Με τις φωνές που ζητούν αναβολή των Ολυμπιακών Αγώνων, λόγω της έξαρσης του κοροναϊού -όπως έγινε στο Euro 2020-  να πληθαίνουν μέρα με τη μέρα και με Αυστραλία και Καναδά να έχουν ανακοινώσει την απόσυρσή τους από τη διοργάνωση, σε περίπτωση που διεξαχθεί το καλοκαίρι του 2020- φαίνεται πως η Ολυμπιακή Επιτροπή έχει πάρει την απόφαση που ζητούν όλοι.

Συγκεκριμένα, ένα από τα παλαιότερα μέλη και πρώην αντιπρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, ο Ντικ Πάουντ, μιλώντας στο USA Today, είπε πως η απόφαση για αναβολή των Ολυμπιακών Αγώνων έχει παρθεί και θα ανακοινωθεί σύντομα.

«Λεπτομέρειες για το πώς θα πάμε παρακάτω δεν έχουν καθοριστεί, αλλά οι Αγώνες δεν πρόκειται να ξεκινήσουν στις 24 Ιουλίου, σύμφωνα με όσα ξέρω» είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι από κει και πέρα θα ξεκινήσει ένας αγώνα αντιμετώπισης των συνεπειών αυτής της αναβολής, οι οποίες «είναι τεράστιες».

Τέλος, αναφορικά με το πότε θα διεξαχθούν τελικά οι Ολυμπιακοί Αγώνες, εκτιμάται ότι θα είναι ένα χρόνο μετά, δηλαδή το καλοκαίρι του 2021.

Τι λέει ο ΠΟΥ

Νωρίτερα, υπεύθυνος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, τόνισε πως ο ΠΟΥ είναι σε συνεχείς διαβουλεύσεις με τον Ολυμπιακή Επιτροπή, την κυβέρνηση της Ιαπωνίας αλλά και της επιτροπής Τόκιο 2020 αναφορικά με την κατάσταση που επικρατεί.

«Πιστεύω πως η απόφαση θα παρθεί πολύ σύντομα» τόνισε ο επικεφαλής του ΠΟΥ, Μάικ Ράιαν.

Παράλληλα, διευκρίνισε πως οποιαδήποτε απόφαση θα παρθεί από την Ιαπωνία και Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή.

Ώρα αποφάσεων για τη ΔΟΕ

Υπενθυμίζεται πως χθες, η εκτελεστική επιτροπή της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο μετάθεσης της ημερομηνίας έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο.

Αξίζει να σημειωθεί πως μόλις εχθές οι Ιάπωνες διοργανωτές ξεκίνησαν να παραδέχονται πλέον ότι δεν αποκλείεται η προοπτική της μετάθεσης των αγώνων.

Παράλληλα, υπογράμμιζαν πως η τελική απόφαση θα ανακοινωθεί μέσα στις επόμενες τέσσερις εβδομάδες.

Τι λένε οι έλληνες αθλητές

Την αντίθεσή τους στη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων εξέφρασαν, μέσω του MEGA και κορυφαίοι έλληνες αθλητές.

Συγκεκριμένα, μιλώντας το Σάββατο στην εκπομπή «MEGA Sports Weekend» η Ολυμπιονίκης Κατερίνα Στεφανίδη, υπογράμμισε την ανισότητα που υπάρχει αυτή την στιγμή στον κόσμο λόγω της εξάπλωσης του κοροναϊού.

Παράλληλα, σχολίασε και πάλι την απόφαση της ΔΟΕ -μέχρι εκείνη τη στιγμή- για μη αναβολή των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο.

«Είμαστε εδώ, είναι και πάλι πολύ μεγάλη η τιμή. Να στείλουμε κι ένα μήνυμα ελπίδας στον κόσμο. Η κυβέρνηση και η ΟΕ και οι Ομοσπονδίες έχουν κάνει μεγάλη προσπάθεια για να μπορούμε να προπονηθούμε.

»Αν δεν κάνω λάθος από βδομάδα θα ξεκινήσουμε κάποιοι να κάνουμε προπόνηση πάλι.

Όμως υπάρχει μεγάλη ανισότητα ανάμεσα στις διάφορες χώρες και στο τι μπορεί ο κάθε αθλητής ανάλογα με την χώρα που βρίσκεται και το πόσο πλήτεται από την πανδημία να κάνει.

Δεν σκέφτομαι ποτέ τον αθλητισμό σαν τη δουλειά μου, όμως είναι οπότε πρέπει να βρούμε τρόπο να συνεχίσουμε.

Οι συνθήκες είναι πολύ μακριά από το ιδανικό. Μπορεί από εβδομάδα να μπορούμε να κάνουμε προπόνηση όμως βάζουμε τον εαυτό μας σε ρίσκο και πρέπει η ΔΟΕ να αρχίσει να το σκέφτεται» είπε μεταξύ άλλων η χρυσή ολυμπιονίκης.

Παράλληλα, στην εκπομπή «MEGA Sports Weekend» μίλησαν και οι Ολυμπιονίκες στην ιστιοπλοΐα, Τάκης Μάντης και Παύλος Καγιαλής.

Οι δύο αθλητές εξέφρασαν την άποψη ότι είναι άδικο να πραγματοποιηθούν φέτος οι Ολυμπιακοί Αγώνες, υποστηρίζοντας πως αν και πρόκειται για ένα μεγάλο αθλητικό γεγονός, είναι πολύ δύσκολο να γίνουν φέτος οι Αγώνες.

«Η ψυχολογία για όλη την προετοιμασία μετράει πάρα πολύ και κανείς αθλητής δεν την έχει αυτή την στιγμή» είπαν χαρακτηριστικά.