Αφαντες έχουν γίνει οι μάσκες από τα φαρμακεία, λόγω της έντονης ανησυχίας που επικρατεί με τον Kοροναϊό. Οι ειδικοί απαντούν αν πραγματικά τις έχουμε ανάγκη και πότε πρέπει να τις χρησιμοποιούμε.

Αφαντες έχουν γίνει οι μάσκες από τα φαρμακεία, λόγω της έντονης ανησυχίας που επικρατεί με τον Kοροναϊό.

Την κατάσταση εκμεταλλεύονται, δε, κάποιοι επιτήδειοι, με αποτέλεσμα να κάνουν την εμφάνισή τους και κρούσματα αισχροκέρδειας.

Οι ειδικοί απαντούν αν πραγματικά έχουμε ανάγκη τις μάσκες και πότε πρέπει να τις χρησιμοποιούμε.

«Το να φοράει μάσκα ο γενικός πληθυσμός είναι απαράδεκτο»

Στην εκπομπή LIVE NEWS και τον Νίκο Ευαγγελάτο μίλησε για τον κοροναϊό  ο Παναγιώτης Γαργαλιάνος, παθολόγος λοιμωξιολόγος, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων.

«Οι μάσκες δεν αφορούν τους υγιείς, αλλά μόνο τα περιστατικά όπου θα υπάρχει δυνατότητα μεταφοράς από το περιστατικό στους γύρω του».

«Αν έχετε περιστατικό που είναι σε κοντινή απόσταση από εσάς φυσικά πρέπει να φοράτε μάσκα για να προστατευτείτε, αλλά να φοράει ο γενικός πληθυσμός μάσκες είναι αδιανόητο», επισήμανε ο κ. Γαργαλιάνος.

«Η μάσκα προστατεύει τους άλλους»

Για την κατάσταση πανικού εξαιτίας του κοροναϊού, που τις τελευταίες ώρες έχει απλωθεί και στην χώρα μας, μίλησε στην εκπομπή LIVE NEWS o Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, Κωνσταντίνος Λουράντος.

«Επάρκεια σε μάσκες θα υπάρχει όταν πάψει ο πανικός που δεν οδηγεί πουθενά και είναι απαράδεκτος. Η μάσκα είναι αλτρουιστική. Τη φοράει ένας για να προστατεύσει τους υπόλοιπους από τον ίδιο, εάν νοσεί», εξήγησε ο κ. Λουράντος.

«Θέλει ο καθένας να έχει μάσκες στο σπίτι του στην πιθανότητα που θα έχουμε και εμείς κρούσματα. Από τη Δευτέρα έχει γίνει χαμός με τις μάσκες. Οι 9 στους 10 ζητούν μάσκες», συνέχισε και πρόσθεσε «είναι αφύσικο αυτό το πράγμα. Πρέπει να έχουμε 11 εκατ. μάσκες για να καλύψουμε τον ελληνικό λαό».

Επίσης, ο κ. Λουράντος επεσήμανε ότι, σύμφωνα με τις έρευνες, ο κοροναϊός κολλάει και από τα μάτια και από τα χέρια.

«Συμπτώματα γρίπης»

Την ίδια ώρα, καθησυχαστικός σχετικά με τον κοροναϊό εμφανίστηκε ο Ηλίας Μόσιαλος, καθηγητής της Πολιτικής της Υγείας στο London School of Economics (LSE), που μίλησε στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του MEGA.

Ο καθηγητής υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει λόγος πανικού.

Εξήγησε ότι ακόμη και εκείνοι που θα νοσήσουν με κοροναϊό, σε ποσοστό 85% θα εμφανίσουν συμπτώματα όπως εκείνα της γρίπης.

Σημείωσε, ακόμη, ότι ο προβληματισμός αφορά περισσότερο τη μεταδοτικότητα και όχι τη θνητότητα του ιού.

Συγκεκριμένα, ο κ. Μόσιαλος εξήγησε ότι ο κορωνοϊός είναι πιο μεταδοτικός από τη γρίπη, καθώς εκείνος που νοσεί μπορεί να τον μεταδώσει κατά μέσο όρο σε 2,2 άλλα άτομα, ενώ στη γρίπη σε 1,3 άλλα άτομα.

Συμπλήρωσε ότι τα ποσοστά θνητότητας είναι πολύ χαμηλά εκτός Κίνας και βρίσκονται κοντά στα ποσοστά της γρίπης.

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr