Αξιωματούχος που εμπλέκεται στο θέμα ανέφερε ότι ο όρος ερμηνεύεται ως απευθείας αναφορά στα Γλυπτά του Παρθενώνα.

Να ζητήσει από την Βρετανία να ανοίξει ξανά τον φάκελο με το αίτημα της Ελλάδας για τα Γλυπτά του Παρθενώνα ως όρο για τη συμφωνία για το εμπόριο μετά το Brexit σκέφτεται η ΕΕ σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με έγγραφο που επικαλείται το Bloomberg, η Ένωση πρόσθεσε στο προσχέδιο για τη διαπραγμάτευση την ανάγκη να «συζητηθούν θέματα που σχετίζονται με την επιστροφή ή αποκατάσταση πολιτιστικών αντικειμένων που αφαιρέθηκαν παράνομα από τις χώρες προέλευσής τους».

Τι αναφέρει αξιωματούχος

Ένας αξιωματούχος που εμπλέκεται στο θέμα ανέφερε ότι ο όρος ερμηνεύεται ως απευθείας αναφορά στα Γλυπτά του Παρθενώνα που άρπαξε ο Λόρδος Έλγιν στις αρχές του 19ου αιώνα.

Τι λένε ελληνικές διπλωματικές πηγές

Σύμφωνα με ελληνικές διπλωματικές πηγές, ωστόσο, η παράγραφος εισήχθη στο κείμενο επειδή το Ηνωμένο Βασίλειο αποτελεί βασικό τόπο προορισμού προϊόντων αρχαιοκαπηλίας, ύστερα από πρόταση που υποστηρίχθηκε από Ελλάδα, Ιταλία και Κύπρο. Δεν αφορά δηλαδή συγκεκριμένα τα Μάρμαρα του Παρθενώνα που βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο αλλά γενικότερα προϊόντα αρχαιοκαπηλείας. «Η θέση της Ελλάδας για επιστροφή των Μαρμάρων είναι πάγια», σχολίασε η διπλωματική πηγή.

Οι παράμετροι του εγγράφου

Το έγγραφο, που αναμένεται να ολοκληρωθεί την Τετάρτη, θέτει τις παραμέτρους για τη θέση με την οποία θα προσέλθει η ΕΕ στις διαπραγματεύσεις οι οποίες θα ξεκινήσουν τον επόμενο μήνα. Η κίνηση αυτή δείχνει το πώς οι 27 της ΕΕ θέλουν να προσθέσουν τα δικά τους παράπονα στη συμφωνία για το εμπόριο με τη Βρετανία.

Να σημειωθεί πως μετά το ξέσπασμα του νέου κοροναϊού, το έγγραφο περιλαμβάνει νέα προσθήκη, που αφορά τη συνεργασία για την αντιμετώπιση πανδημιών.

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr