Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Έβρος: Οι κινήσεις - ματ της Ελλάδας στις προκλήσεις της Τουρκίας

Έβρος: Οι κινήσεις – ματ της Ελλάδας στις προκλήσεις της Τουρκίας

Σχεδόν διαρκή είναι πλέον τα επεισόδια στον Έβρο με τους πρόσφυγες και μετανάστες να καθοδηγούνται και να εξοπλίζονται από τις τουρκικές αρχές. Όμως η ελληνική πλευρά αντιδρά με κινήσεις - ματ, οι οποίες είναι ενδεικτικές της ετοιμότητας στην οποία βρίσκεται

Σχεδόν διαρκή είναι πλέον τα επεισόδια στον Έβρο με τους πρόσφυγες και μετανάστες να καθοδηγούνται και να εξοπλίζονται από τις τουρκικές αρχές. Όμως η ελληνική πλευρά αντιδρά με κινήσεις – ματ, οι οποίες είναι ενδεικτικές της ετοιμότητας στην οποία βρίσκεται.

Οι ελληνικές Αρχές αναγκάστηκαν να κλείσουν τα σύνορα στην περιοχή Παζάρ Κουλέ, τοποθετώντας τσιμεντομπλόκ στο φράχτη μετά τα τελευταία επεισόδια όπου μετανάστες πέταγαν μολότοφ στους άνδρες των ΜΑΤ. Οι εργασίες αυτές ωστόσο προκάλεσαν τις αντιδράσεις τουρκικών ΜΜΕ, τα οποία με δημοσιεύματα και αναφορές καταγγέλλουν την Ελλάδα που λαμβάνει μέτρα προστασίας των συνόρων της από τα «παιχνίδια» του Ερντογάν.

Την ίδια ώρα, οι ελληνικές Αρχές συνεχίζουν τη θωράκιση του συρματοπλέγματος κατά μήκος της συνοριακής γραμμής, ενώ έχουν δημιουργήσει αναχώματα και τάφρους με αποτέλεσμα κάποια ευάλωτα σημεία από τα οποία επιχειρούσαν να περάσουν πρόσφυγες και μετανάστες να είναι πλέον απροσπέλαστα.

Σε δύο βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα το ΓΕΕΘΑ προβάλλονται οι αποτελεσματικές παρεμβάσεις του Στρατού Ξηράς στο Δάσος των Καστανιών των Έβρο.

Όπως διακρίνεται σε αυτά, ο Στρατός Ξηράς έχει προχωρήσει όχι μόνο σε βελτιώσεις και ενισχύσεις στα συρματοπλέγματα της συνοριακής γραμμής αλλά και σε σημαντικές παρεμβάσεις στο έδαφος με τη δημιουργία αναχωμάτων, εμποδίων και τάφρων προκειμένου να ανακόψει μία πιθανή μαζική είσοδο μεταναστών στο ελληνικό έδαφος.

Ισχυρές δυνάμεις της Frontex

Καθοριστικό ρόλο στην περιοχή του Έβρου πάντως αναμένεται να παίξει η παρουσία ισχυρών δυνάμεων της Frontex αναπτύσσονται από νωρίς το πρωί της Παρασκευής προκειμένου να συνεπικουρούν τις ελληνικές δυνάμεις που αποτρέπουν την παράνομη είσοδο μεταναστών και προσφύγων στη χώρα μας.

Η παρουσία των δυνάμεων της Frontex κρίνεται σημαντική καθώς η ηρεμία εναλλάσσεται με την ένταση στον Έβρο, αφού η Άγκυρα δείχνει αμετανόητη και συνεχίζει να ενορχηστρώνει τις προσπάθειες των μεταναστών να φτάσουν στην Ελλάδα.

Στα ελληνικά νησιά, η Frontex θα στείλει κυρίως εξοπλισμό, δηλαδή σκάφη ή ελικόπτερα. «Μπορεί να πάρει λίγο περισσότερο μέχρι να φθάσουν επιτόπου τα πλοία» σημείωσε την περασμένη εβδομάδα η εκπρόσωπος της υπηρεσίας Έβα Μονκιούρ, στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων αναφερόμενη στην ημερομηνία έναρξης της επιχείρησης την ερχόμενη εβδομάδα.

Δεν είναι ακόμη σαφές πώς θα συμβάλει κάθε μεμονωμένη χώρα της ΕΕ, όμως όλες έχουν υποσχεθεί να βοηθήσουν, δήλωσε η εκπρόσωπος. Η επιχείρηση της Frontex είναι σχεδιασμένη για δύο μήνες, αλλά μπορεί να παραταθεί.

Εξάλλου, όπως έγινε γνωστό την Τετάρτη, στα ελληνικά νησιά βρίσκονται μάλιστα ήδη δύο στελέχη από την Γερμανία, προκειμένου να εξετάσουν εάν μπορούν να υποστηρίξουν τις τεχνικές εργασίες των ελληνικών Αρχών για την ανέγερση χειμερινών καταλυμάτων και την δημιουργία παροχής νερού για τους πρόσφυγες.

Sports in

Μεντιλίμπαρ: «Δεν συμβιβαζόμαστε με τίποτα άλλο εκτός από τη νίκη με ΑΕΚ – Να επισκεφτούμε ξανά αυτό το γήπεδο»

Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ τόνισε πως ο Ολυμπιακός δεν θα συμβιβαστεί με τίποτα λιγότερο εκτός από τη νίκη ενώ υπογράμμισε με... νόημα πως οι «ερυθρόλευκοι» θέλουν να επισκεφτούν ξανά την «Opap Arena».

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024