Πολλά είναι τα πράγματα που πρέπει να προσέξουμε στην καθημερινότητά μας λόγω του κοροναϊού.

Αν και καλό θα ήταν να μένουμε σπίτι, θέλοντας και μη είτε πρέπει να πεταχτούμε μέχρι το σούπερ μάρκετ είτε πρέπει να πάμε σε μία δουλειά, ίσως βγούμε έξω.

Η μάσκα, τα γάντια και τα αντισηπτικά θα μας προστατέψουν. Τι γίνεται όμως με τα ρούχα μας;

Επιβιώνει ο κοροναϊός πάνω στα ρούχα και για πόσο;

Λόγω του ότι είναι μια πρωτόγνωρη συνθήκη, ακόμα και για τους επιστήμονες, υπάρχουν πολλά που δεν ξέρουμε για τον κοροναϊό. Η μετάδοσή του γίνεται μέσω των σταγονιδίων από το στόμα (αναπνοή, βήχας, φτέρνισμα).

Επίσης, έχει τεκμηριωθεί η μετάδοσή του από μολυσμένες επιφάνειες. Είναι όμως πιο πιθανή η μετάδοσή του από σκληρές επιφάνειες παρά από μαλακές όπως το ύφασμα.

Βέβαια πόσο καιρό μπορεί να επιβιώσει πάνω σε επιφάνειες είναι ακόμα υπό διερεύνηση, με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να αναφέρει ότι μπορεί να είναι από μερικές ώρες μέχρι μερικές μέρες.

Σε κάθε περίπτωση, είναι καλό να φροντίσουμε και το σωστό πλύσιμο των ρούχων μας.

Το Κέντρο Ελέγχου Επιδημιών αναφέρει πώς να καθαρίσεις και να απολυμάνεις ρούχα, πετσέτες, κλινοσκεπάσματα και ό,τι μπαίνει στο πλυντήριο.

  • Να φοράς γάντια μιας χρήσης όταν χειρίζεσαι βρώμικα ρούχα από έναν άρρωστο και να τα πετάς μετά από κάθε χρήση.
  • Αν χρησιμοποιείς επαναχρησιμοποιήσιμα γάντια, αυτά πρέπει να προορίζονται αποκλειστικά για καθαρισμό και απολύμανση ρούχων κι επιφανειών, όχι για άλλους σκοπούς οικιακής χρήσης.
  • Να πλένεις τα χέρια σου αμέσως μετά την αφαίρεση των γαντιών. Αν δεν χρησιμοποιείς γάντια σε αυτή τη διαδικασία, φρόντισε να πλύνεις καλά τα χέρια σου αμέσως μετά.
  • Μην τινάζεις τα βρώμικα ρούχα, αν αυτό είναι εφικτό. Αυτό θα ελαχιστοποιήσει τη διασπορά του ιού μέσω του αέρα.
  • Να πλένεις τα ρούχα σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή αλλά αν είναι εφικτό σε όσο πιο ζεστό νερό γίνεται -χωρίς να καταστραφούν. Στη συνέχεια πρέπει να στεγνώσεις τα ρούχα πλήρως.

Γράψτε το σχόλιό σας