Επιφυλακτικοί οι νησιώτες μετά το «πάγωμα» των επιτάξεων – Σύγχυση με την πρωτοβουλία Μηταράκη
Επιφυλακτικοί εμφανίζονται οι νησιώτες αλλά και οι δήμαρχοι μετά την πρωτοβουλία Μηταράκη για «πάγωμα» των επιτάξεων για μία εβδομάδα στα νησιά του Αιγαίου ενώ την ίδια στιγμή συνεχίζει να επικρατεί σύγχυση για το εάν η απόφαση του υπουργού Μετανάστευσης ήταν προσωπική ή ήταν κεντρική πολιτική επιλογή της κυβέρνησης. Σε μία προσπάθεια να «χρυσώσει το χάπι» […]
Επιφυλακτικοί εμφανίζονται οι νησιώτες αλλά και οι δήμαρχοι μετά την πρωτοβουλία Μηταράκη για «πάγωμα» των επιτάξεων για μία εβδομάδα στα νησιά του Αιγαίου ενώ την ίδια στιγμή συνεχίζει να επικρατεί σύγχυση για το εάν η απόφαση του υπουργού Μετανάστευσης ήταν προσωπική ή ήταν κεντρική πολιτική επιλογή της κυβέρνησης.
Σε μία προσπάθεια να «χρυσώσει το χάπι» με τις επιτάξεις, ο υπουργός Μετανάστευσης προχώρησε χθες σε «κωλοτούμπα» παγώνοντας τη διαδικασία για μία εβδομάδα. Ωστόσο, η αβεβαιότητα γύρω από αυτό το ζήτημα συνεχίζεται, καθώς ο υπουργός λίγη ώρα μετά την επίμαχη δήλωση επανήλθε σημειώνοντας ότι η τοπική αυτοδιοίκηση έχει μία εβδομάδα διορία να υποδείξει άλλους χώρους για τις κλειστές δομές στα νησιά.
Οι κάτοικοι των νησιών του Αιγαίου και οι δήμαρχοι των δεν δείχνουν διατεθειμένοι να κάνουν πίσω στο θέμα των κλειστών Κέντρων για τους πρόσφυγες, καθώς εμμένουν στην αποφάσεις τους να μπει «φρένο» στην κατασκευή τους σε οποιαδήποτε έκταση ή ακίνητο.
Επιφυλάξεις
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του MEGA, θετικά βλέπουν το «πάγωμα» των επιτάξεων για μια εβδομάδα οι νησιώτες, οι οποίοι ωστόσο διευκρινίζουν ότι τηρούν στάση αναμονής περιμένοντας τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης, για να δουν πως θα αντιδράσουν.
Συγκεκριμένα, στη Λέσβο οι κάτοικοι, όπως μετέφερε ο απεσταλμένος του MEGA Λεωνίδας Καπερναράκος, έλεγαν πως «την κυβέρνηση τη φώτισε ο Άγιος Θεόδωρος που γιόρταζε εχθές».
Όπως ξεκαθάριζαν, προς το παρόν τηρούν στάση αναμονής. Οι ίδιοι υπογραμμίζουν πως η κυβέρνηση περιμένει πρόταση από εκείνους, κάτι το οποίο δεν είναι διατεθειμένοι να κάνουν.
Από την άλλη πλευρά, ο Γιάννης Ζιάκας, που βρίσκεται στη Σάμο, τονίζει ότι οι κάτοικοι του νησιού είναι ιδιαίτερα δύσπιστοι αφού έχουν ακούσει πολλά όλα αυτά τα χρόνια.
Κόντρα Ρουσόπουλου – Βίτσα για προσφυγικό
Το προσφυγικό το οποίο συνεχίζει να είναι ο μεγαλύτερος «πονοκέφαλος» της κυβέρνησης ήταν ένα από τα θέματα που διασταύρωσαν τα ξίφη τους στο στούντιο του MEGA οι βουλευτές Θεόδωρος Ρουσόπουλος και Δημήτρης Βίτσας.
«Το πάγωμα των επιτάξεων οδήγησε σε κυβερνητική δυσλειτουργία», υποστήριξε ο κ. Ρουσόπουλος και εξήγησε πως δεν πρόκειται για πάγωμα αλλά για διορία, κατά τη διάρκεια της οποίας οι τοπικοί άρχοντες καλούνται να προτείνουν εναλλακτικές λύσεις.
Ισχυρίστηκε ακόμα, πως υπάρχει καχυποψία από την πλευρά της κοινωνίας λόγω του ότι «συνήθως οι πολίτες θεωρούν την κυβέρνηση απέναντι και ότι παίρνει κάποιες αποφάσεις οι οποίες κρύβουν κάτι άλλο πίσω τους». «Αυτή την καχυποψία προσπαθούμε να ξεπεράσουμε», συμπλήρωσε.
Από την πλευρά του ο κ. Βίτσας, υποστήριξε πως το ενδιαφέρον έγκειται στη γενική πολιτική διαχείριση του προσφυγικού και το άμεσο επιχειρησιακό σχέδιο. Το βασικό τρίπτυχο που απασχολεί τον ίδιο και τον ΣΥΡΙΖΑ είναι η μείωση των ροών, η αποσυμφόρηση των νησιών και η ανάληψη ευθύνης από την Ευρώπη.
«Με τα κλειστά κέντρα οδηγούμαστε προς την κόλαση», τόνισε και κατέστησε υπεύθυνη την κυβέρνηση σε περίπτωση που υπάρξει κίνδυνος σωματικής ακεραιότητας των Ελλήνων πολιτών.
- Πολωνία: Μια 5χρονη έμεινε μόνη της στην αποβάθρα όταν το τρένο έφυγε με την οικογένειά της [βίντεο]
- Στράτος Φαναράς: Δεν υπάρχουν κρυφές δημοσκοπήσεις, υπάρχουν δημοσκοπήσεις που δεν δημοσιεύονται
- «Κοινωνία Ώρα MEGA»: Σταθερό ραντεβού με την ενημέρωση και το καλοκαίρι
- Διευκόλυνση πρόσβασης σε παραλίες για ανθρώπους με κινητικές δυσκολίες από τον Δήμο Παγγαίου
- Δύο συλλήψεις για τον εμπρησμό στη Marfin το 2010
- ΕΛΑΣ: Ο Αδωνισμός, είναι η πολιτική φιλοσοφία Μητσοτάκη και το τελευταίο καταφύγιό του
- Ποιος είναι ο φορ που θέλει η Λιόν για τη θέση του Γιάρεμτσουκ (vid)
- Παναγιώτης Νέστορας: «Το μόνο που έχω να ρωτήσω είναι γιατί τόσο μίσος, ποιοι είναι πίσω από τους εκτελεστές»
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 10.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/mindaugas-vitkus-ju-dVR1jkmE-unsplash-315x220.jpg)




























![Πολωνία: Μια 5χρονη έμεινε μόνη της στην αποβάθρα όταν το τρένο έφυγε με την οικογένειά της [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/uid_e04b5d44fc204a1bb9eae4b486e5a850_width_1200_play_0_pos_0_gs_0_height_675-315x220.webp)





































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442