Ο κ. Κικίλιας ζήτησε «να συμπεριφερθούμε όλοι με ψυχραιμία, σοβαρότητα και επαγγελματισμό».

Ψυχραιμία, έγκαιρη προετοιμασία του κρατικού μηχανισμού για το ενδεχόμενο εμφάνισης του κοροναϊού στην Ελλάδα καθώς και ενημέρωση των πολιτών για την πραγματική κατάσταση είναι οι βασικοί άξονες της κυβερνητικής στρατηγικής στην αντιμετώπιση του.

Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, μετά τη χθεσινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου τόνισε ότι έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας στη χώρα και ζήτησε από όλους «ψυχραιμία, σοβαρότητα και επαγγελματισμό».

Ο κ. Κικίλιας ζήτησε «να συμπεριφερθούμε όλοι με ψυχραιμία, σοβαρότητα και επαγγελματισμό. Ο συγκεκριμένος ιός προσομοιάζει με τον ιό μίας σοβαρής γρίπης κι έτσι θα αντιμετωπιστεί».

Όπως είπε, «υπάρχουν τα γεωγραφικά δεδομένα της Ιταλίας κι όπως λένε οι λοιμωξιολόγοι ίσως αυξάνεται η πιθανότητα να έρθει στη χώρα μας. Όμως η χώρα είναι θωρακισμένη, έχει 13 νοσοκομεία αναφοράς, έχει όλα τα νοσοκομεία της σε ετοιμότητα, κέντρα υγείας, το ΕΚΑΒ, έχει τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας, έχει την Επιτροπή Λοιμωξιολόγων και Ειδικών Επιστημόνων, της οποίας προΐσταται ο καθηγητής ο κ. Τσιόδρας, ο οποίος το απόγευμα από το υπουργείο θα κάνει εκτεταμένες ανακοινώσεις. Είμαστε υποχρεωμένοι να προασπίσουμε τη δημόσια υγεία κι αυτό σημαίνει πως πρέπει να ενημερώνουμε σοβαρά, σωστά και θεσμικά τους πολίτες. Σας παρακαλώ πάρα πολύ να το τηρήσουμε όλοι αυτό με θρησκευτική ευλάβεια» δήλωσε ο κ. Κικίλιας.

Παγώνη: Δεν χρειάζεται πανικός

Για την ραγδαία εξάπλωση του κοροναϊού μίλησε στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA η Ματίνα Παγώνη, πρόεδρος ΕΙΝΑΠ και αντιπρόεδρος ΟΕΝΓΕ.

Η κ. Παγώνη συνέστησε ψυχραιμία παρόλο που δεν απέκλεισε να έχουμε σύντομα κρούσματα και στην Ελλάδα.

Η μετάδοση του κοροναϊού μοιάζει με την μετάδοση της γρίπης που όλοι γνωρίζουμε και όπως τόνισε η ίδια το 85% των περιστατικών πέρασε τον ιό και δεν αντιμετώπισε κάποιο πρόβλημα.

«Οι 2.360 θάνατοι που έχουν σημειωθεί ήταν τα ¾ άνθρωποι οι οποίοι ήταν υψηλού κινδύνου με πολύ σοβαρά προβλήματα. Ανοσοκατασταλμένοι, καρκινοπαθείς και άνθρωποι μεγάλης ηλικίας. Η αλήθεια είναι ότι όλοι πανικοβλήθηκαν με τα παιδιά που πήγαν εκδρομή. Δεν χρειάζεται όμως πανικός» ανέφερε η κ. Παγώνη.

Στην ερώτηση «πως θα καταλάβει κάποιος ότι έχει νοσήσει» η κ. Παγώνη τόνισε ότι: «Κανένας μόνος του δεν θα καταλάβει τίποτα, διότι τα συμπτώματα είναι τα γενικά συμπτώματα, ο βήχας, ο πονόλαιμος, ο πυρετός. Όταν όμως ο πυρετός είναι πάνω από 39 και δεύτερη μέρα και αρχίζει να δυσπνοεί θα πρέπει να επισκεφτεί τον γιατρό του για τις πρώτες οδηγίες.

Ο ιός μεταδίδεται με τα σταγονίδια αλλά ο πανικός με τις μάσκες δεν ωφελεί πουθενά διευκρίνισε η γιατρός και συνέχισε: «Τη μάσκα τη βάζουμε όταν χρειάζεται. Όταν υπάρχει ένα ύποπτο κρούσμα και πρέπει να έρθουμε σε επαφή μαζί του».

Η κ. Παγώνη συμβούλεψε τους πολίτες να πλένουν συχνά τα χέρια του για 20 δευτερόλεπτα και ανέφερε ότι όπως διαβεβαίωσε το υπουργείο Υγείας αν χρειαστεί θα ανοίξουν και άλλα κρεβάτια ΜΕΘ σε ιδιωτικά νοσοκομεία.

