Η πανδημία «παγώνει» πληρωμές δανείων και πλειστηριασμούς
Επιχειρήσεις και νοικοκυριά που πλήττονται από την κρίση του κοροναϊού μπορούν να πετύχουν ευνοϊκές ρυθμίσεις
Αναστολές στις πληρωμές δανείων και πλειστηριασμών ξεκίνησαν συντονισμένα οι τράπεζες, από την 1η Απριλίου, για επιχειρήσεις και νοικοκυριά που πλήττονται από την πανδημική κρίση. Επιπλέον, υπό συζήτηση, με τους Θεσμούς, είναι η παράταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας, καθώς παύει να λειτουργεί το δίχτυ ασφαλείας από 1ης Μαΐου.
Οι δανειολήπτες πρέπει να υποβάλουν αίτηση για να εξεταστεί από την τράπεζα το προφίλ τους, που θα γίνει μέσω της διασταύρωσης στοιχείων στο taxisnet. Η πρωτόγνωρη αυτή κρίση φέρνει προβλέψεις για ζοφερά ποσοστά ύφεσης ανατρέποντας τα εισοδήματα νοικοκυριών και επιχειρήσεων και ως εκ τούτου αναγκάζει τις τράπεζες να προβαίνουν σε διευκολύνσεις, υπό το φόβο μιας νέας γενιάς δανείων.
Όσοι έχουν υποστεί ζημιά στην οικονομική δραστηριότητα προτείνονται εξατομικευμένες λύσεις, με δυνατότητα μείωσης ή αναστολής καταβολής των δόσεων για τρεις μήνες. Για τους δικαιούχους της κρατικής ενίσχυσης των 800 ευρώ, οι τράπεζες ήδη προχώρησαν σε αναστολή καταβολής των δόσεων για τρεις μήνες, με ισχύ από 1ης Απριλίου.
Επίσης, στο επίκεντρο είναι το ζήτημα της παράτασης της προστασίας στην πρώτη κατοικία, αφού ο σχετικός νόμος 4605/2019 εκπνέει στις 30 Απριλίου. Το αίτημα είναι στα χέρια των Θεσμών, ακόμα και για νέα παράταση του νόμου μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2020.
Ανάχωμα από ΕΚΤ
Σε αυτήν κρίση, το ανάχωμα που έχει δημιουργήσει η ΕΚΤ είναι σημαντικό για τις τράπεζες, εν αντιθέσει με τις καθυστερήσεις των ηγετών της ΕΕ να ληφθούν αποφάσεις συνολικής στήριξη των οικονομιών. Σε πρώτη φάση αποφάσισε να ρίξει στην αγορά 750 εκατ. ευρώ μέσω του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, στην οποία συμμετέχει η Ελλάδα, λαμβάνοντας έξτρα ρευστότητα έως 12 δισ. ευρώ. Πλέον ανακοίνωσε ότι επαναφέρει την παρέκκλιση (waiver) για τα ελληνικά ομόλογα, που μπορούν πλέον να γίνουν αποδεκτά από την κεντρική τράπεζα για την άντληση χρηματοδότησης από τις εμπορικές τράπεζες. Οι ελληνικές τράπεζες θα μπορέσουν να αντλήσουν περί τα 10 δισ. ευρώ και να στηρίξουν την προσπάθεια χρηματοδότησης της οικονομίας και των επιχειρήσεων για την αναστήλωση της αγοράς την επόμενη ημέρα της επιδημίας.
Σύμφωνα με αναλυτές, η κρίση επισκιάζει τις θετικές προοπτικές των ελληνικών και αναμένεται να αναστείλει τα σχέδια των τραπεζών για μείωση των «κόκκινων» δανείων. Η έκθεση σε μη-εξυπηρετούμενες εκθέσεις(ΝPEs) ήταν 70 δισ. ευρώ ή περίπου στο 39,7% του συνολικού χαρτοφυλακίου δανείων που συνεχίζουν να βαρύνουν τον ισολογισμό των τεσσάρων συστημικών τραπεζών. Στόχος ήταν η μείωση των «κόκκινων» δανείων στα 15 δισ. ευρώ έως τα τέλη του 2022.
Δείτε τι είπε ο Θ. Σκυλακάκης στο Mega
- Νομικό μέτωπο από Costco, Revlon και Kawasaki κατά των δασμών Τραμπ
- Μάλι: Νέα επίθεση τζιχαντιστών εναντίον οχηματοπομπής που μετέφερε καύσιμα [Βίντεο]
- Συνομιλία Ερντογάν με Μαδούρο για την έκρυθμη κατάσταση ανάμεσα στην Βενεζουέλα και τις ΗΠΑ
- Ο CEO της Magnum συμμαχεί με τον Κένεντι για μια «πιο υγιή Αμερική»
- Τουλάχιστον 23 νεκροί εξαιτίας πυρκαγιάς σε νυχτερινό κέντρο στην Ινδία στο κρατίδιο της Γκόα [βίντεο]
- Νέες απαγωγές στη Νιγηρία – Κακοποιοί απήγαγαν χωρικούς και ζητούν λύτρα
- Η Χαμάς είναι έτοιμη να παραδώσει τα όπλα της σε μια παλαιστινιακή αρχή, «αν σταματήσει η κατοχή»
- Οι ΗΠΑ θέτουν προς πώληση 250 τεθωρακισμένα στην Πολωνία για… 1 δολάριο!
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις







![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 07.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/milky-way-4006343_1920-1-315x220.jpg)









![Μάλι: Νέα επίθεση τζιχαντιστών εναντίον οχηματοπομπής που μετέφερε καύσιμα [Βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/jinim-3-140x85.jpg)

























![Μάλι: Νέα επίθεση τζιχαντιστών εναντίον οχηματοπομπής που μετέφερε καύσιμα [Βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/jinim-3-315x220.jpg)

![Τουλάχιστον 23 νεκροί εξαιτίας πυρκαγιάς σε νυχτερινό κέντρο στην Ινδία στο κρατίδιο της Γκόα [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/goa-fire-315x220.jpg)























![Επιθέσεις σε σιδηροδρομικό σταθμό και άλλες υποδομές στην Ουκρανία [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/photo_5305686788993126405_x-315x220.jpg)













Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442