Για τις επόμενες κινήσεις της Αστυνομίας μετά το τηλεφώνημα του «Μάξιμου Σαράφη» μίλησε στο μεσημβρινό δελτίο ειδήσεων του MEGA ο αστυνομικός συντάκτης της εφημερίδας «Το Βήμα» και «Τα Νέα», Βασίλης Λαμπρόπουλος

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις με την υπόθεση των προστατευόμενων μαρτύρων για την υπόθεση Novartis μετά τα δύο τηλεφωνήματα του «Μάξιμου Σαράφη» στη ΓΑΔΑ με την οποία ζητούσε να υπάρξουν εγγυήσεις προκειμένου να καταθέσει.

Για τις επόμενες κινήσεις της Αστυνομίας μετά το τηλεφώνημα του «Μάξιμου Σαράφη» μίλησε στο μεσημβρινό δελτίο ειδήσεων του MEGA ο αστυνομικός συντάκτης της εφημερίδας «Το Βήμα» και «Τα Νέα», Βασίλης Λαμπρόπουλος.

Για το αν οι δύο προστατευόμενοι μάρτυρες πρέπει να καταθέσουν με ή χωρίς κουκούλες, η Αστυνομία εκτιμά ότι πρέπει να ακολουθήσει τα δεδομένα από την έρευνα της εισαγγελίας διαφθοράς και τον προσδιορισμό των μαρτύρων ως προστατευόμενων για να μη δημιουργηθεί πρόβλημα με τις αρμοδιότητες και το τμήμα προστασίας μαρτύρων, σύμφωνα με τον κ. Λαμπρόπουλο.

«Πρέπει να τηρηθεί η προσπάθεια αλλοίωσης των στοιχείων και να προστατευθούν οι συγκεκριμένοι μάρτυρες», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Η ΕΛ.ΑΣ. δεν έχει το δικαίωμα να εντοπίσει τα κινητά των μαρτύρων, καθώς πρέπει να  γίνει άρση απορρήτου, κάτι που αντιτίθεται στο καθεστώς προστασίας.

Τώρα, ερωτήματα εγείρονται από την ΕΛ.ΑΣ. γύρω από την πιθανότητα εντοπισμού των μαρτύρων μέσα στο Σαββατοκύριακο, για τα οποία περιμένουν συγκεκριμένη απάντηση.

Είναι αμφισβητούμενο το αν μπορούν να πραγματοποιήσουν έφοδο σε σπίτι σε περίπτωση εντοπισμού των δύο προστατευόμενων μαρτύρων.

«Πηγές» του υπουργείου Δημόσιας Τάξης αναφέρουν πως πρέπει να γίνει μια σοβαρή συζήτηση και πως απαιτούνται αξιόπιστοι μάρτυρες, αλλά και πραγματική προστασία.

Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή αφενός γιατί μπορεί να κλονιστεί το σύστημα προστατευόμενων μαρτύρων και αφετέρου φαίνεται να υπάρχει δυσφορία λόγω πιθανότητας πλήγματος στην έρευνα.

Επικοινωνία με το τμήμα Προστασίας Μαρτύρων

Υπενθυμίζεται ότι ο προστατευόμενος μάρτυρας με την κωδική ονομασία «Μάξιμος Σαράφης», επικοινώνησε χθες δύο φορές με το Τμήμα Προστασίας Μαρτύρων της ΕΛ.ΑΣ. ζητώντας να διαφυλαχθεί η ανωνυμία του προκειμένου να προσέλθει για κατάθεση.

Το πρώτο τηλεφώνημα στο Τμήμα Προστασίας, το οποίο είχε αποκαλύψει χθες το MEGA  έγινε στις 12:12 της Πέμπτης.

Ο «Μάξιμος Σαράφης» επανήλθε ώρες  αργότερα με νεότερο τηλεφώνημα στο Τμήμα Προστασίας στις 18:50.

Και στις δύο επικοινωνίες του δήλωσε ότι ο λόγος που δεν προσήλθε ενώπιον της ειδικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης, προκειμένου να εξεταστεί, δεν ήταν από απείθεια αλλά το γεγονός ότι δεν τηρήθηκαν οι εγγυήσεις του νόμου για τη διαφύλαξη της ανωνυμίας του.

Για όλα αυτά ενημερώνεται, σύμφωνα με πληροφορίες, η ειδική επιτροπή της Βουλής με έγγραφο της Ελληνικής Αστυνομίας. Από το έγγραφο προκύπτει ότι το Τμήμα Προστασίας Μαρτύρων διαβεβαίωσε τον προστατευόμενο μάρτυρα «Μάξιμο Σαράφη» ότι ως αρμόδιο για την εφαρμογή των μέτρων προστασίας που έχουν διαταχθεί για τον ίδιο, όπως αυτά προσδιορίστηκαν από την αρμόδια προς τούτο Εισαγγελία Εγκλημάτων κατά της Διαφθοράς, ενεργεί σύμφωνα με τις οδηγίες και κατευθύνσεις της, σε κάθε στάδιο της διαδικασίας.

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr