Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Συναγερμός για τον κοροναϊό: Εξαντλήθηκαν οι μάσκες - Αγωνία για τις εξετάσεις του 40χρονου

Συναγερμός για τον κοροναϊό: Εξαντλήθηκαν οι μάσκες – Αγωνία για τις εξετάσεις του 40χρονου

Έκδηλη είναι η ανησυχία επικρατεί τις τελευταίες ημέρες στη χώρα μας, ιδιαιτέρως μετά την έξαρση του νέου κοροναϊού στην Ιταλία και τον θάνατο συνολικά επτά ατόμων

Έκδηλη είναι η ανησυχία επικρατεί τις τελευταίες ημέρες στη χώρα μας, ιδιαιτέρως μετά την έξαρση του νέου κοροναϊού στην Ιταλία και τον θάνατο συνολικά επτά ατόμων μέσα σε μόλις ένα 48ωρο.

Η καθημερινή άφιξη πλοίων από τη γειτονική χώρα στην Πάτρα έχει προκαλέσει αναστάτωση στους κατοίκους της αχαϊκής πρωτεύουσας, οι οποίοι φοβούνται το ενδεχόμενο μετάδοσης του ιού και στην Ελλάδα. Ωστόσο, δεν είναι οι μόνοι.

Λαμβάνοντας υπόψιν και την έξαρση της εποχικής γρίπης, η οποία πάντως φαίνεται να εμφανίζει πτωτική τάση το τελευταίο διάστημα, δεν είναι λίγοι όσοι σπεύδουν στα φαρμακεία προκειμένου να προμηθευτούν ιατρικές μάσκες, σε μία κίνηση προφύλαξης απέναντι στον ιό.

Η αυξημένη ζήτηση έχει οδηγήσει στην εξάντληση των αποθεμάτων τους στην Αττική, όπως επιβεβαίωσε, μιλώντας στο MEGA, ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αθηνών, Κωνσταντίνος Λουράντος.

«Τα φαρμακεία έχουν προμηθευτεί μάσκες εδώ και αρκετό διάστημα, όπως κάθε χρόνο, ωστόσο η ζήτηση ήταν τεράστια. Ειδικά, μετά την έξαρση του κοροναϊού στην Ιταλία, οι Έλληνες έχουν αρχίσει να πηγαίνουν από φαρμακείο σε φαρμακείο και να ζητούν μάσκες. Όσες και να είχαμε δεν θα μπορούσαν να καλύψουν τη ζήτηση» είπε χαρακτηριστικά, χαρακτηρίζοντάς την απρόσμενη.

«Έχουμε ξεμείνει από μάσκες» πρόσθεσε, σημειώνοντας πως είναι υπερβολική η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί.

Πιθανό πρόβλημα με τα αποθέματα αντισηπτικών

Ακόμη, σύμφωνα με τον κ. Λουράντο, σύντομα ίσως υπάρξει πρόβλημα και στα αποθέματα αντισηπτικών.

«Εάν εξακολουθήσει αυτή η μεγάλη κινητοποίηση λόγω κοροναϊού, είναι πιθανό να ξεμείνουμε και από αυτά» τόνισε, συνιστώντας ψυχραιμία και όχι πανικό.

Σύμφωνα με τον κ. Λουράντο «το σημαντικότερο είναι η ατομική υγιεινή και αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό».

Έκκληση Κικίλια για κοροναϊό

Την ίδια ώρα, έκκληση προς τους πολίτες να δίνουν βάση μόνο στις πληροφορίες που προέρχονται από τους εξουσιοδοτημένους επιστήμονες που ασχολούνται με το ζήτημα του κοροναϊού έκανε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.μέσω του λογαριασμού του στο twitter.

«Να ακούτε τους ειδικούς επιστήμονες, τους καθηγητές Πανεπιστημίου, τους λοιμωξιολόγους και όχι όσους διασπείρουν fake news για #κοροναϊό» έγραψε χαρακτηριστικά σε ανάρτησή του στο Twitter.

Αγωνία για τις εξετάσεις του 40χρονου στην Πάτρα

Στο μεταξύ, το μεσημέρι αναμένονται τα αποτελέσματα των εξετάσεων του 40χρονου άνδρα, ο οποίος εισήχθη το μεσημέρι της Δευτέρας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου, με συμπτώματα ύποπτα για κοροναϊό.

Το τεστ για την εποχική γρίπη ήταν αρνητικό και πλέον, οι αρχές αναμένουν τα αποτελέσματα του Ινστιτούτο Παστέρ.

Συναγερμός πάντως έχει σημάνει και στο Γενικό Νοσοκομείο Βέροιας, όπου δύο άτομα νοσηλεύονται με συμπτώματα ύποπτα για κοροναϊό. Αμφότεροι έχουν εισαχθεί σε ειδικά διαμορφωμένη μονάδα του νοσοκομείου, με τις αρμόδιες αρχές να έχουν λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας.

Σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό «ΑΝΤ1», οι γιατροί εμφανίζονται καθησυχαστικοί, ενώ έχουν ήδη αποσταλεί τα πρώτα δείγματα στο Ινστιτούτο Παστέρ, προκειμένου να διαπιστωθεί αν πράγματι νοσούν από τον θανατηφόρο ιό.

Το σχέδιο των ελληνικών Αρχών

Σε κάθε περίπτωση, η έξαρση του νέου κοροναϊού στη γειτονική Ιταλία έχει σημάνει συναγερμό στην Ελλάδα λόγω της αυξημένης πιθανότητας εμφάνισης κρούσματος και στη χώρα μας.

Η Αθήνα έχει καταρτίσει κεντρικό σχέδιο αν υπάρξει επιβεβαιωμένο κρούσμα κοροναϊού, το οποίο χωρίζεται σε στάδια, ενώ την ευθύνη και τον σχεδιασμό για την εφαρμογή των μέτρων έχει η Πολιτική Προστασία, όπως αποφασίστηκε στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στα στάδια του σχεδίου θα ενεργοποιούνται τα αντίστοιχα πρωτόκολλα:

  • Ο ασθενής νοσηλεύεται και απομονώνεται.
  • Η Πολιτική Προστασία αρχίζει την ανίχνευση των επαφών του (οικογένεια, συγγενείς, φίλοι).
  • Όταν εντοπιστούν θα μπαίνουν αμέσως σε νοσοκομείο και καραντίνα για 14 μέρες ακόμα και αν δεν έχουν νοσήσει.
  • Εντοπίζεται και σφραγίζεται το σπίτι τους και αν υπάρξει λόγος μπορεί να σφραγιστεί ολόκληρη η πολυκατοικία στην οποία μένει.
  • Σε περίπτωση πανδημίας (στάδιο 1) δημιουργούνται από την Πολιτική Προστασία ζώνες καραντίνας (όσες ζώνες χρειαστούν), σφραγίζονται οι δημόσιοι χώροι και όλα επιτηρούνται από την ΕΛ.ΑΣ (το Μετρό για πχ σε περίπτωση πανδημίας).

Τσιόδρας: Είμαστε ένα δευτερόλεπτο πριν την πανδημία

Για την ετοιμότητα πάντως του ελληνικού συστήματος Υγείας μίλησε στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» ο γιατρός και επιστημονικός συνεργάτης του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας.

Όπως είπε ο κ. Τσιόδρας «κάνουμε ό,τι μπορούμε για να είμαστε όσο το δυνατόν περισσότερο έτοιμοι. Με εκατοντάδες πτήσεις και ανθρώπους που ταξιδεύουν, για έναν ιό με ήπια συμπτώματα είναι δύσκολο να ελέγξεις τις πύλες εισόδου».

Ο ίδιος ανέφερε ότι οι «δημόσιες υπηρεσίες επικεντρώνονται στο να ευαισθητοποιήσουν τον κόσμο ο οποίες έρχεται από πληττόμενες περιοχές και να επιτηρεί την υγεία του. Οι πληττόμενες περιοχές είναι σε καραντίνα στην Ιταλία και δεν υπάρχει κίνδυνος για τα σχολεία μας».

Ο κ. Τσιόδρας συνέστησε ψυχραιμία αλλά πρέπει να είμαστε σε «επαγρύπνηση καθώς είμαστε ένα δευτερόλεπτο πριν την πανδημία».

Sports in

Λίβερπουλ και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ένωσαν τις δυνάμεις τους

Η Λίβερπουλ και η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ξεκίνησαν κοινό εκπαιδευτικό πρόγραμμα μέσω των ιδρυμάτων τους, για την αντιμετώπιση της «τοξικότητας» στο ποδόσφαιρο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024