Ψυχραιμία και από τον Ιατρικό Σύλλογο

Αυξημένη εγρήγορση αλλά και απόλυτη ψυχραιμία, συνιστά ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) στους γιατρούς όλης της χώρας, τόσο του ιδιωτικού όσο και του δημόσιου τομέα που παρέχουν υπηρεσίες υγείας, σχετικά με την εξάπλωση του κοροναϊού.

Δεδομένου ότι ο ιός COVID-19 έχει διασπαρεί και στη γειτονική Ιταλία, όπου και καταγράφονται ήδη δεκάδες κρούσματα αλλά και θάνατοι, ο ΠΙΣ εφιστά την προσοχή του ιατρικού κόσμου της χώρας, προκειμένου να τηρεί απαρέγκλιτα τα μέτρα προστασίας για τον περιορισμό μετάδοσης του κοροναϊού.

Τα μέτρα πρόληψης

Οι αναλυτικές οδηγίες για τον έλεγχο και την πρόληψη διασποράς του κοροναϊού σε χώρους παροχής υπηρεσιών Υγείας, έχουν ως εξής:

– Κατά τη διάρκεια νοσηλείας ή διαχείρισης ασθενών με πιθανή ή επιβεβαιωμένη λοίμωξη με τον ιό COVID-19, θα πρέπει να λαμβάνονται οι βασικές προφυλάξεις, καθώς και προφυλάξεις επαφής και σταγονιδίων.

– Πρωτίστως όμως οι γιατροί θα πρέπει να λαμβάνουν το ιστορικό των ασθενών με σχολαστικό τρόπο και σύμφωνα με το παραπεμπτικό που έχουν λάβει. Σε περιπτώσεις ύποπτων περιστατικών, θα πρέπει αμέσως να επικοινωνούν με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) για περαιτέρω οδηγίες στο τηλέφωνο τηλ. 210-5212000.

– Σε ό,τι αφορά στους ασθενείς που παρουσιάζουν συμπτώματα κρυολογήματος, δυσκολίας στην αναπνοή και πυρετό, θα πρέπει να επικοινωνούν με το γιατρό τους και να παραμένουν στο σπίτι τους. Επίσης, δεν θα πρέπει να πηγαίνουν στο νοσοκομείο, να μην λαμβάνουν αντιβιοτικά και αντιικά φάρμακα χωρίς συνταγή γιατρού και να τηρούν σχολαστικά τους κανόνες υγιεινής.

Σε ό,τι αφορά στη διαχείριση των πιθανών κρουσμάτων από τους γιατρούς σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, σε περίπτωση εμφάνισης περιστατικού ιογενούς πνευμονίας με ιστορικό πρόσφατου ταξιδιού στην Κίνα, συστήνονται τα παρακάτω:

– χορήγηση απλής χειρουργικής μάσκας στον ασθενή

– εξέταση και νοσηλεία του ασθενή σε ξεχωριστό θάλαμο

– εφαρμογή βασικών προφυλάξεων, προφυλάξεων επαφής και προφυλάξεων σταγονιδίων από το προσωπικό που εμπλέκεται στη διαχείριση του ασθενή

– άμεση ενημέρωση της Επιτροπής Νοσοκομειακών Λοιμώξεων

– άμεση δήλωση του περιστατικού στον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας

Μέτρα πρόληψης και ελέγχου διασποράς της λοίμωξης

Βασικές προφυλάξεις

Οι βασικές προφυλάξεις περιλαμβάνουν την υγιεινή των χεριών και την αναπνευστική υγιεινή, τη χρήση εξοπλισμού ατομικής προστασίας ανάλογα με τον εκτιμώμενο κίνδυνο, την ορθή διαχείριση αιχμηρών αντικειμένων, την αποκομιδή μολυσματικών υλικών, την καθαριότητα και την απολύμανση επιφανειών καθώς και την αποστείρωση του ιατρικού εξοπλισμού και του ιματισμού που χρησιμοποιείται στον ασθενή.

Η εφαρμογή των ακόλουθων μέτρων αναπνευστικής υγιεινής κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική:

– χορήγηση απλής χειρουργικής μάσκας στον ασθενή.

– κάλυψη μύτης και στόματος κατά τη διάρκεια βήχα ή φταρνίσματος με χαρτομάντιλο.

– εφαρμογή υγιεινής χεριών μετά την επαφή με αναπνευστικές εκκρίσεις.

Σημειώνεται ότι η ορθή και συστηματική χρήση του κατάλληλου εξοπλισμού ατομικής προστασίας και η εφαρμογή της υγιεινής των χεριών είναι κρίσιμης σημασίας για τη μείωση της διασποράς των παθογόνων μικροοργανισμών. Επίσης, ο καθαρισμός και η απολύμανση των επιφανειών με απορρυπαντικό και νερό καθώς και η χρήση των κοινών απολυμαντικών (π.χ. διάλυμα υποχλωριώδους νατρίου) είναι επαρκής. Η διαχείριση του ιματισμού, των σκευών εστίασης και των μολυσματικών απορριμμάτων θα γίνεται σύμφωνα με τις συνήθεις και προκαθορισμένες διαδικασίες ασφαλείας.

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr