Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Υγεία : Τα συμπτώματα που χρειάζονται επειγόντως ιατρικό έλεγχο

Υγεία : Τα συμπτώματα που χρειάζονται επειγόντως ιατρικό έλεγχο

«Υπάρχουν ορισμένα συμπτώματα που μπορεί να προειδοποιήσουν τον ασθενή ότι ενδεχομένως έχει κάτι σοβαρό»

Η εν εξελίξει πανδημία έχει προκαλέσει σημαντικές – άνευ προηγουμένου – αλλαγές στον τρόπο ζωής μας. Η λήψη αυστηρών μέτρων με στόχο να μη βγαίνουμε από το σπίτι χωρίς σημαντικό λόγο δεν αποτελεί εξαίρεση ούτε για τις επισκέψεις στον γιατρό, με τους ειδικούς να συστήνουν στους πολίτες την επικοινωνία με τον θεράποντα ιατρό προτού ανοίξουν την πόρτα του σπιτιού τους.

Πώς μπορεί όμως να ξέρει κανείς αν έχει κάτι επείγον ή όχι; «Υπάρχουν ορισμένα συμπτώματα που μπορεί να προειδοποιήσουν τον ασθενή ότι ενδεχομένως έχει κάτι σοβαρό» εξηγεί ο χειρουργός-ουρολόγος δρ Ηρακλής Πούλιας, τέως πρόεδρος της Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας. «Τα συμπτώματα αυτά είναι κατά κανόνα μη ειδικά.

Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να έχουν πολλές πιθανές αιτίες. Επειδή όμως ανάμεσα σε αυτές τις αιτίες συμπεριλαμβάνονται μερικές πολύ σοβαρές, όποιος εκδηλώνει αυτά τα συμπτώματα πρέπει να συμβουλεύεται αμέσως έναν ουρολόγο ιατρό. Είναι πιθανό να πρέπει να κλείσει επειγόντως ραντεβού για έλεγχο».

Διακοπή της ούρησης (επίσχεση ούρων)

Ο ασθενής δεν μπορεί ξαφνικά να ουρήσει και παρουσιάζει ψηλαφητή, επώδυνη διόγκωση της ουροδόχου κύστης χαμηλά στην κοιλιά (υπερηβική χώρα). Σύντομα εξάλλου αρχίζει να πονάει πάρα πολύ. Σε τέτοιες περιπτώσεις απαιτείται η άμεση συμβουλή του ουρολόγου, διότι αν η κατάσταση αυτή χρονίσει υπάρχει κίνδυνος για τη νεφρική λειτουργία. Στις πιθανές αιτίες της επίσχεσης ούρων συμπεριλαμβάνονται μεγάλη υπερτροφία του προστάτη και απόφραξη της ουρήθρας από κάποιον λίθο (πέτρα).

Πολύ αίμα στα ούρα που επιμένει (διαλείπουσα εμμένουσα αιματουρία)

Αν ένας άνθρωπος δει δύο-τρεις φορές μέσα στην ίδια ημέρα πολύ αίμα στα ούρα του, χωρίς να νιώθει πόνο ή να έχει πυρετό ή άλλα συμπτώματα, πρέπει αμέσως να επικοινωνήσει με τον ουρολόγο ιατρό. Στις πιθανές αιτίες συμπεριλαμβάνονται από λιθίαση του ουροποιητικού έως όγκοι. Η θεραπεία καθορίζεται εξατομικευμένα.

Κολικός του νεφρού. Εκδηλώνεται με έντονο πόνο στην περιοχή της μέσης, ο οποίος αντανακλάται στην κοιλιά και συχνά κάνει τον ασθενή να διπλώνεται στα δύο. Μπορεί επίσης να συνοδεύεται από αιματουρία και μερικές φορές από πυρετό. Χρειάζεται άμεση αξιολόγηση, διότι μπορεί να έχει απόφραξη ο ουρητήρας και τα ούρα δεν παροχετεύονται από τον νεφρό στην κύστη. Σε τέτοια περίπτωση υπάρχει κίνδυνος για τους νεφρούς. Μπορεί να απαιτηθεί νοσηλεία του ασθενούς.

Υψηλός πυρετός με δυσκολία στην ούρηση (δυσουρία)

Τα συμπτώματα αυτά στους άνδρες μπορεί να οφείλονται στην οξεία προστατίτιδα. Ο άνδρας μπορεί να δυσκολεύεται να αποβάλλει ούρα, να έχει μειωμένη ροή και παρότι πιέζεται να μην κατορθώνει να ουρήσει φυσιολογικά. Συνήθως απαιτείται νοσηλεία, διότι υπάρχει κίνδυνος επίσχεσης ούρων ή να εξελιχθεί η κατάσταση σε σοβαρή λοίμωξη.

Συμπτώματα ουρολοίμωξης με υψηλό πυρετό

Οταν το αίσθημα καύσου (κάψιμο) και η συχνουρία συνοδεύονται από αιφνίδιο, υψηλό πυρετό (πάνω από 39 βαθμούς Κελσίου), ενδέχεται να αποτελούν ένδειξη πυελονεφρίτιδας. Η απλή ουρολοίμωξη δεν συνοδεύεται από πυρετό, αλλά αν ένας ασθενής με οξεία κυστίτιδα κάνει οξεία πυελονεφρίτιδα θα παρουσιάσει υψηλό πυρετό. Αλλα ύποπτα συμπτώματα για οξεία πυελονεφρίτιδα είναι έντονος πόνος, κακουχία και αδιαθεσία.

Κάκωση στην οσφυϊκή χώρα (μέση) με αίμα στα ούρα (αιματουρία)

Αν ένας άνθρωπος έχει πτώση και ύστερα παρουσιάσει τοπικό πόνο στη μέση (μερικές φορές ήπιο) και μεγάλη αιματουρία, εγείρεται υποψία για ρήξη νεφρού. Αναλόγως με τη βαρύτητα της ρήξης καθορίζεται και η θεραπεία. Οταν η ρήξη είναι μεγάλη, απαιτείται παρέμβαση (εμβολισμός ή εγχείρηση). Σε όλες τις περιπτώσεις όμως απαιτείται νοσηλεία.

Ανώδυνη διόγκωση

Οταν ένας έφηβος ή νέος άνδρας ψηλαφήσει μια σκληρή περιοχή στον όρχι, η οποία δεν είναι επώδυνη ούτε προκαλεί διαταραχή στην ούρηση, πρέπει να συμβουλεύεται έναν ουρολόγο ιατρό. Τα συμπτώματα αυτά πρέπει να αξιολογηθούν αμέσως για το ενδεχόμενο νεοπλασίας.

Πυρετός με μεγάλο οίδημα και πόνο στον όρχι

Μπορεί να οφείλεται σε βακτηριακές λοιμώξεις (ορχίτιδα, επιδιδυμίτιδα ή ορχιεπιδιδυμίτιδα). Ο πυρετός συνήθως είναι 38 βαθμοί και πάνω, ενώ μπορεί να συνυπάρχει διαταραχή της ούρησης (συχνουρία). Συνήθως προκαλείται από το κολοβακτηρίδιο (e.coli). Θέλει νοσηλεία και ισχυρή φαρμακευτική θεραπεία.

Sports in

Τσέφεριν: «Το ποδόσφαιρο δεν μπορεί να βασίζεται σε προνόμια»

Τα… πυρά του κατά της European Super League εξαπέλυσε ο Αλεξάντερ Τσέφεριν, τονίζοντας ότι το νέο αυτό εγχείρημα θα είναι καταστροφικό για το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024