Επίθεση από κατοίκους της Μόριας σε γιατρούς που βοηθούν πρόσφυγες
Το βράδυ της Δευτέρας, σύμφωνα με καταγγελίες, δύο εργαζόμενοι των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, ενώ κατευθύνονταν στο σπίτι τους με ιδιωτικό αυτοκίνητο, προπηλακίστηκαν και δέχτηκαν απειλές από μια μικρή ομάδα κατοίκων που είχε κλείσει τον δρόμο.
Την ώρα που η κυβέρνηση προσπαθεί – ανεπιτυχώς μέχρι στιγμής – να πείσει τους κατοίκους και τους δημάρχους των νησιών του Αιγαίου για την ανάγκη να κατασκευαστούν κλειστά Κέντρα για τους πρόσφυγες, μία ακόμη σοκαριστική καταγγελία, αυτή τη φορά από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, έρχεται να μας θυμίσει ότι ομάδες ακραίων συνεχίζουν να εκμεταλλεύονται το Προσφυγικό προκειμένου να βγάλουν στο προσκήνιο τα μισαλλόδοξα ένστικτά τους.
Το βράδυ της Δευτέρας, σύμφωνα με καταγγελίες, δύο εργαζόμενοι των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, ενώ κατευθύνονταν στο σπίτι τους με ιδιωτικό αυτοκίνητο, προπηλακίστηκαν και δέχτηκαν απειλές από μια μικρή ομάδα κατοίκων που είχε κλείσει τον δρόμο.
Οι εργαζόμενοι, όπως αναφέρουν οι «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» ανέφεραν ότι δέχτηκαν επίθεση εξαιτίας της υποστήριξης που παρέχουν στους αιτούντες άσυλο που ζουν στον καταυλισμό της Μόριας.
«Για δεύτερη φορά δεχόμαστε επίθεση»
«Είμαστε εξαιρετικά ανήσυχοι για την ασφάλεια του προσωπικού μας, καθώς είναι η δεύτερη φορά μέσα σε λιγότερο από δέκα μέρες που δεχόμαστε τέτοια επίθεση. Το πιο ανησυχητικό είναι ότι βλέπουμε ένα περιβάλλον όλο και πιο εχθρικό απέναντι στους εργαζομένους των ανθρωπιστικών οργανώσεων, τους εθελοντές και τους αιτούντες άσυλο στο χωριό της Μόριας, υποκινούμενο από μια μικρή ομάδα κατοίκων» λέει ο Βασίλης Στραβαρίδης, Γενικός Διευθυντής του ελληνικού τμήματος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.
Από την αρχή της λεγόμενης προσφυγικής κρίσης, οι κάτοικοι του νησιού έχουν δείξει την αλληλεγγύη τους στους αιτούντες άσυλο που φτάνουν στο νησί, όμως εδώ και πέντε χρόνια το ελληνικό κράτος και η ΕΕ έχουν αφήσει τις τοπικές κοινωνίες να αντιμετωπίσουν μόνες τους τις συνέπειες ενός πολύ δυσλειτουργικού συστήματος.
«Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα έχουμε προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να ενημερωθούν οι αρμόδιες αρχές για τα περιστατικά προπηλακισμού. Καταδικάζουμε κάθε είδους βίας εναντίον εργαζομένων ανθρωπιστικών οργανώσεων, ομάδων εθελοντών, αιτούντων άσυλο και κάθε άλλου ανθρώπου που ζει στο νησί και ζητάμε να ληφθούν δραστικά μέτρα ώστε να μην επαναληφθούν παρόμοια περιστατικά».
- Βορίζια: Σοκαριστικές αποκαλύψεις για τη δράση του κυκλώματος – Έκοψαν 134 ελιές αγρότη που αρνήθηκε να παραδώσει το χωράφι του
- Η ελληνική γλώσσα στο διάβα του χρόνου: Το ειδικό λεξιλόγιο της ιατρικής (Μέρος Α’)
- O Ολυμπιακός κοντράρεται με τον Εθνικό στον πρώτο ημιτελικό του πρωταθλήματος
- Συντάξεις: Αντίστροφη μέτρηση για τις πληρωμές
- Ο λαός θα είναι ο καλύτερος κριτής για το ποια ή ποιος θα ηγηθεί της δημοκρατικής παράταξης και θα βγάλει τη χώρα από το σημερινό αδιέξοδο
- «Αυτή είναι η προσφορά της Ζάλγκιρις στον Βαλαντσιούνας» (pic)
- Νότια Κορέα: Οι ΗΠΑ εγκρίνουν πώληση και εκσυγχρονισμό στρατιωτικών ελικοπτέρων αξίας 4,2 δισ. δολαρίων
- Το κόστος στέγασης ως αιτία οργής των ψηφοφόρων – Έλλειψη κατοικιών και αποτυχία του ελέγχου των ενοικίων
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τρίτη 19.05.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/05/pexels-mohammed-abubakr-201794886-18398973-1-315x220.jpg)








































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442