Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Παράσταση διαμαρτυρίας για τις γερμανικές οφειλές

Παράσταση διαμαρτυρίας για τις γερμανικές οφειλές

Η Ελλάδα κατέχει την πρώτη θέση μεταξύ των κρατών που θρήνησαν θύματα από τον Πόλεμο

Παράσταση διαμαρτυρίας μπροστά στην είσοδο του γερμανικού προξενείου Θεσσαλονίκης έκαναν μέλη της τοπικής επιτροπής του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Γερμανικών Οφειλών προς την Ελλάδα (ΕΣΔΟΓΕ), θυροκολλώντας την απόφαση της ελληνικής Βουλής για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών.

Εβδομήντα εννέα χρόνια πριν, στις 9 Απριλίου 1941, οι Γερμανοί του Χίτλερ είχαν εισβάλει στη Θεσσαλονίκη. Ακολούθησε η συνθηκολόγηση του ελληνικού Τμήματος Στρατιάς Ανατολικής Μακεδονίας, στο Γερμανικό Προξενείο της πόλης. Η παράδοσή της πόλης έγινε από τις τοπικές αρχές στην οδό Μοναστηρίου, με «δραγουμάνο» τον γερμανόφιλο καθηγητή της Νομικής Σχολής «φον» Περικλή Βιζουκίδη. Ο τελευταίος, καλωσορίζοντας τους εισβολείς, είπε: «Γνωρίζω το Βερολίνο πολύ καλά, γιατί ήμουν καθηγητής στο Πανεπιστήμιο στα ελληνικά και τουρκικά. Τώρα θα ‘ρθουν πάλι καλύτερα χρόνια για την Ελλάδα, γιατί ανανεώνει τους δεσμούς της με τη Γερμανία. Χαιρετίστε μου τη χώρα σας και το Βερολίνο!»

Ο μεταξικός δήμαρχος Κ. Μερκουρίου παραδίδοντας τα κλειδιά της πόλης στον Γερμανό ταξίαρχο Βερστ, εξέφρασε «τη βαθεία πεποίθησιν του ότι η εν γένει ασφάλεια και η ησυχία αυτής θα είναι ηγγυημέναι και ο βίος των πολιτών ομαλός και άνετος» (!) Απαντώντας ο Γερμανός ταξίαρχος κάλεσε τους πολίτες να γυρίσουν στις ασχολίες τους, δίνοντας παράλληλα διαβεβαιώσεις για την τήρηση της τάξης και διακηρύσσοντας την αγάπη των Γερμανών για τον ελληνικό λαό!

Στα χρόνια που θα ακολουθήσουν, «η τήρηση της τάξης και η αγάπη των Γερμανών για τον ελληνικό λαό» θα σημαίνει για την πλειονότητα του πληθυσμού μαζικές εκτελέσεις, φυλακίσεις και βασανιστήρια, πείνα και ασθένειες, τη γενοκτονία των εβραϊκής καταγωγής Ελλήνων, αλλά και την εφαρμογή της «καμένης γης» και φρικαλέων αντιποίνων σε βάρος των αμάχων, καθώς φούντωνε η λαϊκή Αντίσταση στη βάρβαρη τριπλή Κατοχή.

Η Ελλάδα κατέχει την πρώτη θέση μεταξύ των κρατών που θρήνησαν θύματα από τον Πόλεμο. Η αναλογία των θυμάτων επί του συνολικού πληθυσμού των 7.335.000 (απογραφή έτους 1939) ανέρχεται σε ποσοστό 19,70%. (συγκριτικά στοιχεία: Γιουγκοσλαβία 13,83%, Γαλλία 2,65%, Ολλανδία 2,50%, Τσεχοσλοβακία 2,44%, Λουξεμβούργο 2,34%, Βέλγιο 2,24%, Μεγάλη Βρετανία 1,55%, Η.Π.Α. 0,66%). Το ποσοστό αυτό αντιστοιχεί σε 558.000 θανόντες και σε 880.000 αναπήρους, συνολικά σε 1.438.000 θύματα.

Το τέλος του πολέμου βρήκε τη Γερμανία ηττημένη, ακολούθησαν η διαίρεση, τα δικά της τραύματα, η επανένωσή της και τελικά η σημερινή της πρωτοκαθεδρία της ΕΕ. Όμως, παρά τις μεταπολεμικές συμφωνίες που την όρισαν ως «καθολικό διάδοχο του Γ΄ Ράιχ», το ιστορικό της χρέος απέναντι στη και χώρα μας παραμένει «άγος απλήρωτον».

Αυτά υπενθύμισε σήμερα στις γερμανικές προξενικές αρχές της πόλης μας, αντιπροσωπεία της Τοπικής Επιτροπής του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Γερμανικών Οφειλών προς την Ελλάδα (ΕΣΔΟΓΕ) θυροκολλώντας και επιδίδοντας στο Προξενείο την από 17-4-2019 απόφαση της Βουλής των Ελλήνων, σύμφωνα με την οποία:

-το ζήτημα των οφειλών προς την Ελλάδα από τον Α’ και Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο παραμένει ανοικτό, ως απαράγραπτο χρέος που αναζητά επίμονα την ηθική, ιστορική και νομική του δικαίωση,

-οι αξιώσεις του Ελληνικού Κράτους και οι οφειλές από τον Α’ και Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο παραμένουν εκκρεμείς και ενεργές στο σύνολό τους,

-το Ελληνικό Κράτος ουδέποτε και καθ’ οιονδήποτε τρόπο αποποιήθηκε των αξιώσεών του,

-δεν τίθεται και δεν δύναται να τεθεί κανένα ζήτημα παραγραφής των αξιώσεων του Ελληνικού Κράτους.

Sports in

LIVE: Αταλάντα – Λίβερπουλ

Παρακολουθήστε live στις 22:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Αταλάντα – Λίβερπουλ για τα προημιτελικά του Europa League. Τηλεοπτικά από Cosmote Sport 7 HD.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024