Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κοροναϊός : Αγωνία μετά τη νέα αύξηση των κρουσμάτων - Μητσοτάκης: Τα δυσκολότερα είναι μπροστά μας

Κοροναϊός : Αγωνία μετά τη νέα αύξηση των κρουσμάτων – Μητσοτάκης: Τα δυσκολότερα είναι μπροστά μας

Εντείνεται η ανησυχία για την εξάπλωση του κοροναϊού στη χώρα μας, μετά τη νέα αύξηση των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων αλλά και την κήρυξη πανδημίας από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Εντείνεται η ανησυχία για την εξάπλωση του κοροναϊού στη χώρα μας, μετά και τη νέα αύξηση των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων αλλά και την κήρυξη πανδημίας από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 10 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα, ενώ το βράδυ της Τετάρτης βρέθηκαν θετικά ακόμη τρία κρούσματα, στο νοσοκομείο Καστοριάς, μεταξύ των οποίων ένας εργαζόμενος του νοσοκομείου και ένας 90χρονος.

Τα δυσκολότερα είναι μπροστά μας σημείωσε σε διάγγελμά του, ο πρωθυπουργός, θέτοντας ως στόχο «τα τυχόν σοβαρά κρούσματα να απλωθούν σε βάθος χρόνου, ώστε οι ασθενείς να είναι σε θέση να λάβουν τη φροντίδα που αξίζουν και δικαιούνται από τα νοσοκομεία μας».

Παράλληλα τοποθετήθηκε και για το θέμα που έχει προκύψει τις τελευταίες μέρες με τη Μετάληψη και την Εκκλησία, λέγοντας ξεκάθαρα ότι «τα θρησκευτικά καθήκοντα πρέπει κι αυτά να προσαρμοστούν στην πραγματικότητα και να επιτελούνται, όσο είναι εφικτό, από το σπίτι».

Στα δημόσια νοσοκομεία, όπως ανακοινώθηκε, αναστέλλονται μέχρι νεωτέρας, όλας τα απογευματινά ιατρεία, ενώ θα χειρουργούνται μόνο τα έκτακτα περιστατικά και τα περιστατικά εκείνα που δεν μπορούν να αναβληθούν.

Την ίδια ώρα, οι νοσοκομειακοί γιατροί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, σημειώνοντας ότι υπάρχουν «σοβαρά κενά» στα πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ για τον έλεγχο των ύποπτων κρουσμάτων κοροναϊού.

Αύξηση κρουσμάτων – Τρεις σε σοβαρή κατάσταση

Σύμφωνα με τον τελευταίο επίσημο απολογισμό, που δόθηκε στη δημοσιότητα νωρίς το απόγευμα της Τετάρτης, το σύνολο των προσβληθέντων από τον νέο κοροναϊό, ανέρχεται σε 99, από τους οποίους 95 είναι ελληνικής καταγωγής και 4 ξένης υπηκοότητας.

Τρεις από τους ασθενείς νοσηλεύονται στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, εκ των οποίων δύο στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών και ένας στο ΑΧΕΠΑ.

Όλοι οι υπόλοιποι είναι σε σταθερή κατάσταση και η επιτήρηση της υγείας τους συνεχίζεται.

Στην Εντατική του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Πατρών, που βρίσκεται στο Ρίο, νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση ο 66χρονος από την Αμαλιάδα, ο οποίος εμφάνισε πολυοργανική ανεπάρκεια.

Σε κρίσιμη κατάσταση στο ΑΧΕΠΑ, νοσηλεύεται και 53χρονος υγειονομικός από τη Σιάτιστα, ο οποίος εργάζεται στο μικροβιολογικό εργαστήριο του νοσοκομείου Καστοριάς, ενώ αξιοπρόσεκτο είναι το γεγονός ότι δεν είχε ταξιδέψει στο εξωτερικό.

Ο άνδρας βρίσκεται στην εντατική μονάδα του νοσοκομείου, με συμπτώματα αναπνευστικής ανεπάρκειας και πνευμονία. Όπως έγινε γνωστό, είχε περάσει πνευμονία πριν είκοσι ημέρες, και ως εκ τούτου ήταν ιδιαίτερα ευάλωτος στον ιό.

Ως κάτοικος της Σιάτιστας Κοζάνης, ο 53χρονος πήγε πρώτα στο τοπικό Κέντρο Υγείας και στη συνέχεια πήγε με ταξί, συνοδεία του αδερφού του, στο Μαμάτσειο Νοσοκομείο Κοζάνης

Εκεί, όμως, δεν μπήκε σε καραντίνα αλλά νοσηλεύτηκε ως κοινό περιστατικό για μία ολόκληρη νύχτα σε πεντάκλινο, μαζί με άλλους τέσσερις ασθενείς.

Τρία νέα κρούσματα στην Καστοριά

Το βράδυ της Τετάρτης έγινε γνωστό ότι εντοπίστηκαν τρία ακόμη επιβεβαιωμένα κρούσματα του κοροναϊού στο νοσοκομείο Καστοριάς.

Σύμφωνα με τοπικά μέσα, πρόκειται για δύο ασθενείς – έναν 90χρονο και έναν 55χρονο – που νοσηλεύονταν στο νοσοκομείο και έναν εργαζόμενο του νοσοκομείου.

Διάγγελμα Μητσοτάκη : Τα δυσκολότερα είναι μπροστά μας

Διάγγελμα για την κρίση του κοροναϊού, απηύθυνε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σημειώνοντας ότι «τα δυσκολότερα είναι μπροστά μας».

Κάνοντας έκκληση για την προστασία των ευπαθών ομάδων, ο πρωθυπουργός έθεσε ως στόχο «τα τυχόν σοβαρά κρούσματα να απλωθούν σε βάθος χρόνου, ώστε οι ασθενείς να είναι σε θέση να λάβουν τη φροντίδα που αξίζουν και δικαιούνται από τα νοσοκομεία μας».

Ο πρωθυπουργός ανέφερε περιληπτικά τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση (κλείσιμο όλων των σχολείων, πρόσληψη 2.000 επαγγελματιών υγείας, επιπλέον κρεβάτια σε ΜΕΘ, αξιοποίηση ιδιωτικών κλινικών), ενώ τοποθετήθηκε για το θέμα που έχει προκύψει τις τελευταίες μέρες με τη Θεία Κοινωνία και την εκκλησία, λέγοντας ξεκάθαρα ότι «τα θρησκευτικά καθήκοντα πρέπει κι αυτά να προσαρμοστούν στην πραγματικότητα και να επιτελούνται, όσο είναι εφικτό, από το σπίτι».

Χειρουργεία μόνο για έκτακτα περιστατικά

Όπως ανακοινώθηκε απο το Υπ. Υγείας, «λόγω της αναμενόμενης αύξησης στη ζήτηση των υπηρεσιών των νοσοκομείων, το πρόγραμμα των χειρουργείων προσαρμόζεται άμεσα, μέχρι νεοτέρας, και θα καλύπτει μόνο τα έκτακτα περιστατικά και τα περιστατικά εκείνα τα οποία δεν δύναται να αναβληθούν.

Επίσης, αναβάλλονται όλα τα απογευματινά ιατρεία των νοσοκομείων, μέχρι νεοτέρας».

Προσλήψεις νοσηλευτών – Τα τελευταία μέτρα

Με τα κρούσματα του κοροναϊού να αυξάνονται με ταχείς ρυθμούς στη χώρα αποφασίστηκε η αύξηση του αριθμού των εργαστηρίων που κάνουν την εξέταση, το τεστ για τον Covid-19.

Από την Πέμπτη, θα λειτουργήσουν τα εργαστήρια των νοσοκομείων Αττικόν και Πανεπιστημιακού Λάρισας που θα εκτελούν εξετάσεις για τον κορονοϊό, ανεβάζοντας τον αριθμό των εργαστηρίων σε 7 (Παστέρ, ΕΚΠΑ, ΑΠΘ, ΠΑΓΝΗ, Ρίο, Αττικόν, Λάρισα).

Ακόμη, δρομολογήθηκε η πρόσληψη με διαδικασίες – εξπρές 2.000 επαγγελματιών υγείας, κυρίως νοσηλευτών, για τα νοσοκομεία όλης της χώρας

Με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκου, στο πλαίσιο των μέτρων πρόληψης για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού, αναστέλλεται η λειτουργία των παιδότοπων σε όλη τη χώρα.

Αδεια ειδικού σκοπού

Το μεσημέρι της Τετάρτης, ανακοινώθηκαν – στο πλαίσιο των μέτρων στήριξης επιχειρήσεων και εργαζόμενων – νέα μέτρα, όπως η άδεια ειδικού σκοπού για γονείς με παιδιά έως 15 ετών. Πρόκειται για  ένα μέτρο που κρίθηκε επιβεβλημένο μετά το κλείσιμο για 14 ημέρες όλων των σχολείων στην χώρα.

Μαζική αποστολή SMS από τη ΓΓΠΠ

Mε μήνυμά της προς όλους τους πολίτες η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ενημερώνει το κοινό και κυρίως τις ευπαθείς ομάδες να μείνουν σπίτι όσο γίνεται περισσότερο για να μην εξαπλωθεί ο κοροναϊός:

Διαβάστε επίσης:  Νέες οδηγίες από τον ΕΟΔΥ! Πώς ορίζεται το κρούσμα και πώς ανιχνεύεται.

Νοσοκομειακοί γιατροί : Σοβαρά κενά στον έλεγχο των ύποπτων κρουσμάτων κοροναϊού

Στο μεταξύ, προβληματισμό προκαλεί η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας, που εντοπίζει σοβαρά κενά στα «πρωτόκολλα» που ακολουθούνται από τον ΕΟΔΥ για τον έλεγχο των ύποπτων κρουσμάτων κοροναϊού.

Η Ομοσπονδία, περιγράφει συγκεκριμένα περιστατικά, όπως η περίπτωση του 66χρονου από την Αμαλιάδα για τον οποίο, «ο ΕΟΔΥ αρχικά απαντούσε αρνητικά στο αίτημα των γιατρών να ελεγχθεί για κοροναϊό και τελικά μόνο μετά από επιμονή έγιναν εξετάσεις στις οποίες βρέθηκε θετικός».

Αναφέρεται στην περίπτωση της καθηγήτριας, «η οποία βρέθηκε θετική στον κορονοϊό μετά από εξέταση στην οποία υποβλήθηκε με δική της πρωτοβουλία. Η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης έδωσε εντολή στην καθηγήτρια να συνεχίζει να διδάσκει σε τέσσερα σχολεία χωρίς να γίνει προληπτική εξέταση και χωρίς να έχει ληφθεί κανένα μέτρο προστασίας, αφού ο ΕΟΔΥ έκρινε ότι δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας παρόλο που η καθηγήτρια είχε ταξιδέψει πρόσφατα στην Ιταλία».

Για τον 53χρονο υγειονομικό από τη Σιάτιστα, αναφέρει ότι «επίσης δεν θεωρήθηκε «ύποπτο» κρούσμα από τον ΕΟΔΥ, με αποτέλεσμα αρχικά να νοσηλευτεί στο νοσοκομείο Κοζάνης σε κοινό θάλαμο».

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024