Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κοροναϊός - ΗΠΑ : «Οι θάνατοι στη χώρα θα φτάσουν στην αιχμή τους σε περίπου 3 εβδομάδες»

Κοροναϊός – ΗΠΑ : «Οι θάνατοι στη χώρα θα φτάσουν στην αιχμή τους σε περίπου 3 εβδομάδες»

Αρκετοί είναι οι εμπειρογνώμονες που υποστηρίζουν αυτή τη θέση, ενώ δεν παύουν φυσικά να υπάρχουν και άλλες επιστημονικές προσεγγίσεις επί του θέματος αυτού

Οι θάνατοι από κοροναϊό στις ΗΠΑ πιθανόν να φτάσουν στην κορύφωσή τους σε τρεις εβδομάδες, λέει επιδημιολόγος.

Προειδοποίηση για τις επόμενες εβδομάδες

Ένας κορυφαίος επιδημιολόγος που συμβουλεύει το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων έχει εκτιμήσει ότι η αιχμή των θανάτων από την πανδημία του κοροναϊού στις ΗΠΑ θα είναι τρεις εβδομάδες μετά, μετά το οποίο χρονικό διάστημα «θα έχει γίνει η μεγαλύτερη ζημιά» και λέει ότι μπορεί να είναι πιθανή μόνο η απομόνωση των ευπαθών ομάδων, επιτρέποντας σε πολλούς να επιστρέψουν στην εργασία.

Το CDC επιβεβαίωσε ότι ο Ira Longini, καθηγητής στο Κέντρο Στατιστικής και Ποσοτικών Λοιμωδών Ασθενειών στο Πανεπιστήμιο της Φλόριντα, είναι ένας «χρηματοδοτούμενος εταίρος». Ο οργανισμός δήλωσε ότι συνεργάζεται μαζί του για τη μοντελοποίηση του Covid-19.

Η μοντελοποίηση δεν είναι ακριβής και χρησιμοποιεί γνωστά δεδομένα για την προβολή των τάσεων της εξάπλωσης της νόσου και υπήρξαν διαφωνίες σχετικά με την ανάλυση του Longini σχετικά με το CNN. Ωστόσο, δύο άλλοι ειδικοί της ασθένειας συμφώνησαν ευρέως με την εκτίμηση.

Η πρόταση του Longini ότι οι θάνατοι των ΗΠΑ θα μπορούσαν να κορυφωθούν σε λιγότερο από ένα μήνα θα έχει δύο πιθανές επιπτώσεις. Πρώτον, μια ξαφνική αύξηση των θανάτων διακινδυνεύει τα συντριπτικά συστήματα υγειονομικής περίθαλψης που επί του παρόντος αγωνίζονται να προετοιμαστούν για περιπτώσεις που χρειάζονται εντατική θεραπεία.

Δεύτερον και αντιστρόφως, θα μπορούσε να υποστηρίξει τις εκκλήσεις – που επανέλαβε ο Πρόεδρος Trump – να μειωθούν οι περιορισμοί στις μετακινήσεις τις προσεχείς εβδομάδες.

Ο Longini δήλωσε: «Θα υποθέσω ότι οι ΗΠΑ θα έχουν αιχμή στους θανάτους τις επόμενες δύο-τρεις εβδομάδες, καθώς ο χρόνος διπλασιασμού φαίνεται να είναι περίπου δύο-τρεις ημέρες».

Προσέθεσε: «Ίσως η μερική άρση του καταφυγίου για τους λιγότερο ευάλωτους μπορεί να έχει νόημα, σε περίπου τρεις εβδομάδες. Μέχρι τότε, μεγάλο μέρος των ζημιών θα έχει γίνει».

Ερωτηθείς εάν μπορεί να υπάρχει κίνδυνος υποτροπής όταν ο ιός κυκλοφορήσει ξανά τις επόμενες εβδομάδες, είπε: «Αν ήταν περιορισμένος και συνεχίζαμε να προστατεύουμε τους πιο ευάλωτους, αυτό μπορεί να είναι αποδεκτό για τώρα».

«Ας δούμε όμως τι θα συμβεί στις επόμενες δύο τρεις εβδομάδες. Μπορούμε επίσης να παρακολουθούμε την Κίνα καθώς αρχίζουν να χαλαρώνουν τους περιορισμούς εκεί».

