν κάποιος εμφανίζει «ύποπτα» συμπτώματα όπως είναι για παράδειγμα φτάρνισμα ή βήχας αλλά δεν εκδηλώνει πυρετό, δυσκολία στην αναπνοή ή προβλήματα από το γαστρεντερικό σύστημα, τότε η αιτία πιθανόν να κρύβεται… αλλού, παρότι οι περισσότεροι θα στοχοποιήσουν τον νέο κοροναϊό.

«Εχουμε εισέλθει στην εποχική περίοδο των αλλεργιών με αποτέλεσμα να είναι ιδιαίτερα δύσκολο για ορισμένους ανθρώπους να διακρίνουν τι πυροδοτεί τα συμπτώματά τους – εάν για παράδειγμα οφείλεται στη γύρη ή σε κάτι πιο σοβαρό», προσθέτει ο ειδικός.

Για παράδειγμα το φτάρνισμα είναι συνήθης αντίδραση των ανθρώπων που υποφέρουν από εποχικές αλλεργίες, από την άλλη όμως θα μπορούσε να αποτελεί «σημάδι» κρυολογήματος. Συνεπώς, είναι σημαντικό να συνυπολογίσει κανείς και φυσικά να αναφέρει λεπτομερώς στον γιατρό του και τις υπόλοιπες ενοχλήσεις που βιώνει.

«Κατά κανόνα ένα κρυολόγημα δεν συνοδεύεται από φαγούρα στα μάτια η δακρύρροια», σημειώνει ο Dr. Benninger. «Αντιθέτως ο βήχας συνδέεται κυρίως με το κοινό κρυολόγημα και όχι τόσο με τις αλλεργίες – με εξαίρεση το αλλεργικό άσθμα».

Ασθμα

Πιο συγκεκριμένα η δυσκολία στην αναπνοή και η ταχύπνοια είναι αδιαμφισβήτητα δύο συμπτώματα που συνδέονται με την ασθένεια που προκαλεί ο νέος κοροναϊός, αποτελούν εντούτοις και συνήθεις εκδηλώσεις του αλλεργικού άσθματος. Στην περίπτωση αυτή η εκδήλωση ή η απουσία πυρετού, μπορεί να οδηγήσει στη σωστή διάγνωση.

Σε κάθε περίπτωση και σύμφωνα με τον ειδικό της κλινικής «Cleveland», είναι σημαντικό οι ασθενείς που έχουν διαγνωστεί με άσθμα να συμμορφώνεται με τις οδηγίες του θεράποντα ιατρού τους και συνεπώς να μην αμελούν την αγωγή που τους έχει συστήσει.

Και καθώς η πανδημία είναι σε πλήρη εξέλιξη είναι εξίσου σημαντικό – όπως σημειώνει ο Dr. Benninger – οι ασθενείς που πάσχουν από αλλεργίες ή αλλεργικό άσθμα να μην καθυστερούν να λάβουν τα φάρμακά τους.

«Εάν αποτρέψετε την επιδείνωση των συμπτωμάτων το πιθανότερο είναι να αντιμετωπίσετε λιγότερες και ηπιότερες ενοχλήσεις την περίοδο που οι αλλεργίες τείνουν να ξεφεύγουν από τον έλεγχο καθώς στο περιβάλλον κυκλοφορούν οι παράγοντες που τις επιδεινώνουν», καταλήγει ο ίδιος.

Χρόνια νοσήματα

Υπενθυμίζεται ότι στο θέμα των αλλεργιών και του αλλεργικού άσθματος έχει αναφερθεί και ο καθηγητής Παθολογίας – Λοιμώξεων και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον νέο κοροναϊό, Σωτήρης Τσιόδρας, σημειώνοντας ότι οι αλλεργίες δεν αποτελούν παράγοντα κινδύνου για επιδείνωση της νόσου Covid-19.

Αντιθέτως, το άσθμα συγκαταλέγεται στα χρόνια αναπνευστικά νοσήματα και συνεπώς αποτελεί παράγοντα για σοβαρή νόσηση.

Και πρόσθεσε: «Σίγουρα οι άνθρωποι οι οποίοι έχουν χρόνιο νόσημα, θα πρέπει να ζητούν πιο γρήγορα ιατρική βοήθεια». Αντίστοιχα, σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα, τα συμπτώματα της γρίπης μπορεί να είναι «παραπλανητικά», καθώς είναι δύσκολο να διαπιστώσει κανείς με βάση την κλινική εικόνα του ασθενή εάν νοσεί από την εποχική γρίπη ή από Covid-19.

Sports in

Έξαλλοι στη Μακάμπι: «Λέει ψέματα ο Αταμάν»

Πηγή της Μακάμπι απαντά σε όσα της προσάπτει ο Εργκίν Αταμάν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024