Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Το όνομα του νέου ΣΥΡΙΖΑ : Ανοίγει τα χαρτιά του ο Τσίπρας

Το όνομα του νέου ΣΥΡΙΖΑ : Ανοίγει τα χαρτιά του ο Τσίπρας

Ο κ. Τσίπρας αναμένεται –εκτός κάποιου συγκλονιστικού απροόπτου- να ανοίξει τα χαρτιά του και να παρουσιάσει την πρότασή του για το καινούργιο σύνθετο όνομα του «ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική συμμαχία». Πως θα απαντήσει ο Σκουρλέτης. Το επεισόδιο Πολάκη με Βούτση και Τσακαλώτο

Τα βαφτίσια του νέου ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να κάνει σήμερα το απόγευμα κατά τη δεύτερη μέρα της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο κ. Τσίπρας αναμένεται –εκτός κάποιου συγκλονιστικού απροόπτου- να ανοίξει τα χαρτιά του και να παρουσιάσει την πρότασή του για το καινούργιο σύνθετο όνομα του «ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική συμμαχία».

Όνομα – άνοιγμα στο κέντρο

Αν και βέβαια η χτεσινή αναφορά του κ. Τσίπρα πως «σήμερα πρέπει να πάρουμε μια ξεκάθαρη απόφαση από τη ΚΕ. Ότι θα υπάρξει προσθήκη δίπλα στο όνομα ΣΥΡΙΖΑ που θα αποφασισθεί σε συνεννόηση και με τους συντρόφους μας που στη πορεία προς το συνέδριο θα ενσωματωθούν οργανικά και ισότιμα στο κόμμα μας. Και στην επόμενη ΚΕΑ, θέλω να πιστεύω με πολύ μεγάλη πλειοψηφία, να αποφασίσουμε την πρόταση για την προσθήκη στην ονομασία που θα επικυρωθεί στο Συνέδριο» δημιούργησε την αίσθηση πως μπορεί τα αποκαλυπτήρια του ονόματος να αναβληθούν για την ώρα.

Το θέμα πάντως της ονομασίας φαίνεται να έχει λήξει και να έχει κριθεί με βάση τις επιδιώξεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο ίδιος ο κ. Τσίπρας χτες στην εναρκτήρια ομιλία του στην συνεδρίαση της ΚΕ για τον απολογισμό τόνισε σχετικά με τη νέα ονομασία πως θα πρέπει να αποτελεί πέραν της συνέχειας και μια τομή που να αποτυπώνει πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν περιλαμβάνει στις γραμμές του μόνο τους ριζοσπάστες της αριστεράς, αλλά συμπεριλαμβάνει και τους προοδευτικούς και δημοκρατικούς πολίτες του κέντρου.

Σε κάθε περίπτωση πάντως και η εσωκομματική αντιπολίτευση έχει αποδεχτεί επί της αρχής την ονομασία του νέου ΣΥΡΙΖΑ και είναι χαρακτηριστικό πως επί της ουσίας δεν υπήρχε χτες κάποια ένσταση σοβαρή επί του όλου θέματος.

Ο Σκουρλέτης και οι Followers

Με ενδιαφέρον αναμένεται σήμερα το πώς θα επιλέξει να απαντήσει στον Αλέξη Τσίπρα ο Πάνος Σκουρλέτης, καθώς σήμερα πρόκειται να λάβει το λόγο ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ που έχει σοβαρές ενστάσεις με την πασοκοποίηση του κόμματος.

Ο κ. Τσίπρας χτες πέταξε τα καρφιά του καθώς φωτογράφισε τον κ. Σκουρλέτη και την προ μηνών αναφορά του πως «δεν θέλουμε followers. Θέλουμε μέλη τα οποία θα έχουν μια ουσιαστική σχέση με την πολιτική, να συνδιαμορφώνουν τα πράγματα».

«Έχω λοιπόν κάθετη διαφωνία και θέλω με ευθύτητα να την εκφράσω στην ΚΕ, με την άποψη ότι όσοι εγγράφονται στην πλατφόρμα και θέλουν να συμμετάσχουν στη κομματική μας ζωή -προφανώς και δια ζώσης, στις συγκεντρώσεις και στη δράση μας σε τοπικό ή κλαδικό επίπεδο- αλλά δεν έχουν το χρόνο ή τη διάθεση να παρακολουθούν τις συνεδριάσεις των οργανώσεων μας, δεν πρέπει να είναι ισότιμα μέλη, αλλά απλοί υποστηρικτές ή ακόμη να τους θεωρήσουμε υποτιμητικά ως… followers» είπε χτες ο κ. Τσίπρας.