Δύο ακόμη εμπειρογνώμονες συμφωνούν με την τάση αυτή

Οι δύο άλλοι εμπειρογνώμονες που συμφώνησαν ευρέως με τον Longini προσέφεραν μικρές διακυμάνσεις στην πρόβλεψή του και αμφότεροι σημείωσαν ότι τα κρούσματα χτυπούν κάθε αμερικανική κοινότητα με διαφορετικό τρόπο.

Ο Δρ. William Schaffner, ειδικός της μολυσματικής νόσου στο Πανεπιστήμιο Vanderbilt, δήλωσε ότι η κορυφή μπορεί να διαρκέσει τρεις ακόμη εβδομάδες. «Οι ιδέες μου είναι αρμονικές στο ότι προσδοκώ επίσης ότι … οι επόμενες τρεις έως έξι εβδομάδες θα είναι κρίσιμες εδώ στις Ηνωμένες Πολιτείες», δήλωσε.

Προσέθεσε ότι μπορεί να διαρκέσει έξι εβδομάδες καθώς οι ΗΠΑ είναι μια «πολύ διαφορετική χώρα με σημείο έξαρσης τη Νέα Υόρκη αυτή τη στιγμή». Είπε ότι ήταν πιο επιφυλακτικός όσον αφορά τις δυνατότητες των Ηνωμένων Πολιτειών να άρουν τους περιορισμούς μόνο σε ένα μέρος του πληθυσμού.

«Ζητώντας σε ένα υποσύνολο να παραμείνει προστατευμένο στη θέση του, να παραμείνει στο σπίτι, είναι πιο δύσκολο αυτό να γίνει στην πράξη», είπε τηλεφωνικά. Ένας δεύτερος ειδικός συμφώνησε ευρέως.

Ο Δρ Arnold Monto, καθηγητής επιδημιολογίας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Michigan, δήλωσε μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου: «Συμφωνώ ότι σε 3 εβδομάδες θα έχουμε μια καλύτερη ιδέα για το τι πρόκειται να συμβεί». «Ωστόσο, συμφωνώ γενικά και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η δράση τώρα από την άποψη της κοινωνικής αποστασιοποίησης είναι τόσο σημαντική».

Αδύνατο να προβλεφθεί η έξαρση

Η αιχμή είναι «αδύνατη να προβλεφθεί», λέει ένας άλλος ειδικός. Ο δρ. Stefan Flasche, που ειδικεύεται στα μοντέλα ασθενίας στο London School of Hygiene & Tropical Medicine, δήλωσε στο CNN μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ότι η αιχμή επηρεάστηκε από την αποτελεσματικότητα των μέτρων κλειδώματος και «μπορεί να είναι οπουδήποτε μεταξύ κάποιας στιγμής πολύ σύντομα και όχι για μερικούς μήνες».

«Ένα σενάριο είναι ότι μπορούμε πράγματι να αντιστρέψουμε την εξάπλωση όπως έγινε στην Κίνα και τη Νότια Κορέα, οι οποίες έχουν φτάσει σε ένα σημείο να άρουν τα μέτρα αποστασιοποίησης», δήλωσε ο Flasche. «Αλλά (ίσως) πρέπει να επαναλάβουμε αυτόν τον κύκλο για μερικές φορές εξαιτίας της αναπόφευκτης αναζωπύρωσης των περιπτώσεων».«Σε αυτό το σενάριο, θα δούμε πολλαπλές κορυφές στους επόμενους 12 μήνες».

Ο Πρόεδρος Donald Trump δήλωσε ότι η επιθυμία του να άρει τα μέτρα όσο το δυνατόν γρηγορότερα υποκινείται από την επιθυμία να κινηθεί και πάλι η αμερικανική οικονομία. Έχει εκφράσει την πεποίθηση ότι η οικονομία θα μπορούσε να κάνει μια εξαιρετική ανάκαμψη σχήματος «V».

Πηγή: edition.cnn.com

Sports in

Απίστευτο αυτό που συμβαίνει με την Μακάμπι στη φετινή Euroleague (vids)

Η Μακάμπι Τελ Αβίβ σε 9 εκτός έδρας παιχνίδια με τις top-10 ομάδες της Euroleague κέρδισε μόνο τον Παναθηναϊκό, τον οποίο μάλιστα νίκησε δύο φορές στην Αθήνα!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024