Ανοίγει η πλατφόρμα επιλογής ασφαλιστικής κατηγορίας για 1,44 εκατ. μη μισθωτούς ασφαλισμένους

Ανοίγει η πλατφόρμα επιλογής ασφαλιστικής κατηγορίας για 1,44 εκατ. μη μισθωτούς ασφαλισμένους.

Με διαφορετικές ταχύτητες «τρέχουν» οι εισφορές για τους αυτοαπασχολούμενους, τους επαγγελματίες, ασφαλισμένους του πρώην ΕΤΑΑ, γιατρούς, μηχανικούς και δικηγόρους αλλά και τους αγρότες, από τις αρχές του 2020, με βάση τις νέες ασφαλιστικές κατηγορίες που περιλαμβάνονται στο τελικό νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας που κατατέθηκε στη Βουλή.

Οι αλλαγές αναμένεται να ψηφιστούν έως το τέλος του μήνα και οι εισφορές Ιανουαρίου θα πρέπει να πληρωθούν έως τις 12 Μαρτίου.

Μένουν να λυθούν κάποιες τεχνικές λεπτομέρειες προκειμένου να ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα για περίπου 1,5 εκατομμύριο αυτοαπασχολούμενους, αγρότες και ελεύθερους επαγγελματίες, στην οποία οι ασφαλισμένοι θα πρέπει να μπουν και έως το τέλος του μήνα να επιλέξουν μία από τις συνολικά 6 κατηγορίες εισφορών για κύρια ασφάλιση και υγεία.

Οι εισφορές –εξαιρετικά- για τον μήνα Ιανουάριο θα πρέπει να πληρωθούν μέχρι τις 12 Μαρτίου με αναδρομική ισχύ από 1ης Ιανουαρίου του 2020.

Στα τέλη κάθε έτους, συγκεκριμένα τον Δεκέμβριο θα μπορούν να μεταπηδούν σε άλλη ασφαλιστική κατηγορία για την επόμενη χρονιά ανάλογα το τι σηκώνει η τσέπη τους.


 

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr