Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Ακούσετε, ακούσετε…»

«Ακούσετε, ακούσετε…»

Οι παλαιότεροι θυμούνται τον Δ. Χαλικιά να συμβουλεύει τους πολιτικούς με τη χαρακτηριστική φράση «ακούσετε, ακούσετε…».

Μέσα στον ορυμαγδό των ημερών και τις πολλές απώλειες επιφανών προσώπων, θα ήταν παράλειψη από πλευράς μας να μη μνημονεύσουμε την απώλεια του ξεχωριστού Δημήτρη Χαλικιά, άλλοτε διοικητή της Τράπεζας Ελλάδος, ο οποίος έφυγε την περασμένη Τετάρτη πλήρης ημερών, σε ηλικία 95 χρόνων. Ο Δημήτρης Χαλικιάς ανέλαβε τη διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος το 1984 και διατήρησε τη θέση έως το 1992.

Πρωταγωνίστησε στη μεταβατική δεκαετία του ’80 , έπαιξε κρίσιμο ρόλο στον εξευρωπαϊσμό και στη φιλελευθεροποίηση της οικονομίας και ήταν αυτός βεβαίως που αποκάλυψε στο τελικό του στάδιο το σκάνδαλο Κοσκωτά και ιδιαιτέρως τη δωροληψία του Μένιου Κουτσόγιωργα με 2 εκατομμύρια δολάρια. Υπήρξε επίσης κήρυκας του ευρωπαϊκού δρόμου, υπερασπιστής της σταθεροποίησης, είχε εγκαίρως αναδείξει τους κινδύνους των ελλειμμάτων και της υπερχρέωσης και βεβαίως ανεδείχθη σε άριστο θεματοφύλακα του εθνικού νομίσματος σε καιρούς δύσκολους. Οι παλαιότεροι τον θυμούνται να συμβουλεύει τους πολιτικούς με τη χαρακτηριστική φράση «ακούσετε, ακούσετε…». Είχε με τα χρόνια αποκτήσει και μοναδικές εμπειρίες. Τον θυμόμαστε να λέει ότι «οι νέες κυβερνήσεις στην Ελλάδα ό,τι έχουν να κάνουν οφείλουν να το ολοκληρώνουν στον πρώτο χρόνο της θητείας τους, γιατί μετά εμπλέκονται στις απαιτήσεις του εκλογικού κύκλου και χάνουν την όποια δυναμική τους». Σοφή κουβέντα, έχει αποδειχθεί η ορθότητά της εδώ και δεκαετίες και προφανώς ισχύει και τώρα…

Θυμάμαι με θλίψη τον χειμώνα του 2018, όταν συγκροτούνταν οι συνδυασμοί των παρατάξεων για τις επερχόμενες περιφερειακές εκλογές του 2019, τις έντονες ανησυχίες που εξέφραζαν τοπικοί παράγοντες του Βορείου Αιγαίου για τις πρωτοβουλίες του αποτυχημένου στις εθνικές εκλογές του 2012 υποψηφίου με τη Νέα Δημοκρατία καθηγητή και πρώην πρύτανη του ΕΜΠ κ. Κώστα Μουτζούρη. Πολλοί ήταν τότε εκείνοι που προειδοποιούσαν ότι στο Βόρειο Αιγαίο συγκροτείται ετερόκλητη συμμαχία χωρίς αρχές και κανόνες, σε βάση δήθεν πατριωτική, αλλά επί της ουσίας λαϊκιστική και πατριδοκάπηλη. Ωστόσο στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας παρίσταναν τις μωρές παρθένες. Τώρα είναι απλώς αργά. Λούζονται ήδη και θα λουστούν για πολύ ακόμη τις συνέπειες της αδράνειάς τους και της μειωμένης ευαισθησίας τους σε υποψηφιότητες που φώναζαν από μακριά πού το πάνε…

Στις 13 Μαρτίου ορκίζεται στη Βουλή, σύμφωνα με το Σύνταγμα, και την επομένη, 14 Μαρτίου, αναλαμβάνει επισήμως τα καθήκοντά της. Η εκλεγμένη Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου μετέβη την Παρασκευή το μεσημέρι στο Προεδρικό Μέγαρο για να ενημερωθεί από τον απερχόμενο Πρόεδρο Προκόπη Παυλόπουλο. Το πρώτο της ταξίδι μετά την ανάληψη των καθηκόντων της θα είναι στην Κύπρο.

«Η οικονομική κρίση ως δικανική πρόκληση. Η καμπύλη του δικαστικού ελέγχου της συνταγματικότητας των «μνημονιακών» μέτρων» είναι ο τίτλος του νέου βιβλίου του Ευάγγελου Βενιζέλου. Σε αυτό αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι η οικονομική κρίση που επωάστηκε για πολλά χρόνια προτού ξεσπάσει την περίοδο 2010-2019 λειτούργησε και ως μεγάλη δικανική πρόκληση. Ολα τα μεγάλα θέματα, η φύση των προγραμμάτων στήριξης (μνημονίων), τα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής, οι περικοπές μισθών και συντάξεων, η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος, οι φορολογικές επιβαρύνσεις, τα διαρθρωτικά μέτρα όπως η προσπάθεια μείωσης του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων ή οι αλλαγές στη ρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, έγιναν αντικείμενο δικαστικών κρίσεων.

Πηγή: Βηματοδότης

Sports in

Μεγαλώνει ο μύθος του Ολυμπιακού: 42ος ευρωπαϊκός τελικός

O oργανισμός του Ολυμπιακού συνεχίζει να γράφει ιστορία και μετά την τεράστια επιτυχία της ομάδας χάντμπολ, έφτασε τους 42 ευρωπαϊκούς τελικούς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024