Ιταλία : Κοροναϊός και καραντίνα μείωσαν δραστικά την ατμοσφαιρική ρύπανση
Η μείωση των ρύπων είναι ιδιαίτερα αισθητή πάνω από τη Βόρεια Ιταλία και κυρίως την κοιλάδα του Πο (Πάδου) όσον αφορά τις εκπομπές διοξειδίου του αζώτου
Ουδέν κακόν αμιγές καλού. Τα δρακόντεια μέτρα περιορισμού που αναγκάστηκε να λάβει η Ιταλία στις μετακινήσεις και στην οικονομική δραστηριότητα των κατοίκων της, προκειμένου να περιορίσει την εξάπλωση του νέου κοροναϊού, είχαν και ένα θετικό αντίκτυπο.
Μείωσαν δραστικά τα επίπεδα ρύπανσης πάνω από τη χώρα, ιδίως στο βόρειο τμήμα της, όπως αποκαλύπτουν τα στοιχεία του ευρωπαϊκού δορυφόρου Copernicus Sentinel-5P.
Η μείωση των ρύπων είναι ιδιαίτερα αισθητή πάνω από τη Βόρεια Ιταλία και κυρίως την κοιλάδα του Πο (Πάδου) όσον αφορά τις εκπομπές διοξειδίου του αζώτου.
«Είμαστε πολύ βέβαιοι ότι η μείωση των εκπομπών που μπορούμε να δούμε συμπίπτει με το λουκέτο στην Ιταλία, το οποίο προκαλεί λιγότερη κίνηση οχημάτων και λιγότερες βιομηχανικές δραστηριότητες» δήλωσε ο Κλάους Τσένερ, επικεφαλής της αποστολής Copernicus Sentinel του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA).
Ο δορυφόρος Sentinel-5P παρακολουθεί την ατμόσφαιρα και διαθέτει το όργανο Tropomi -το πιο ακριβές σήμερα για τη μέτρηση της ρύπανσης από το διάστημα-, που μπορεί να «χαρτογραφήσει» μια πλειάδα αερίων όπως το διοξείδιο του αζώτου, το όζον, το μεθάνιο, το μονοξείδιο του άνθρακα, τα αερολύματα κ.ά.
(Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ – ΜΠΕ)
- Δένδιας: Σε μια περίοδο πολλαπλών προκλήσεων, η ΕΕ οφείλει να είναι «ασπίδα» απέναντι σε κάθε απειλή κατά των μελών της
- Κώστας Μπακογιάννης στο in: Η υποψηφιότητα για τον Δήμο Αθηναίων, το «ψυγείο» και η πολιτική
- Απίθανος ο μικρός αδερφός του Γιαμάλ: Οδηγάει… Mercedes, φοράει μαύρο γυαλί και «τρελαίνει» τα social media (vid)
- Sugar: Ο πρώτος πιστοποιημένος σκύλος ειδοποίησης διαβήτη στην Ελλάδα
- Τελευταίο σταθμός σήμερα η Θεσσαλονίκη πριν το Συνέδριο της ΝΔ – Ομιλίες Μητσοτάκη και Δένδια
- Μήνυμα Τασούλα για την Ημέρα της Ευρώπης: Η ΕΕ παραμένει κορυφαίο εγχείρημα ειρηνικής συνεργασίας και προόδου των λαών
- Ο Παναθηναϊκός θα πάει στη Βαλένθια με στόχο κάτι που δεν έχει γίνει ποτέ (vids)
- Χανταϊός σε κρουαζιερόπλοιο: Στα Κανάρια μεταβαίνει ο ΠΟΥ για την απομάκρυνση των επιβατών του MV Hondius
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

![Μελανσόν εναντίον ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, Ταϊβάν και Ισραήλ στην ίδια συνέντευξη [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/05/X7BISL4J2FPWXNFMRYL5SQBVHQ-1-127x85.jpg)




![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 09.05.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/05/evgeni-tcherkasski-PcovpDybx9g-unsplash-1-315x220.jpg)












































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442