Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κοροναϊός : Σε κρίσιμη κατάσταση το 9ο κρούσμα - Ελέγχονται 52 συνταξιδιώτες του

Κοροναϊός : Σε κρίσιμη κατάσταση το 9ο κρούσμα – Ελέγχονται 52 συνταξιδιώτες του

Σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύεται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας ο 66χρονος που το μεσημέρι της Τετάρτης αποτέλεσε το 9ο κρούσμα του κοροναϊού στην Ελλάδα

Σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύεται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας ο 66χρονος που το μεσημέρι της Τετάρτης αποτέλεσε το 9ο κρούσμα του κοροναϊού στην Ελλάδα.

Πρόκειται για έναν Ελληνα που είχε πρόσφατα ταξιδέψει σε Ισραήλ και Αίγυπτο, ο οποίος νοσηλεύεται σε σταθερή κατάσταση με σοβαρή πνευμονία στη μονάδα αρνητικής πίεσης στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο του Ρίου.

Πολλαπλά κλιμάκια του ΕΟΔΥ πραγματοποιούν ιχνηλάτηση επαφών στην Πάτρα και στην Αμαλιάδα (τόπο προέλευσης του ασθενή) σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές και τους γιατρούς.

Παράλληλα, η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας συνεδριάζει για την λήψη τυχόν απαραίτητων μέτρων.

Ταξίδευε με γκρουπ

Ο 66χρονος είχε ταξιδέψει με ακόμη 52 άτομα στα Ιεροσόλυμα και το Σινά.

Κάποιοι από τους συνεπιβάτες του φαίνεται να έχουν ήπια συμπτώματα γρίπης.

Σε κάθε περίπτωση, όλα τα άτομα του γκρουπ έχουν ειδοποιηθεί να μεταβούν στο νοσοκομείο του Ρίου για να ελεγχθούν για κοροναϊό.

Σύμφωνα με πληροφορίες του MEGA, στο γκρούπ που συμμετείχε στην προσκυνηματική εκδρομή προέρχονται από Πάτρα, Αμαλιάδα, Γαστούνη και Ζάκυνθο.

Όπως δήλωσε στο MEGA ο πατήρ Γεώργιος, συνταξιδιώτης του 66χρονου, στη διάρκεια του ταξιδιού δεν υπήρξαν άτομα που να έχουν ύποπτα συμπτώματα.

Μόνο αφού επέστρεψαν από το ταξίδι στους ιερούς τόπους, όλο και περισσότεροι παρουσίαζαν συμπτώματα γρίπης, δηλαδή πυρετό και βήχα.

Σύμφωνα με τον πατήρ Γεώργιο, περισσότεροι από τους μισούς συνεπιβάτες του 66χρονου παρουσιάζουν συμπτώματα.

Ήδη, κάποιοι από τους συνταξιδιώτες του 66χρονου βρίσκονται στα εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου του Ρίου και ελέγχονται για κοροναϊό.

Σε καραντίνα εργαζόμενοι του νοσοκομείου

Την ίδια ώρα, στο νοσοκομείο του Ρίου έχει σημάνει συναγερμός.

Σε καραντίνα έχουν μπει 15 εργαζόμενοι στο νοσοκομείο του Ρίου για προληπτικούς λόγους, καθώς υπάρχει το ενδεχόμενο να έχουν προσβληθεί από τον κοροναϊό.

Πρόκειται για μέλη του προσωπικού του νοσοκομείου του Ρίου, όπου εισήχθη αρχικά ο 66χρονος.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, πάντως ο 66χρονος νοσηλευόταν σε ειδικό θάλαμο απομόνωσης.

Ο 66χρονος πήγε ο ίδιος στο νοσοκομείο με συμπτώματα δύσπνοιας και εισήχθη στην παθολογική κλινική του νοσοκομείου του Ρίου, ενώ δεν του έγιναν εξαρχής εξετάσεις για τον κοροναϊό. Δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό, αν ο 66χρονος ανέφερε στους γιατρούς το ταξιδιωτικό του ιστορικό και για αυτό δεν υπεβλήθη σε εξετάσεις για τον κοροναϊό.

Σε κάθε περίπτωση, στην Πάτρα μεταβαίνει εκτάκτως και κλιμάκιο του ΕΟΔΥ προκειμένου να εκτιμηθεί η κατάσταση.

Διαβάστε επίσης: Κοροναϊός: Καταγγελίες για ελλείψεις σε προσωπικό, υλικά και εξοπλισμό στο ΑΧΕΠΑ

Στην παρούσα φάση, οι λοιμωξιολόγοι ακολουθούν εκτεταμένη ιχνηλάτηση των επαφών του, ώστε να περιοριστούν έγκαιρα και να αποφευχθούν περαιτέρω μεταδόσεις του ιού.

Υπενθυμίζεται ότι το περιστατικό διεγνώσθη στο Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ, όπως έκανε γνωστό ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας για το νέο κοροναϊό.

Νωρίτερα, σήμερα το πρωί άλλωστε επιβεβαιώθηκε ένα ακόμα κρούσμα κοροναϊού. Πρόκειται για Ελληνα, στενή επαφή του πέμπτου επιβεβαιωμένου κρούσματος, της φίλης, δηλαδή της 38χρονης γυναίκας που ήταν η πρώτη που διαγνώστηκε με τον ιό στην χώρα μας.

Το συγκεκριμένο περιστατικό παραμένει στον ειδικό θάλαμο απομόνωσης του νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, της Θεσσαλονίκης.

Σε εγρήγορση οι ελληνικές αρχές

Αυξάνει την ετοιμότητά της η Ελλάδα για την επόμενη φάση της διάδοσης της νόσου COVID-19, η οποία  θα απαιτήσει νοσηλεία των βαρέως πασχόντων ασθενών σε νοσοκομείο ή σε μονάδες εντατικής θεραπείας.

Οι Έλληνες ειδικοί παρακολουθούν την πορεία των κρουσμάτων αλλά επικεντρώνονται και στην επόμενη φάση. Μιας πιθανής μεγάλης διασποράς του κοροναϊού στην κοινότητα, ενώ προετοιμάζονται αναλόγως γι’ αυτήν.

Η χώρα μας οφείλει να είναι προετοιμασμένη για μια πιθανή υγειονομική κρίση από τη διασπορά της νόσου που προκαλεί ο κοροναϊός, η οποία μπορεί να συμβεί – όπως και στο εξωτερικό – κυριολεκτικά “κάτω από τη μύτη μας”, όπως τόνισε χθες ο επιστημονικός υπεύθυνος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) για τη νόσο COVID-19 στην Ελλάδα, Σωτήρης Τσιόδρας.

«Ήδη έχουμε υιοθετήσει στρατηγικές αυτού του σεναρίου, να το αποφύγουμε όσο το δυνατόν περισσότερο χρονικά. Δεν μπορώ να κάνω πρόβλεψη αυτές τις ημέρες. Υπάρχουν συνάδελφοι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Αθηνών, που δουλεύουν σε μαθηματικά μοντέλα, τα οποία τις επόμενες μέρες μπορούμε να σας ανακοινώσουμε» τόνισε χαρακτηριστικά, χωρίς να αποκλείει άνοδο των κρουσμάτων τις επόμενες ημέρες.

Sports in

Πολεμώντας στην… αυλή του

Ο Ολυμπιακός του Γιώργου Μπαρτζώκα είναι ο «λάθος» αντίπαλος playoffs. Και η Μπαρτσελόνα χθες βράδυ ήδη κατάλαβε το «γιατί»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024