Σημειώνεται, ότι αύριο Δευτέρα έχει προγραμματιστεί ο κ. Τσίπρας να απαντήσει στις ερωτήσεις των μελών της πλατφόρμας isyriza.

Φοβικότητα και αριστερή ταυτότητα

Πάντως χτες ο Ευκλείδης Τσακαλώτος επέλεξε να απαντήσει στο γάντι που πέταξε ο Αλέξης Τσίπρας κατηγορώντας ως φοβικούς μη χάσουν την αριστερή τους ταυτότητα όσους αντιδρούν στον μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ανέφερε με νόημα: «Κάποιος με ρώτησε αν φοβάμαι ότι θα χάσω την αριστερή μου αριστερή μου ταυτότητα. Εγώ απάντησα: Ένας αριστερός πάντα φοβάται γιατί το σύστημα προσπαθεί να σε κάνει πιο δεξιό αλλά δεν έχω φοβικά σύνδρομα».

Στα χαρακώματα Πολάκης με Βούτση…

Πέραν του Πάνου Σκουρλέτη, με ενδιαφέρον αναμένονται οι παρεμβάσεις του Νίκου Φίλη από τη μια πλευρά αλλά και του Νίκου Παππά από την άλλη, καθώς το θέμα της σχέσης του ΣΥΡΙΖΑ με τα ΜΜΕ αποτέλεσε μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για έναν μεγάλο καβγά ανάμεσα στον Παύλο Πολάκη και το Νίκο Βούτση.

Το επεισόδιο Πολάκη και Βούτση χτες ουσιαστικά σημάδεψε τη συνεδρίαση της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ καθώς τα αίματα άναψαν όταν ο Παύλος Πολάκης άσκησε κριτική στο κείμενο απολογισμού του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας, ότι δεν εμπεριέχει την απαιτούμενη αυτοκριτική για το γεγονός ότι η κυβέρνησή του έχασε τη μάχη της εξουσίας γιατί κυβέρνησε με τους… θεσμούς που άφησαν οι προηγούμενοι και δεν άλλαξαν τις ανεξάρτητες αρχές.

Στο πλαίσιο αυτό ο Παύλος Πολάκης άφησε σοβαρές αιχμές κατά του Νίκου Βούτση για το γεγονός ότι δεν άλλαξε τον κανονισμό της Βουλής, προκειμένου η τότε κυβέρνηση να μπορέσει να αλλάξει τη σύνθεση του ΕΣΡ, με αποτέλεσμα να χάσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ τη μάχη των καναλιών.

Ο Παύλος Πολάκης υποστήριξε επί της ουσίας ότι η επιλογή Βούτση να μην αλλάξει τον κανονισμό της Βουλής ήταν καθαρά πολιτική, καθώς δεν υπήρχε κανένα θεσμικό εμπόδιο για την αλλαγή του κανονισμού της βουλής.

Τον λόγο ζήτησε επί προσωπικού ο Νίκος Βούτσης, αλλά παρενέβη ο Στέλιος Παππάς φωνάζοντας ότι δεν είναι δυνατόν να αλλάζει η σειρά των ομιλητών και να έχουν προνομιακή μεταχείριση τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας.

Ανεβαίνοντας στο βήμα, ο Νίκος Βούτσης ξέσπασε: «Είναι ντροπή να λέγονται αυτά τα πράγματα μεταξύ μας» και εξήγησε ότι δεν ήταν δυνατόν να κινηθεί η κυβέρνηση αντιθεσμικά, σημειώνοντας μάλιστα πως ουδέποτε ο κ. Τσίπρας ως πρωθυπουργός είχε ζητήσει κάτι ανάλογο.

…και Τσακαλώτο

Πάντως ο Παύλος Πολάκης πέταξε μπηχτές και κατά του Ευκλείδη Τσακαλώτου καθώς τον κατηγόρησε για το «μαξιλάρι» των 37 δις ευρώ, υποστηρίζοντας ότι θα μπορούσε να είναι 30 δις και τα υπόλοιπα 7 δις να δοθούν για την ανάπτυξη και την αύξηση των κοινωνικών παροχών.

Sports in

LIVE: Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης

LIVE: Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης. Παρακολουθήστε live την εξέλιξη της αναμέτρησης Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης για τα προημιτελικά του Champions League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024