Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κοροναϊός - Σουηδία : Σε οικονομική ύφεση έως 4% - Σημαντική άνοδος της ανεργίας

Κοροναϊός – Σουηδία : Σε οικονομική ύφεση έως 4% – Σημαντική άνοδος της ανεργίας

«Βλέπουμε την πτώση της ανάπτυξης και την αύξηση της ανεργίας με τρόπο που δεν έχουμε δει από την οικονομική κρίση»

Η κυβέρνηση έχει θεσπίσει μια σειρά μέτρων, συμπεριλαμβανομένων επιδοτήσεων για συντομότερα ωράρια εργασίας, φορολογικές εκπτώσεις, εγγυήσεις δανείων και ευκολότερους κανόνες για την απαίτηση παροχών, προκειμένου να μαλακώσει το χτύπημα από την εκδήλωση του ιού.

Ωστόσο, η Andersson προειδοποίησε ότι έρχονται «σκληρές μέρες». «Βλέπουμε την πτώση της ανάπτυξης και την αύξηση της ανεργίας με τρόπο που δεν έχουμε δει από την οικονομική κρίση», δήλωσε στους δημοσιογράφους.

«Αυτή η οικονομική κρίση θα μας επηρεάσει όλους». Η επιβράδυνση του τρέχοντος έτους αναμένεται να είναι σχεδόν τόσο βαθιά όσο και κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης το 2009, όταν η οικονομία της Σουηδίας μειώθηκε κατά 4,2%, με τη μεγαλύτερη πτώση σε περισσότερο από 50 χρόνια.

Οικονομική ύφεση

Ωστόσο, η Andersson έδωσε την ελπίδα για μια ταχύτερη ανάκαμψη, προβλέποντας αύξηση της τάξης του 3,5% το 2021. «Βλέπουμε μια ανάκαμψη στην οικονομία το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους», είπε, προσθέτοντας ότι οι εξελίξεις ήταν πολύ αβέβαιες.

Επιχειρήσεις από εστιατόρια έως κατασκευαστές, όπως ο κατασκευαστής φορτηγών Volvo (VOLVb.ST), έκλεισαν και έστειλαν προσωρινά προσωπικό στο σπίτι ως αποτέλεσμα των επιπτώσεων του κοροναϊού και πολλοί αναμένεται να απολυθούν μόνιμα.

Η κυβέρνηση έχει προσφέρει δάνεια και εγγυήσεις και αναμένει αύξηση των δαπανών κατά περίπου 84 δισεκατομμύρια σουηδικές κορόνες (8,35 δισεκατομμύρια δολάρια) φέτος.

Την ίδια στιγμή, η κεντρική τράπεζα έριξε χρήματα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, προσφέροντας 500 δισεκατομμύρια σουηδικές κορόνες σε δάνεια σε επιχειρήσεις μέσω τραπεζών και ενισχύοντας τις αγορές τίτλων της κατά 300 δισεκατομμύρια κορόνες.

Ο τραπεζικός όμιλος Swedbank δήλωσε πρόσφατα ότι αναμένεται ότι η οικονομία θα υποχωρήσει κατά 4% φέτος. Η πρόβλεψη της SEB ήταν για συρρίκνωση 2,7%.

Πηγή: reuters.com

Sports in

Το ξέσπασμα του Βαγγέλη Μαρινάκη στο πέναλτι που χάρισε την πρόκριση στην Κ19 στον τελικό (vid)

Δείτε πως «ξέσπασε» ο Βαγγέλης Μαρινάκης στο νικητήριο πέναλτι του Λιατσικούρα το οποίο χάρισε την πρόκριση στον Ολυμπιακό για τον τελικό του Youth League!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024