Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κοροναϊός : Αναβαθμισμένο λογισμικό παρακολούθησης των κινητών τηλεφώνων από το Ισραήλ

Κοροναϊός : Αναβαθμισμένο λογισμικό παρακολούθησης των κινητών τηλεφώνων από το Ισραήλ

Το υπουργείο Αμυνας του Ισραήλ σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει λογισμικό που αναλύει δεδομένα από κινητά τηλέφωνα με σκοπό να εντοπίζονται οι πιθανοί φορείς του νέου κοροναϊού και να εξετάζονται.

Το υπουργείο Αμυνας του Ισραήλ σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει λογισμικό που αναλύει δεδομένα από κινητά τηλέφωνα – το οποίο έχει αναπτύξει, σύμφωνα με ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, η εταιρεία κυβερνοασφάλειας NSO – με σκοπό να εντοπίζονται οι πιθανοί φορείς του νέου κοροναϊού και να εξετάζονται.

«Κορονομετρητής»

Ο υπουργός Αμυνας Ναφτάλι Μπένετ δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι ο «κορoνομετρητής» πρέπει να λάβει την έγκριση από το υπουργικό συμβούλιο – που πιθανόν να τη δώσει – καθώς και αξιολόγηση για θέματα προστασίας της ιδιωτικής ζωής από τον γενικό εισαγγελέα, ο οποίος έχει την εξουσία να εμποδίσει την εφαρμογή του μέτρου.

Ωστόσο, αυτό μπορεί να τεθεί σε λειτουργία εντός 48 ωρών, αν εγκριθεί.

Με προστατευτικές μάσκες σε κουρείο της Ιερουσαλήμ (φωτογραφία Reuters)

Το Ισραήλ εξετάζει ήδη περίπου 5.000 ανθρώπους την ημέρα για τον ιό, ο οποίος μπορεί να προκαλέσει αναπνευστική ανεπάρκεια, αλλά ενδέχεται να μην εμφανίσει συμπτώματα σε κάποιους φορείς του.
Οι κρατικές αρχές έχουν επιβάλλει αυστηρή καραντίνα σε όσους έχουν βρεθεί θετικοί.

Στρατιωτικού επιπέδου παρακολούθηση

Οι αρχές ελπίζουν σύντομα να διπλασιάσουν τον αριθμό των εξετάσεων.

Για να μπορέσουν να αποφασίσουν ποια άτομα θα εξετάζουν, εφαρμόζουν στρατιωτικού επιπέδου παρακολούθηση για τον εντοπισμό των κινήσεων των πολιτών, προκαλώντας διαμαρτυρίες από ομάδες προάσπισης των δικαιωμάτων για εισβολή στο ιδιωτικό απόρρητο.

Μέχρι στιγμής, το Ισραήλ έχει καταγράψει 4.347 κρούσματα του ιού και 15 θανάτους.

Ο Μπένετ είπε ότι η παρακολούθηση κινητών τηλεφώνων και τα δεδομένα γεωγραφικού εντοπισμού που χρησιμοποιούνται αυτήν τη στιγμή δεν είναι πλέον αποτελεσματικά στον εντοπισμό των πιο πιθανών φορέων.

Σύμφωνα με τα ισραηλινά μέσα μαζικής ενημέρωσης, το σύστημα αποδίδει βαθμολογία από το 1 έως το 10 για την πιθανότητα ένα άτομο να μεταφέρει τον ιό.

Η «αμαρτωλή» NSO

Αυτό ενημερώνεται σε πραγματικό χρόνο και θα μπορούσε, για παράδειγμα, να αλλάξει τη βαθμολογία εάν κάποιος επισκέπτεται παντοπωλείο όπου έχουν εντοπιστεί φορείς.

Το πρώτο προϊόν της NSO δοκιμάστηκε από περίπου 15 κυβερνήσεις σε όλον τον κόσμο(φωτογραφία AP)

Ισραηλινά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι το λογισμικό έχει αναπτυχθεί σε συνεργασία με την NSO.

Η εταιρεία αρνήθηκε να σχολιάσει και ο υπουργός Αμυνας δήλωσε πως δεν θα «ανακοινώσει ποιος και τι επειδή υπάρχουν επίσης πολυσύνθετοι παράγοντες σε αυτό το πλαίσιο».

Το FBI ερευνά την NSO με την υποψία ότι χάκαρε αμερικανούς κατοίκους και εταιρείες για να συλλέξει μυστικές πληροφορίες κυβερνήσεων, ανέφερε το Reuters τον Ιανουάριο.

Η εταιρεία WhatsApp της Facebook μήνυσε την NSO τον Οκτώβριο αφού βρήκε αποδείξεις ότι η ισραηλινή εταιρεία είχε εκμεταλλευτεί ατέλεια στη δημοφιλή εφαρμογή συνομιλίας για να χακάρει εκατοντάδες έξυπνα κινητά τηλέφωνα.

Από 15 κυβερνήσεις

Ο Μπένετ είπε ότι, παρόλο που δεν είναι τέλειο, το νέο λογισμικό είναι η καλύτερη διαθέσιμη επιλογή για να εντοπιστούν οι πιθανοί φορείς.

«Το μόνο που χρειάζεται είναι να ρίξουμε τις πληροφορίες εξετάσεων και να συνδέσουμε την παρακολούθηση κινητών τηλεφώνων, την οποία χρησιμοποιούμε ούτως ή άλλως σήμερα στις επιδημιολογικές εξετάσεις» δήλωσε.

Πηγή κοντά στο θέμα είπε ότι το πρώτο προϊόν της NSO που εφαρμόζεται σε πολίτες δοκιμάστηκε από περίπου 15 κυβερνήσεις σε όλον τον κόσμο για χρήση από τις ρυθμιστικές αρχές υγείας.

Πηγή: ΑΠΕ

Sports in

Ο κόσμος του Ολυμπιακού στις εξέδρες, η στήριξη των αδερφών Αγγελόπουλων και ο… Μήτρου Λονγκ(vid)

Δείτε μέσα από την παρακάμερα της ΚΑΕ Ολυμπιακός όσα έγιναν εντός και εκτός παρκέ στον 2ο προημιτελικό με την Μπαρτσελόνα (77-69).

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024