Η υπουργός υπογράμμισε ότι στο τραπέζι βρίσκονται όλα τα σενάρια, όπως η παράταση του σχολικού έτους, η μετακύληση των εξετάσεων και η μείωση της ύλης. 

«Η σχολική χρονιά δεν χάνεται ούτε η ακαδημαϊκή. Περιμένουμε τα δεδομένα για να δούμε πότε θα μπορέσουμε να ανοίξουμε και πάλι τα σχολεία με ασφάλεια» τόνισε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως μιλώντας το πρωί της Δευτέρας στο MEGA .

Η κ. Κεραμέως μίλησε και για τις εφαρμογές που θέτει σε λειτουργία το υπουργείο Παιδείας για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση των μαθητών και των φοιτητών.

Όπως εξήγησε η κ. Κεραμέως, δεν πρόκειται να χαθεί η χρονιά τόσο στα σχολεία, όσο και στα πανεπιστήμια, προσθέτοντας ότι έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία του e-learning για τα λύκεια, ενώ τις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσουν τα γυμνάσια και τα δημοτικά σχολεία.

«Είναι ένα τεράστιο εγχείρημα, έχει γίνει ένα σημαντικό βήμα που δεν είχε γίνει ποτέ στη χώρα μας» σημείωσε η υπουργός Παιδείας, εξηγώντας τους δύο άξονες εξ αποστάσεως εκπαίδευσης: την σύγχρονη εκπαίδευση και την ασύγχρονη.

Στην πρώτη περίπτωση ο καθηγητής ή ο δάσκαλος μπαίνει στην ψηφιακή τάξη και κάνει το μάθημα, το οποίο παρακολουθούν οι μαθητές, έχοντας τη δυνατότητα να παρέμβουν ανά πάσα στιγμή. «Είναι ελάχιστες οι οικογένειες που δεν έχουν σύνδεση στο internet για να μπορούν να μπουν τα παιδιά. Ωστόσο, μεριμνήσαμε για να μπορεί κανείς να μπαίνει και μέσω τηλεφώνου, με αστική χρέωση» πρόσθεσε η Νίκη Κεραμέως.

Παράλληλα, για την ασύγχρονη εκπαίδευση η υπουργός Παιδείας υπογράμμισε ότι υπάρχει πλούσιο υλικό, το οποίο είναι διαθέσιμο ανά πάσα στιγμή προς τους μαθητές.

Πώς θα καλυφθεί το χαμένο έδαφος

Η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας συνεχίζει να γράφει και να σβήνει σχέδια για την αναπλήρωση των μαθημάτων ώστε να διεξαχθούν απρόσκοπτα οι Πανελλαδικές και να μη χαθεί η σχολική χρονιά για κανέναν μαθητή.

Με τα δεδομένα που υπάρχουν μέχρι στιγμής τα σενάρια είναι 3.

Το καλό σενάριο

Εάν τα σχολεία ανοίξουν μετά το Πάσχα τότε εκτιμάται ότι τα μαθήματα θα αναπληρώσουν με μικρές «θυσίες»  όπως σύντμηση των διδακτικών ωρών και κατάργηση των περιπάτων.

Το πιθανότερο σενάριο

Εάν η εξάπλωση του κοροναϊού συνεχιστεί και μετά το Πάσχα, εξέλιξη που φαντάζει αρκετά πιθανή, τότε η λύση θα δοθεί με παράταση του σχολικού έτους, μείωση της διδακτέας και εξεταστέας ύλης και μετάθεση των πανελλαδικών σε ημερομηνίες όσο το δυνατό πιο κοντά στον αρχικό προγραμματισμό.

Σημειώνεται ότι οι Πανελλαδικές αρχίζουν κάθε χρόνο το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου.

Σε αυτό το σενάριο, οι πανελλαδικές μπορεί να ξεκινήσουν προς τα τέλη Ιουνίου ή μέσα στον Ιούλιο έτσι ώστε να μην διαταραχθεί σημαντικά η εξεταστική διαδικασία.

Το κακό  σενάριο

Στην περίπτωση που η πανδημία λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις και στη χώρα μας τότε πιθανότατα το υπουργείο Παιδείας να αναγκαστεί να προχωρήσει στην πιο ακραία λύση.

Σε αυτή,  εκτός από την παράταση του σχολικού έτους και τη μετάθεση των εξετάσεων θα αναζητηθεί πιθανότατα φόρμουλα ακόμη και για ολοκλήρωση της ύλης μόνο με εξ αποστάσεως μαθήματα (σ.σ τη δεδομένη στιγμή τα εξ αποστάσεως μαθήματα αφορούν μόνο επαναλήψεις).

Εάν συμβεί αυτό, το υπουργείο Παιδείας θα εξετάσει ακόμη και το σενάριο να γίνουν οι πανελλαδικές τον Σεπτέμβρη, κάτι  που θέλει να αποφύγει η Νίκη Κεραμέως όπως δήλωσε στο in.gr .

Σε κάθε περίπτωση, ακόμη και στην πιο ακραία περίπτωση, η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας θα κάνει ότι χρειαστεί ώστε να μη  χαθεί η σχολική χρονιά και να μην πάνε χαμένοι οι κόποι των μαθητών.

Η υπουργός υπογράμμισε ότι στο τραπέζι βρίσκονται όλα τα σενάρια, όπως η παράταση του σχολικού έτους, η μετακύληση των εξετάσεων και η μείωση της ύλης.

«Για τις πανελλαδικές θα κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας για να μείνουμε κοντά στον αρχικό προγραμματισμό των εξετάσεων».

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr