Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κοροναϊός : «Καμπανάκι» ειδικών για αυτοσχέδιο τεστ στο Διαδίκτυο

Κοροναϊός : «Καμπανάκι» ειδικών για αυτοσχέδιο τεστ στο Διαδίκτυο

Το «τεστ», που άρχισε να κυκλοφορεί στο Twitter και στο Facebook και μέσω μηνυμάτων email την περασμένη εβδομάδα, αποδίδεται ψευδώς σε μέλος του «διοικητικού συμβουλίου του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Στάνφορντ».

Ειδικοί προειδοποιούν ότι πρόσφατο «αυτόματο τεστ» για τον κοροναϊό, που κυκλοφορεί στο Διαδίκτυο, είναι εντελώς παραπλανητικό και επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία.

Γραμμένο με την εφαρμογή notes του iPhone, το τεστ αποτελείται από τρεις σημειώσεις και ισχυρίζεται ότι μπορεί να διαγνώσει τον κορωνοϊό σε χρήστες που θα κρατήσουν την αναπνοή τους για τουλάχιστον δέκα δευτερόλεπτα. Αν μπορέσουν να κρατήσουν την αναπνοή τους για τον χρόνο αυτό χωρίς να βήξουν, το τεστ ισχυρίζεται ότι δεν έχουν μολυνθεί με τον κορωνοϊό.

Το «τεστ», που άρχισε να κυκλοφορεί στο Twitter και στο Facebook και μέσω μηνυμάτων email την περασμένη εβδομάδα, αποδίδεται ψευδώς σε μέλος του «διοικητικού συμβουλίου του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Στάνφορντ».

Εκπρόσωπος του νοσοκομειακού ιδρύματος αρνήθηκε την οποιαδήποτε σχέση του πανεπιστημίου με το δήθεν τεστ, χαρακτηρίζοντάς το «επικίνδυνη παραπληροφόρηση», σύμφωνα με την ιστοσελίδα του CNN, για να εξηγήσει ότι η ικανότητα να κρατήσεις την αναπνοή σου δεν σημαίνει τίποτα, καθώς ο κορωνοϊός μπορεί να μην έχει ερεθίσει στα πρώτα στάδια την αναπνευστική οδό.

Άλλος μύθος που διακινείται ευρέως στο Διαδίκτυο λέει ότι, αν πίνετε πολύ νερό θα προστατευθείτε από τον κοροναϊό.

Ο «συντάκτης» του δημοσιεύματος αυτού στο Ιντερνετ συστήνει μάλιστα να πίνουμε ένα ποτήρι νερό κάθε 15 λεπτά, τουλάχιστον, οδηγώντας τον ιό στο πεπτικό σύστημα, όπου θα σκοτωθεί από τα οξέα του στομάχου.

Αλλος μύθος, όπως αναφέρει η Καθημερινή, που διακινείται ευρέως θέλει τον κοροναϊό να προκαλεί οπωσδήποτε πνευμονία. Τα στάδια της νόσου διαφέρουν όμως από ασθενή σε ασθενή, καθώς πολλοί μολυσμένοι με κοροναϊό μπορεί να μην αντιμετωπίσουν συμπτώματα όπως πονόλαιμο και να μην εμφανίσουν πνευμονία.

Επιστημονικά έγκυρη μέθοδο προστασίας από τον κοροναϊό προτείνει, πάντως, ερευνητής του Πανεπιστημίου Ουάσιγκτον στο Σεν Λούις. Πρόκειται για φορητό καυστήρα, ικανό να σκοτώνει αυτοστιγμεί τον ιό, καθώς αυτός εκτοξεύεται από το στόμα ασθενών οι οποίοι βήχουν ή φταρνίζονται.

Sports in

Ολυμπιακός – Φερεντσβάρος 10-8: Φουλάρουν για το Final 4 οι Ερυθρόλευκοι

Ο Ολυμπιακός νίκησε τη Φερεντσβάρος με 10-8, την υποχρέωσε στην πρώτη φετινή της ήττα σε όλες τις διοργανώσεις και έπιασε κορυφή μαζί με τους Ούγγρους.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024