Πάσχα : Πώς θα λειτουργήσουν οι εκκλησίες – Οδηγίες της Ιεράς Συνόδου
Εγκύκλιο με οδηγίες προς τις εκκλησίες αναφορικά με τον τρόπο τέλεσης των Θείων Λειτουργιών την περίοδο του Πάσχα, εξέδωσε η Ιερά Σύνοδος
Στην έκδοση εγκυκλίου για το πώς θα πραγματοποιηθούν οι λειτουργίες την περίοδο του Πάσχα προχώρησε η Ιερά Σύνοδος.
Συγκεκριμένα οι Ιεροί Ναοί τη Μεγάλη Εβδομάδα για δύο ώρες μετά την τέλεση των Ακολουθιών, ενώ μεταξύ των θεμάτων που διευκρινίζει η εγκύκλιος είναι αυτό της περιφοράς του Επιταφίου αλλά και της λειτουργίας της Ανάστασης καθώς και της απαγόρευσης χρήσης των μεγαφώνων.
Παράλληλα, η Ιερά Σύνοδος προσθέτει ότι η χρήση των καμπάνων των Ιερών Ναών δεν είναι απαραίτητη κατά την έναρξη των ιερών Ακολουθιών, ωστόσο μπορούν να χρησιμοποιηθούν κατά την ημέρα της Μεγάλης Παρασκευής οπότε και σημαίνουν πένθιμα.
Απαγορεύεται η χρήση μεγαφώνων
Η Ιερά Σύνοδος ζητά οι λειτουργίες να γίνουν με τρόπο σεμνό και λιτό, ιδιαίτερα αυτές που θα μεταδοθούν από την τηλεόραση και το διαδίκτυο.
Ακόμη ζητά να μην γίνει χρήση των εξωτερικών μεγαφώνων των εκκλησιών.
«Ὑπενθυμίζομεν ὧδε τά ἤδη ὑμῖν ἐγνωσθέντα, διά τῆς ὑπ᾿ ἀριθ. 3016/ 2.4.2020 Συνοδικῆς Ἐγκυκλίου, περί ἀποφυγῆς τελέσεως συλλειτούργων καί φωτογραφικῶν στιγμιοτύπων ἀπό τάς ἱεράς Ἀκολουθίας, ὡς καί ἀπαγορεύσεως τῆς χρήσεως τῶν ἐξωτερικῶν μεγαφώνων τῶν Ἱερῶν Ναῶν», αναφέρει.
Η περιφορά του Επιταφίου και η Ανάσταση
Η περιφορά του Επιταφίου τη Μ. Παρασκευή θα γίνει αποκλειστικά μέσα στον Ιερό Ναό.
Επίσης, η Ανάσταση θα γίνει μέσα στον Ιερό Ναό κατά την καθιερωμένη ώρα τα μεσάνυχτα του Μ. Σαββάτου.
Δεν χρειάζεται να χτυπήσουν οι καμπάνες
Η Ιερά Σύνοδος τονίζει στις κατά τόπου εκκλησίες πως δεν είναι απαραίτητο να χτυπήσουν οι καμπάνες.
Εξαίρεση αποτελεί η Μεγάλη Παρασκευή καθώς οι καμπάνες σημάνουν πένθιμα και το Μεγάλο Σάββατο οπότε σημάνουν χαρμόσυνα.
Σημειώνεται επίσης, πως το ωράριο των λειτουργιών παραμένει το ίδιο αλλά οι ναοί, όπως εξάλλου είχε αποφασιστεί θα λειτουργήσουν κεκλεισμένων των θυρών.
«Αἱ θύραι θά ἀνοίγωνται τοὐλάχιστον δύο ὥρας μετά τό πέρας τῶν κατά τήν πρωίαν ἑκάστης ἡμέρας τῆς Μεγάλης Ἑβδομάδος ἱερῶν Ἀκολουθιῶν, ἤτοι ἀπό τῆς 11ης πρωϊνῆς ὥρας ἕως τήν 1ην μ.μ., πλήν τῆς Μεγάλης Παρασκευῆς, ὅτε, καί ἐξ αἰτίας τοῦ γεγονότος ὅτι αἱ ἱεραί Ἀκολουθίαι αὐτῆς περατοῦνται ἀργότερον, τό ἄνοιγμα τῶν θυρῶν γενήσεται ἀπό τῆς 1ης μ.μ. ὥρας ἕως τήν 5ην μ.μ.», σημειώνει η Εγκύκλιος.
Τέλος, η Ιερά Σύνοδος κάνει σαφές πως όσοι έχουν προβλήματα υγείας έχουν την κατανόηση της Εκκλησίας εάν πρέπει να σταματήσουν τη νηστεία.
- Χιλή: Ανακοίνωσε ότι θα κλιμακώσει τις απελάσεις μεταναστών – Πραγματοποιήθηκε η πρώτη πτήση
- Ο Τραμπ ελπίζει ότι η Χεζμπολάχ θα τηρήσει την εκεχειρία που ήδη «παραβιάζει» το Ισραήλ
- Αϊτή: Ο μισός πληθυσμός και πλέον αντιμετωπίζει οξεία διατροφική ανασφάλεια
- Δικαστής επικρίνει τον Τραμπ για τη «θρασύτατη» προσπάθειά του να συνεχίσει την κατασκευή της αίθουσας χορού
- Γαλλία: Τα Στενά του Ορμούζ πρέπει να ανοίξουν ξανά, αλλά «όχι με οποιοδήποτε τίμημα»
- Λίβανος: Ο Γκουτέρες καλεί «όλα τα μέρη» να τηρήσουν «πλήρως» την κατάπαυση του πυρός
- Τραμπ: Ο πάπας Λέων είναι ελεύθερος να λέει ό,τι θέλει, αλλά έχει αδυναμίες στην εξωτερική πολιτική
- Το Ιράν χαιρετίζει τη συμφωνία του Λιβάνου με το Ισραήλ – «Εντάσσεται» στην εκεχειρία με τις ΗΠΑ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 17.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/theodor-vasile-QgV8nrpQjQ8-unsplash-1-315x220.jpg)







































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442